Gjør trampolinen klar for vinteren

Du gjør egentlig deg selv en tjeneste med å pakke bort trampolinen for vinteren, i stedet for å la den stå ute. 

– Kommer det store mengder snø som legger seg på hoppeduken på trampolinen, vil det føre til konstant belastning på fjærene, og de kan svekkes, advarer Christer Berntzen som er innkjøper av trampoliner hos Obs.

Snø kan bli tungt

I ytterste konsekvens kan trampolinen kollapse om det kommer våt, tung snø som overgår maksimumsbelasningen på trampolinen. Hva som er maksbelastning står i bruksanvisningen, og det ligger ofte på mellom 100-150 kg. 

Generelt vil selvfølgelig vær og vind tære mer på materialene enn det ville gjort hvis den var pakket inn.

– Ved veldig sterk vind er det jo selvfølgelig en fare for at trampolinen kan forsvinne. Ligger du veldig utsatt til for vind, kan jordanker for trampoline være et godt alternativ. Disse får du også kjøpt på Obs, sier Berntzen.


SNØ: Et tynt snølag gjør ikke så mye, men kommer det mer kan det være greit å slippe å tenke på at du må ut og måke trampolina ... FOTO: Istock

Pakk trampolinen tørt

Har du ikke mulighet til å oppbevare hele trampolinen innendørs, kan du ta ned sikkerhetsnettet og hoppeduken, og la bare rammen stå ute.

Men det er ikke veldig mye ekstraarbeid å ta ned rammen også, når du først er i gang.

– For å frigjøre hoppeduken må du likevel fjerne sikkerhetsnett og kantpute, da er det ikke så mye igjen. Og med vårt unike T-link-system, tar du veldig rask ned rammen, lover Berntzen.

Det er viktig å passe på at nettet og hoppeduken er tørre når de pakkes ned, og at de oppbevares tørt, for å unngå jordslag og mugg. Er det regnvått når du pakker ned, kan du legge det til tørk under tak før du folder sammen duk og sikkerhetsnett.

Du kan godt spyle ren den nederste delen av rammen, som har vært i kontakt med plen og jord. Da blir det trivligere å ta den fram igjen til våren. 


RUST: Oppbevarer du trampolinen inne om vinteren, holder fjærene seg lenger uten å ruste. FOTO: Istock

Når og hvor lang tid?

Det er ikke noe fasitsvar på når du bør pakke ned trampolinen. Det spørs selvsagt hvor du bor og hvordan været er. 

– Det naturlige er vel å følge barnas bruksmønster, som gjerne avtar når været blir kjøligere utover høsten, sier Berntzen.

Og du trenger ikke sette av så mye tid, heller.

– En trampoline tar du normalt ned på under 60 minutter, pluss rydding, anslår Berntzen.

Det kan være verdt tida, så slipper du å starte våren med å måtte kjøpe ny ...

– Vi opplever særlig etter snørike vintre å få kunder som må kjøpe ny trampoline fordi den gamle har stått ute over vinteren.

Med tanke på vinteren som var, er det kanskje ikke verdt å ta sjansen?


23.08.2018 07.25.00