Slik finner du riktige turskoSlik finner du riktige tursko

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», sier et ordtak. Budskapet gjelder i høyeste grad for sko også. For å få en god turopplevelse er det utrolig viktig å velge fottøy som er tilpasset terrenget du skal gå i. Gnagsår, iskalde og våte føtter og dårlig grep mot underlaget, kan fort legge en kraftig demper på turopplevelsen. Ifølge Øystein Skiri, salgs- og konseptsjef for sport og fritid i Coop Handel Norge, er slike problemer heldigvis enkle å unngå.

Lett eller kupert turterreng

– Det første du bør tenke på er hva slags turterreng du skal gå i. Skal du gå turer i lett skogsterreng er det lite hensiktsmessig å ha på seg tunge fjellsko som er beregnet på kupert og steinete fjellterreng. Da bør du heller velge et par lette tursko som er perfekt til enklere dagsturer.

Tursko må ha god passform 

Det er fort gjort å bli blendet av et godt tilbud eller et lekkert design, men før du kjøper tursko eller fjellstøvler er det utrolig viktig å prøve dem på foten først og kjenne godt etter hvordan de føles. Presser det mye på siden av vristen er det et dårlig tegn, det kan blant annet føre til dårligere blodsirkulasjon. Er skoene for trange, blir du fort kald på føttene.

– God passform er helt avgjørende, særlig for fjellstøvler, det gjelder å kjenne sine egne føtter for å si det sånn. Om du for eksempel har bred eller smal lest, kan ha stor betydning for hvor behagelig eller ubehagelig ulike støvler og sko føles på foten. Prøv skoene på begge føtter og gå en runde rundt i butikken før du bestemmer deg, oppfordrer Skiri.

Par på tur


I motsetning til joggesko skal en god fjellsko være litt romslig. Du skal få plass til en finger imellom hæl og sko når du har tærne helt fremme, og ha plass til en god ullsokk.

 

Tunge eller lette fjellstøvler?

Typiske fjellstøvler er robuste og tunge, med harde og solide såler som både gir godt grep og god demping mot underlaget. Fjellstøvler har også et høyere skaft som gir nødvendig støtte rundt anklene når du ferdes i ulendt terreng.

– Vekten på fjellstøvlene varierer riktignok en del avhengig av hva slags materiale de er laget av. Fjellstøvler av lær er vesentlig tyngre enn de som er laget av syntetisk materiale, sier Skiri. Men igjen, hva som er best egnet for deg avhenger av hva slags type turer du skal gå, og til syvende sist er det en smakssak.

Fleksible tursko

Tursko er lettere enn fjellsko og har vanligvis lavere skaft eller ingen ankelstøtte.

– Tursko er mer fleksible og passer bra både til dags- og helgeturer. Selv om de har mindre kraftig såle enn fjellstøvler, er de ofte like gripevennlig mot underlaget. 

 

 

Hvis du liker å gå turer i flere typer terreng, det være seg i fjellterreng, på kyststier eller i skogen, er det beste tipset å kjøpe flere par sko.

– Det er helt klart den beste garantien for en flott turopplevelse uten ubehagelige gnagsår, iskalde føtter og unødvendig stivhet i legg- og ryggmuskulatur, sier Skiri.

Huskeliste før kjøp av tursko: 

  • Tenk over hvilket terreng du skal gå i

  • Myke, lette sko for lett terreng

  • Tyngre, mer vridningsstive sko for utfordrende terreng

  • Jo høyere opp i landskapet, jo tyngre og stivere bør skoene være

  • Tung tursekk = tyngre og stivere sko

  • Men: Jo tyngre sko, jo tyngre å gå

  • Nye sko gir bedre støtte enn gamle sko


Kilder: dinside.no, ut.no