Den store akebrett-testen

  Akebrett, kjelke, snømatte ... det finnes mange muligheter i akebakken, men hva synes barna er morsomst? Vi lot niåringene Kasper og Lyra teste Obs-utvalget.

  Utstyr til aking kan være så mangt – alt fra små, hendige rumpeakebrett til forseggjorte rattkjelker og lynraske akematter.

  Hvilket du skal velge, kommer litt an på barnet ditt. Noen unger elsker alt som går fort, mens andre er litt mer forsiktig anlagt. Dessuten bør du ta hensyn til alderen på barna – en treåring har litt andre behov for sikkerhet enn en tiåring

  Vi tok med oss niåringene Lyra og Kasper fra Høvik ut i akebakken for å se hvilke akebrett som var deres favoritter. 

  Aker dere mye?

  Kasper: På SFO aker vi nesten hver eneste dag. Bortsett fra de dagene Lyra ikke er på SFO, da.

  – Hvorfor er det så gøy å ake?

  Lyra: Fordi da får man liksom så mye fart og det er gøy – det kiler deilig i magen!

  Kasper: Fordi man kan få snø i ansiktet! Nei, fordi etter akingen så kan man få kakao ... 

   

  Disse produktene testet barna:

  Hamax SnoAction akebrett er er et styrbart akebrett med brems. Det er lett å kjøre og svinge med, og bremsen er solid – forsterket med stålbrodder som den er. Akebrettet er i solid plastmateriale.

  Kasper: Dette akebrettet var veldig bra! Det er kult at akebrettet har ratt, og så gikk det veldig fort.

  Lyra: Det var nokså bra, men ikke favoritten min.

   

  Rocko Flake rumpeakebrett har et hendig håndtak som gjør at det er lett å ta med seg på tur. Disse er så rimelige at du fint kan ha et par liggende både hjemme og på hytta. Fort går det også – men mye styring har du ikke. 

  Lyra: Disse var ganske morsomme! Men jeg klarte ikke å kjøre ned hele bakken – jeg fikk ikke til å styre, så jeg kjørte baklengs, he he.

  Kasper: Hm, de var sånn passe bra, synes jeg.

   

  Disse gir stor fartsfølelse og barna hadde mye moro med dem i bakken. De er lette, enkle å oppbevare og har håndtak. Polar Bear akeplate passer best til en person, mens Hamax Free Surfer har to sett håndtak og plass til to. Passer best i bakker uten hindringer på grunn av farten.

  Kasper: Den store, svarte akematta var det kuleste jeg testet, for den gikk veldig fort – og så var det lett å hoppe! Isbjørnen hadde kulest form. 

  Lyra: Jeg syntes de var nest morsomt. Det var morsomt å kjøre på magen med dem, man blir litt tullete når man driver og sklir masse rundt omkring.

   

  Hamax Kick er en solid Snow Kick (eller snøsparkesykkel som barna kalte den) som er trygg å bruke for barn fra fire år og oppover. Den kan også enkelt slås sammen, slik at den lett kan fraktes til og fra bakken. Skiene har riller under, noe som gjør det lettere å styre. Styret kan justeres til tre ulike høyder. 

  Lyra: – Dette var den kuleste, synes jeg! Snøsparkesykkelen likte jeg aller best, fordi den kan også brukes til å komme seg fram med.

  Kasper: – Jeg likte den sånn passe. Jeg har kjørt snøsparkesykkel ned Korketrekkeren, og det gikk ikke så bra.

   

  Stiga Classic Pro snowracer er en superrask rattkjelke med effektiv brems, sikkerhetsratt og utbyttbare ski. Gir mye fart og moro i akebakken og er solid konstruert. 

  Kasper: Kult, fordi den er rask!

  Lyra: Med denne kjelken kan man både svinge og bremse like bra. Det er ganske fornuftig, for da er det lettere å kontrollere farten.  

  Liker dere best å sitte på sammen med noen, eller å ake alene?

  Lyra: Alene – for da får man mye større plass. Og så går det ikke så fort ...

  Kasper: Det er kulere med to. Da har man fire bein å bremse med – og så er det gøy hvis den bakerste faller av, he he.