Dette må du vite om DAB-radio

En DAB-radio er ikke så veldig annerledes enn en FM-radio. Prinsippet er det samme, en radio som tar imot signaler fra lufta og som trenger en antenne for godt mottak. Digital radio er radio slik du kjenner det, distribuert digitalt. Dette betyr radio via DAB, internett, mobilnett og tv-apparater.

– Med DAB får du også en radio med en skjerm som gir deg mer informasjon om programmet du hører på, hvilken musikk som spilles, nye låter og gjester i studio. Noen kanaler har også nyheter og vær, forteller Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge AS.

Det er i det hele tatt veldig oversiktlig, og i tillegg slipper du skurringen som er på FM-radio. Det er enkelt å betjene en DAB-radio og du kan i større grad enn før trykke deg fram til den kanalen du vil.

Flere valgmuligheter med DAB-radio

Hovedårsaken til at Norge nå slukker FM-nettet er rett og slett behovet for å modernisere og videreutvikle radionettet.

– Det er en plassbegrensning på FM-nettet som ikke gjør det mulig å utvide det riksdekkende radiotilbudet, slik at man kan få flere kanaler. Med digitaliseringen får vi plass til flere kanaler. Folk ønsker jo også mer skreddersydde tilbud, noe de nå vil få, forteller Hagerup.

Mange har kjent til DAB og brukt dette i flere år allerede. Per i dag har vi 25 riksdekkende kanaler. Blant de nye riksdekkende kanalene finnes det mange nisjekanaler med skreddersydd innhold til barn og unge. Det finnes også egen sportskanal, egen værkanal og mange musikk-kanaler med rendyrket musikkprofil i flere sjangre.

Den største fordelen for deg som lytter er at du har tilgang til flere kanaler, og at du lettere kan finne noe du virkelig har lyst til å høre på. Sport, jazz, klassisk, pop, rock, vær – eller andre nisjekanaler som sender det du ønsker å lytte til.

– Med kanalveksten kommer også mer mangfold, og blant nye riksdekkende kanaler finnes mange nisjekanaler med skreddersydd innhold til barn og unge, sier Hagerup.

NRK Super for eksempel sender 12 timer i døgnet til målgruppen små og store barn. Det kan jo være greit om man skal på en lang biltur eller trenger at barna sitter i ro en liten stund.

DAB-radio i alle prisklasser

To av tre norske husstander har i dag en DAB-radio.

– Mange skal gjøre et nytt bekjentskap med DAB-radio i tiden som kommer. For dem kan det kanskje være greit å vite at en DAB-radio ikke er veldig annerledes enn en FM-radio, sier Hagerup som selv har hatt DAB-radio både hjemme og i bilen i mange år allerede.

Når det gjelder pris og kvalitet på en DAB-radio kan den koste så lite som 200 kroner og så mye som rundt 20 000 kroner.

– Med radio, som med alt annet, kommer det an på hvor eksklusivt man vil ha det. Det finnes mange gode DAB-radioer til en pris mellom 500 og 1000 kroner. Mitt inntrykk er at det ikke nødvendigvis er en direkte link mellom pris og kvalitet, sier Hagerup.

Det finnes også DAB-løsninger for absolutt alle biler. Mange må oppgradere bilradioen. Ifølge digitalradio.no hadde kun 3 av 10 biler DAB i 2016.

Dekningen i DAB-nettet er i dag på høyde med dekningen fra de nasjonale FM-nettene. FM-nettet slukkes på ulike tidspunkt i 2017 over hele landet. Når FM-nettet slukkes i ditt område kan du sjekke her. 


31.10.2016 10.42.36