Makramé – populært som aldri før

Nå kan man nesten ikke åpne et interiørmagasin uten å se et flott veggheng, en potteholder eller en vakker drømmefanger i makramé. Man finner selvsagt mye fint og ferdigknyttet i handelen, men hvorfor betale dyrt for det, når man lage sin egen makrame-pynt?

Makramé fylte hver krik og krok på 70-tallet, men teknikken oppsto med det arabiske veverne på 13-tallet. Macramé er et spansk ord som er utledet fra det arabiske ordet migramah som betyr frynser. Disse dekorative frynsene ble opprinnelig brukt for å holde fluer borte fra kameler og hester i de varme afrikanske ørkenregionene. Siden har teknikken spredt seg over hele verden og det antas at sjøfarende folk som så seg nytte av knutene er årsaken til dette. I seilskutetiden ble makramé brukt til forsterkninger og fôringer på tauverk og annet der en trengte en mindre glatt eller hard overflate.

 

I dag er makrame en av mange håndarbeids-hobbyer og blir laget mest til dekorative formål. Hvis du googler makrame, som det skrives på norsk, så ser du fort at trenden er tilbake for fullt. Kanskje spesielt som dekorative interiør-elementer, og gjerne i kombinasjon med perler, skjell, biter av rekved, grener og vakre strandsteiner. Ergo kan du finne flere av de materialene du trenger helt gratis ute i naturen. Hvilken type tråd, garn eller hyssing du bruker til prosjektene avhenger litt av hva du skal bruke det til, men et sterkt 100 % bomullsgarn eller hyssing kan brukes til det meste.

Verdt å merke seg er at makramébølgen ikke begrenser seg til kun interiørprosjekter, for knytteteknikken kan også brukes til å lage trendy tilbehør og små gaver. Og det fikser du lett!

Start med noe enkelt

Eksempler på mindre prosjekter som er overkommelige og fine å starte med er en enkel potteholder, en nøkkelring eller et trendy armbånd med eller uten perler. Knytting av enkle armbånd er også en morsom aktivitet å gjøre sammen med de litt større barna. Det gir god trening for finmotorikken og ikke minst god mestringsfølelse. Bare tenk så kjekt å kunne si at man har laget det selv!

Det dukker opp nye ideer på f.eks. Pinterest hver dag, og der finner du både fine knute-oversikter og gode DIY-videoer der. Eller søk det opp på YouTube. De mest brukte knutene er båtsmannsknop, kjerringknute, og variasjoner med halvstikk. Lærer du deg disse kommer du langt.

 

I vårt garnkonsept MJUK GARN finner du VÅRSØG 100% økologisk bomull – et garn som passer perfekt til makramé-prosjekter som ikke skal bære stor vekt. Garnet finnes i 12 flotte farger.

VÅRSØG er et klassisk bomullsgarn som er like aktuelt til ulike typer plagg til barn og voksne som til interiørstrikk og –hekling. Du kan gjerne bruke det til makraméprosjekter som nevnt her. VÅRSØG er også et opplagt garnvalg til vaskekluter, grytekluter og håndklær, babytepper, lappetepper, og andre ting til huset og hytta.

 


27.03.2020 08.41.52