Derfor bør du la barna velge leker selv

–  Det viktigste når det gjelder valg av leker til barna, er at leketøyet skal gi lekelyst. Barnet skal få lyst til å hive seg inn i leken og dermed oppleve glede, sier Eva Stai Brønstad.

Hun er høyskolelektor ved seksjon for pedagogikk ved barnehagelærerutdanningen ved Dronning Mauds Minne.


Lærer av lek 

Brønstad syns ikke foreldre skal fundere så mye på hvilke ferdigheter barna kan få av de ulike lekene, og sier at det er lite vitenskapelig belegg for å si at noen leker gjør barn smartere enn andre.

Det betyr likevel ikke at barn ikke lærer noe av å leke. De tilegner seg en hel del erfaringer ved å leke med akkurat de lekene de selv foretrekker.

 

 

 

– Dette vet man, og det er derfor lek har fått en begrunnet plass i både fritiden, barnehage og skole, sier hun.

 

Følelse av mestring

Når du skal kjøpe nye leker til barnet ditt, er det først og fremst viktig å se på barnets interesser. 

– Det å få bruke egne interesser bidrar til lekelyst og gir en følelse av mestring. Husk imidlertid at interesser og ferdigheter endres etterhvert. Som baby er det for eksempel det å fekte, gripe og rette oppmerksomhet mot lyder og sterke farger som er fokus, sier hun.

 

Leker vekker appetitten

Brønstad anbefaler også at barnet får møte ulike materialer og ulike redskaper eller rekvisitter til sin lek.


– Leketøyet skal vekke appetitten. Spør man barn hvorfor de leker, vil de svare at de gjør det fordi det er gøy. Det å ha det moro settes høyt av barnet. De leker rett og slett fordi det gjør dem glade, og dette har de også rett til i følge FNs barnekonvensjon, sier hun. 

 

 

Lek i naturen

Husk for øvrig at også fysisk lek er viktig for barna. Hvis poden er av typen som helst vil leke stille på gulvet inne, kan det derfor være greit å ta ham eller henne med ut innimellom.

Forskning viser at selvstyrt lek i variert natur bidrar til at barna utforsker, erfarer og lærer seg selv og sine omgivelser bedre å kjenne. Her utfordres både kroppen og sansene mens de hopper fra tue til tue og smaker på sure bær.

 

Bøker forhindrer overvekt

Stillesitting har gjerne et negativt fokus både når det gjelder barn og voksne, og det kobles ofte opp mot overvekt. Du tenker kanskje derfor at det å sitte for mye i ro med bøker er negativt for helsen, men slik er det ikke.

Studier viser nemlig at også kulturelle aktiviteter har en fysiologisk effekt på mennesker, og  dermed kan også det å male, tegne eller lese bøker forhindre overvekt. 

En god bok bidrar i tillegg til en koselig fellesstund for foreldre og barn, for mens elektroniske leker snakker til barna, legger lesing til rette for at foreldre snakker med de små.


06.10.2016 14.48.31