Bli proff på hjemmehårfarging

I butikkhyllene står hårfargene på rad og rekke. Utvalget er stort og prisen er hyggelig. Men er de av like god kvalitet som de vi får hos frisøren? Om vi vil bleke eller farge håret hjemme – hvordan går vi frem for å få finest mulig resultat? Og hva kan vi gjøre hvis håret har blitt helt krise?

Vi tok en prat med frisør Line Sekkingstad og kategorisjef for hårprodukter i L’Oréal Norge, Iselin Heffermehl, og allerede nå kan vi berolige deg med at det går fint an å farge eller bleke håret hjemme. Og er det en hårkrise på gang, finnes det alltid gode råd.

– Hjemmehårfargene er ikke sterkere eller dårligere enn de som brukes i frisørsalonger, men de blir ikke tilpasset ditt hår og din hårkvalitet slik som frisørene gjør. Den jobben må du gjøre selv, men det trenger slett ikke være vanskelig, sier Sekkingstad.

Og alt blir enklere med disse gode rådene på veien 

 

 

Dette bør du vite om hårfarging hjemme 

– Når du skal farge håret, er det lurt å tenke på hvilket resultat du ønsker slik at du kan velge riktig type hårfarge. Det finnes tre forskjellige type kategorier hårfarge: Permanent farge, bleking og toning, opplyser Heffermehl.

• Permanent farge gir det mest dekkende resultatet og er best egnet for å dekke grå hår. Permanent farge kan ikke vaskes ut.

• Bleking er en lysnings-behandling hvor du tar ut fargepigmentene fra håret. Dette brukes enten hvis du vil gå mye lysere enn din naturlige hårfarge, eller som avfarging.

• Toning, også kalt glansvask, vaskes ut etter 6-8 uker.

Det er også hyggelig å vite at produktene er mildere for håret nå enn før. – Produktene blir jo stadig bedre. Nå finnes det for eksempel oljebaserte hårfarger som sliter minimalt på håret, forteller Heffermehl.

Når det er sagt, er hårfarge en kjemisk prosess hvor du tar ut pigmenter av håret, så det vil som regel være noe slitasje.

– Generelt er det bleking som sliter mest, deretter permanent farge, mens tonings-farge sliter minst. 

 

  

Hva betyr numrene?

På pakningene står det alltid et nummer i tillegg til et hårfargenavn, for eksempel 6.45 Amber. Litt forståelse for tallsystemet gjør det enklere for deg å velge riktig hårfarge.

– Det kan absolutt være greit å kjenne til nummereringssystemet på pakningen. Der står det vanligvis to eller tre tall. Tallet før kommaet står for tonehøyden, altså hvor lys eller mørk fargen er. Tallet 1 er sort og 10 er lys blond. Tallet bak kommaet er refleksfargen, og forteller hvilke nyanse det er i fargen. 1,2,8 og 9 er kalde nyanser, mens 3,4,5 og 6 er varme nyanser, informerer Heffermehl.

 

En farge som passer meg

Det finnes jo utrolig mange farger å velge mellom. Hva i all verden skal jeg velge?

– Det fineste er ofte å gå for en ganske lik farge som du er naturlig, og heller fokusere på refleksene i fargen, råder frisøren.

– Start med å velge hvor lys eller mørk du ønsker å bli, deretter om du ønsker å ha en varm eller kald tone. Varme toner gir glød til ansiktet, mens kalde toner fremhever konturene, forteller hun.

Det er også noen andre hensyn å ta. Eksempelvis er nordisk hår ganske tynt, og er relativt enkelt å bleke – men på den annen side tar det også til seg mye farge, og kan ende opp mørkere enn forventet. Et annet eksempel er at rødt og grått hår kan være vanskeligere å bleke enn andre hårfarger.

– Det er mange som tror at du kan gå fra mørkt til lyst eller omvendt med bare én omgang bleking eller farging, advarer Sekkingstad.

– Alle hårtyper kan farges, men skal du gjøre store forandringer er det viktig å huske på at det ikke blir gjort i en håndvending. Du må ofte gjennom flere trinn for å få et godt resultat, understreker hun.  Se hvordan i Spørsmål- og svar-seksjonen nedenfor!

 

 

Hvis hårfargingskrisen har skjedd

Du har kanskje opplevd å få grønnskjær i håret? Kanskje håret ble oransje når du skulle bleke det? Eller altfor mørkt eller for lyst? Heldigvis har ekspertene råd hvis det er helt krise.

– Grønnskjær oppstår fordi vi blander blå og gule pigmenter, og er vanligst når du skal farge et lyst hår mørkt, forklarer Sekkingstad.   Alt hår består av gule og røde pigmenter. Mørkt hår har mest røde pigmenter, mens lyst hår har mest gule. Og siden blått er enn av grunnfargene, inneholder alle hårfarger blå pigmenter. Så når blå pigmenter i hårfargen møter de gule pigmentene i lyst hår, kan det bety trøbbel.

