Velg riktig skiutstyr til barna

  Hvor lange skal barnas langrennski være - og hva med stavene? Disse tommelfingerreglene bør du kunne når du skal handle langrennsutstyr til barnet ditt.

  Sko, staver og langrennski. Alt skal være på plass til det første snøfallet legger seg og det plutselig er tid for skiturer med barnehagen, skolen og familien.

  Kanskje utstyret allerede er blitt for smått? Eller kanskje det er på tide å bytte ut de slitte skiene som har gått i arv i flere generasjoner?

  For at barnet skal trives på ski, er det viktig at skiutstyret er tilpasset og behagelig å bruke. Men hvordan unngå bomkjøp? Her får du noen gode tips.

  Tur eller trening?

  - Før du kjøper langrennski til barna, bør du definere hvordan de kommer til å brukes. Tur eller trening? Turskiene er laget for rolige turer uten behov for tyngdeoverføring for å få feste. Treningsski er mer avhengig av tyngdeoverføring og fraspark, og bestilles etter ferdighet og vektklasse.

  Det sier Tom-Erik Seim, kategorisjef innen sport hos Coop.

  - Så er det viktig å ikke kjøpe for lange langrennski. Jo lengre de er, jo vanskeligere blir de å styre. Likevel, valg av skilengde er til en viss grad subjektivt, så dette må du kjenne på selv. En lengre ski vil bli mer stabil, men ikke oppleves like kvikk og manøvrerbar som en kortere ski, sier Seim.

   

  Huskeregel på lengde

  Finnes det noen tommelfingerregel for hvor lange skiene og stavene skal være i forhold til barnets høyde?

  - Jeg pleier å anbefale at stavene skal være cirka 20 centimeter lavere enn høyden. Hvis barnet ditt er 90 cm høy, skal han eller hun ha staver som er 70 centimeter lange. Langrennskiene skal være cirka 5-15 centimeter lengre enn høyden, alt etter hva barnet foretrekker.

  Skøyteski skal være cirka 15 centimeter kortere enn klassiske ski.

  Hvis barnet ditt nettopp har lært seg å gå på ski, er det ikke relevant om han eller hun skal kunne skøyte eller gå klassisk. 

  Les også: Tabbene som ødelegger barnas skiglede.

  Langrennski til de minste

  - De minste barna bør få skimodeller som gir god balanse, altså innsvingte modeller. I tillegg er det viktig å ikke kjøpe for lange ski. Skiene skal være enkle å føre og lette å styre.

  Om man skal velge smørefri eller smørbar såle til de minste, er litt avhengig av skikunnskapen og interessen til familien. Smørbare ski må smøres riktig, ellers blir skiopplevelsen dårlig. Smørefrie ski kan brukes under alle forhold, men lager en del lyd og bremser farten noe ved kaldere temperaturer. 

  Med andre ord, vurder selv om barnet skal ha smørefrie langrennski eller ikke. I de fleste tilfeller kan den smørefrie varianten være mest praktisk.

   

  Riktige sko og ullsokker

  Ok, da har vi skiene og stavene på plass. Men hva med skoene?

  - Det første du må gjøre er igjen å definere bruken. Tur-skiskoene har tykke og isolerende såler, mens treningsvarianten har tynnere og stivere såler. Til barn som ikke skal gå fort er nok tursko å foretrekke, siden de varmer mer, sier Seim.

  Han understreker at passform er det viktigste.

  - La barnet prøve skoen, og velg den som kjennes mest komfortabel på foten. Spesielt i tåboksen er det viktig med ekstra plass. Skoen skal likevel sitte godt i hælpartiet slik at foten holdes stabil, sier Seim.

  Ha i bakhodet at det også skal være plass til et par gode ullsokker inni skoen. Det er viktig at du bare bruker én tettsittende ullsokk i skiskoene. Flere sokker gir ofte motsatt effekt, benet blir kaldere, ikke varmere.

  Grunnen til det er at flere sokker ofte fører til krøller og press på blodårer. Når blodårene får press, strømmer ikke blodet slik det skal og en blir kald på føttene.

  Seim forteller at det finnes tre forskjellige varianter av skisko: Kombi-, skøyte-, og klassiske sko. Sistnevnte er optimal for deg som ser på skigåingen som koselig tur.

  - Klassiske sko knekker fint under tåballen, men har mindre sidestøtte, og anbefales derfor til den tradisjonelle skigåingen.

  Slik unngår du bomkjøp av langrennski

  Hva er ditt beste tips til foreldren som skal kjøpe langrennski til barna sine, slik at de ikke kjøper feil ski?

  - Før kjøp bør du ha tenkt over hvordan skiene skal brukes. Det finnes utallige varianter å velge mellom, men hvis du kjenner bruksområdene blir valget enklere i butikken. Det er også lettere for personale å hjelpe deg å finne det du trenger.

  Et annet tips er å ikke kjøpe for stort utstyr. Hvis utstyret passer, er det morsommere å gå på ski, både for store og små.

  Tommelfingerregel for lengde på ski og staver:

  • Ski: 5 – 15 centimeter lengre enn høyde.

  • Staver: 20 centimeter lavere enn høyde.

    

  Lagre

  Lagre