– Dette kan forhindres ved å bruke en farge som inneholder litt rødlige eller lilla pigmenter. Er skaden skjedd kan du bruke en lett avfarging i 2-3 minutter og deretter farge håret igjen, beroliger frisøren.

Er problemet at håret ble mye lysere enn forventet, anbefaler Sekkingstad at du bør du vente i aller helst noen uker før du går over med en ny farge i noen toner mørkere enn den du i utgangspunktet brukte.

– Har håret derimot blitt for mørkt, må du bleke eller avfarge håret, påpeker hun.

Vil du gå fra veldig mørkt til veldig lyst og blir oransje etter første bleking, er det ingen grunn til å bli urolig. – Dette er helt naturlig, og skjer fordi du tar ut de røde pigmentene av håret. Du sitter dermed igjen med mer gule pigmenter enn røde, og resultatet blir oransje. Da er det bare å bleke igjen til du har oppnådd ønsket resultat. Vi anbefaler å vente noen uker før du tar neste behandling.

Tips 1! Hvis håret er slitt, kur det gjerne på forhånd for å få en jevn farge. Ta gjerne en farge som er en tone lysere hvis du er redd for å bli for mørk.

Tips 2! Det går fint an å stripe håret hjemme, men da anbefales det å få hjelp for å få det jevnt og fint.

 

Spørsmål og svar!

FRA LYST TIL MØRKT HÅR OG OMVENDT

1. Hvordan gå fra lyst til mørkt hår?

Det kommer an på hvor lyst man vil gå. Ønsker man å gå mer enn tre tonehøyder mørkere så bør man ta en precolorasjon. En precolorasjon er noe du gjør når du skal gå 3 tonehøyder eller mer ned i farge, for at fargen skal sitte og ikke skli rett ut og/eller bli grønn. En precolorasjon er rett og slett en vanlig hårfarge. Som nevnt har hårfarger tall utifra tone. Hvis du for eksempel skal gå fra en tonehøyde 9 og ned til tonehøyde 5, må du først farge håret i en tonehøyde 6 i en varm farge. Det er fordi du man vil supplere med ekstra røde pigemnter for at hårfargen skal sitte. Når håret har fått en precolorasjon (smøres i som en vanlig farge, med vanlig virketid) skyller man ut, vasker og tørker. Derette kan du bruke den ønskede fargen og bruke den som normalt, også med oppgitt virkningstid.

 

2. Hvordan gå fra mørkt til lyst hår?

En gyllen regel er at du ikke skal gå mer enn 2 tonehøyder lysere ved hjelp av farging. Det er også viktig å huske på at et farget hår ikke kan farges lysere. Den eneste måten å lysne et allerede farget hår er ved bleking.

 

3. Dersom man har et farget hår som utgangspunkt, kan man farge det lysere? Eventuelt hvorfor ikke?

Nei, det kan man ikke. Den nye lysere fargen vil ikke klare å trekke ut de mørkere, kunstige pigmentene som har blitt tilført tidligere.

 

 

 

4. Jeg har svart hår, og ønsker mørkt brunt hår. Hvordan går man frem og hvilke produkter bør man velge?

Hvis du er en naturlig ener og ønsker å bli en treer kan man bruke en farge som er tonehøyde 3 eller 4. Det vil ikke gi noen effekt å gå høyere. Hvis du ikke vil ha en alt for gult/rødlig resultat, kan man bruke en hårfarge med en kald undertone/refleks. F.eks.,1 eller ,2.

 

 

4. Jeg har fått mørk ettervekst, men ønsker fortsatt å være blond. Hvordan unngår jeg å få oransje ettervekst?

Det viktigste for å unngå oransje ettervekst er å la blekingen stå i lenge nok. Eventuelt må du bleke det flere ganger over en periode. Dersom du har helbleket hår og syns at etterveksten får et for markant skille, kan det være et godt tips å stripe det. Det vil skape en mykere overgang enn helfarge/bleking.

 

NATURLIG FARGE

1. Jeg har farget håret, men vil gjerne ha tilbake min naturlige hårfarge. Hvordan går jeg frem?

For å bli mørkere ville kan du se spørsmål 1 under "Fra lyst til mørkt hår og omvendt". Skal man gå mer enn tre tonehøyder mørkere så bør du ta en precolorasjon med en varm farge som er en tone lysere enn ønsket resultat. Precolorasjonen bør følge underlagstabellen for å se hvilket underlag du skal legge til. Deretter kan du farge inn med ønsket tonehøyde og nyanse.

Om du er naturlig lysere enn fargen du har farget håret i, kan du rense/avfarge/bleke/stripe for deretter å farge inn i den ønskede fargen som er mest mulig lik din naturlige hårfarge.

 

BLEKING OG AVFARGING

1. Vil avfarging gi deg tilbake din naturlige hårfarge?

En avfarging vil kun ta vekk overflødige pigmenter og få frem underliggende pigmenter i håret.


2. Jeg vil gjerne farge eller bleke håret, selv om det er veldig slitt.

Dersom du bleker håret selv om det er veldig slitt og porøst risikerer du at håret blir til 'tyggegummi' og knekker. Uansett, før bleking er det ekstra viktig å pleie håret godt. Bruk gjerne en protein- og/eller fuktighetskur. Deretter kan du sette igang prosessen med bleking. Følg alltid med underveis for å se hvordan håret reagerer og oppfører seg underveis i blekingen.

 

5. Er avfarging og bleking det samme?

Avfarging og bleking er ikke helt det samme. Når du bleker lysner du og trekker ut noen av pigmentene som ligger i håret. Avfarging bruker flere av de samme ingrediensene som bleking, men avfargingen er svakere. Avfarging åpner skjellaget og trekker ut de overflødige pigmentene uten å lysne fargen som er der, som en slags rens.

 

HVILKEN FARGE PASSER TIL MEG?

2. Hvilken hårfarge passer til meg?

En tommelfingerregel er at et par tonehøyder opp eller ned er mest flatterende. Da er det lurt å se om du har en kald eller varm undertone i huden og om du bruker mest varme eller kalde farger, gull eller sølv. Dette er ofte en indikasjon for å se hvilken undertone kunden har, dersom en har problemer med å se det selv. Det finnes tre undertoner; kald, varm og nøytral. Nøytrale kan passe alle.

 

MØRKERE RESULTAT ENN FORVENTET

1. Resultatet ble mørkere enn jeg hadde tenkt. Hvorfor det?

En av grunnene til at resultatet blir mørkere enn forventet kan være at håret har dårlig kvalitet. Feks. at det er porøst pga. mye bleking og skader eller at det er tørt. Det kan også være fordi håret har vært farget mange ganger etter hverandre, da blir håret mettet på farge, det mister glans og muligheten til å reflektere lys og vil derfor fremstå som mørkere.

 

2. Noen ganger blir det ytterste håret mørkere enn håret nærmere hodebunnen. Hvorfor det?

Om du ikke klarer å holde seg kun til etterveksten og farger flere ganger hverandre blir håret mettet på farge og ser derfor mørkere ut.
På grått hår kan det skje fordi grått hår har en tendens til å ta farge dårligere enn hår som fortsatt holder på sine egne pigment. Grått hår er hår helt uten fargepigmenter.

 

MISFARGET HÅR

1. Hvorfor opplever noen å få grønt hår om de går fra lyst til mørkt hår?

Hår som ser grønt ut er ofte et resultat av for lite varme pigmenter i håret. Da må du fylle på med mer varme pigmenter.


2. Hvorfor opplever noen å få grønt eller misfarget hår etter farging/bleking? Hvorfor blir håret grønt og hvordan kan jeg unngå det? Hvordan blir jeg eventuelt kvitt grønt hår?

Det er mange ting som kan føre til grønt hår. Blant annet; klor, gamle rør, kalk i vannet, forurensing, oppbygging av farge og så videre. Det enkle svaret på hvordan du kan bli kvitt grønt hår er ved å tilsette røde pigmenter.

3. Hvordan få vekk røde/varme toner?

Når du skal fjerne varme/røde toner må du bruke fargehjulet for å finne komplementærfargen (motsatt i fargestjernen) til den fargen som håret har fått. Dersom håret har blitt rødlig må en bruke grønt for å korrigere denne uønskede varme tonen. 

 

 

 

 
 GRÅTT HÅR

3. Hvordan bleke grått hår?

Det vil i utgangspunktet ikke være noe poeng i å helbleke et helt grått hår. Det kan ikke bli lysere enn hvitt.

4. Hva er forskjellen på om det står lysner opptil 5 tonehøyder eller når det er snakk om 2 nyanser? Tonehøyde forklarer hvor lyst et hår er (1-10) mens en nyanse forklarer om håret er kobber, gyllen, grønt, blått, fiolett osv. Så du kan ikke lysne en nyanse, kun endre den.

 

1. Hvordan får jeg til et godt resultat på grått hår med en som ønsker lyse striper?

Du går frem på akkurat samme måte som med hår med naturlige pigmenter i. Håret i seg selv er ikke annerledes, den eneste forskjellen er at grått hår mangler naturlige pigmenter. Ofte vil det være behov for å farge inn håret med en toner etterpå. Å stripe et hår som har begynt å bli grått er et veldig bra alternativ til å helfarge, ettersom du vil få en mindre markant ettervekst.


25.03.2020 12.00.00