Slik får du en hyggelig handletur med barna

  Er det noen ganger et mareritt å ha med barna i butikken? Slik gjør du opplevelsen hyggelig for alle parter, uten stress og mas!

  De fleste foreldre kjenner situasjonen:

  Du har nettopp hentet i barnehagen, og både du og barna er slitne. Men du innom matbutikken for å ha noe å spise til middag. Du begynner allerede å grue deg, stresset stiger og du stålsetter deg for den kommende styrkeprøven – som starter idet dere entrer butikken.

  – Mamma, kan jeg få en is?

  – Nei.

  – Mamma, kan jeg få et blad?

  – Nei.

  – Mamma, kan jeg få et kinderegg?

  – Nei!

  – UÆÆÆÆÆ!

  Poden henger slapt i hånda di og uler som en tåkelur. Du synes alle i butikken gir deg stygge blikk og tenker at du er verdens verste forelder.

  – Okeiokeiokei! Du skal få en is om du oppfører deg fint, men det er bare denne ene gangen altså!

  Sjekk Anne Carlings 5 tips til handleturen med barna nederst i saken!

  Lag regler på forhånd

  – Det er viktig å snakke med barna og lage noen regler før du går i butikken, råder Anne Carling, som har en lang karriere bak seg som spesialpedagog, med spesialisering i små barn.

  Fruktfamilie-8200.jpg

  – Si «når vi går i butikken, skal vi ikke kjøpe noe til dere. Det er bare på lørdager dere får noe, og da kan dere få velge to ting. De andre dagene får dere ingenting, men dere kan hjelpe meg med å finne frem det vi skal ha.»

  Om du prøver å involvere barna i handlingen i stedet for at de bare blir et masete påheng, blir det lettere en lystbetont opplevelse for dem også, mener Carling.

  Noe av det viktigste er imidlertid å holde seg til reglene som blir satt: 

  – Om du plutselig bryter reglene og gir etter, vet barna at det går bra om de bare maser lenge nok. Så ikke lokk med goder eller lov barna en juice om de er snille. Det gjennomskuer barna veldig fort.

  Her gjelder det med andre ord å være konsekvent.

  – Dette er kanskje lettere sagt enn gjort, men husk på at alle slike situasjoner er en anledning til å utøve barneoppdragelse. Klarer du å stå imot denne gangen, kommer det til å gå lettere den neste. Det er en kamp om viljestyrke, og du kan klare å vinne den!

  Ikke mist motet av stygge blikk

  mammabloggen Casa Kaos deler Marte Frimand-Anda følelser hun ikke står alene om:

  Jeg er den forelderen som kommer drassende inn i butikken med to små, grinete unger, rett fra barnehagen. (...) Det er sutring og grining. Den ene løper den ene veien, den andre løper den andre veien. Treåringen river ned et eple, kaster et bølle-blikk bort på meg og løper leende videre. Jeg unnskylder meg til både han som jobber i frukt- og grøntavdelingen og til de andre kundene, og legger eplet pent på plass igjen. Lillesøster nekter å sitte i setet på handlevogna, for hun vil gå selv. Og rive ned epler hun og. (...)

  – Det verste er alle blikkene man får på en sånn handlerunde. Noen smiler faktisk. Og gir meg oppløftende blikk. (...) Men så har du de andre blikkene. Sinnablikkene. Og de som kommer fra andre foreldre. Foreldre som har små, søte barn som sitter helt i ro og smiler søtt hele handlerunden.

  – Sånn vil man vel lett føle det, men egentlig er det sånn at de fleste kjenner seg igjen. De aller, aller fleste har opplevd det samme, beroliger Anne Carling.

  Uansett hvor mange avtaler og regler man har laget på forhånd, kan det imidlertid være nødvendig å irettesette barna hvis ting sklir ut. Mange kan kanskje kvie seg litt for dette, nettopp av frykt for reaksjoner fra omgivelsene.

  – Det å oppdra barna i offentligheten er noe man bare må lære seg å tåle som forelder, sier Carling. Men det er bedre å stoppe opp og ta en ordentlig samtale, i stedet for å gå og småmase. Masing hører ikke barna på. Det er bare irriterende, og hjelper ingenting. Sett deg heller ned og snakk ordentlig til dem.

  – Forandre planene hvis du må 

  – Vi må også huske på at det ikke er noe ønske fra barna å være med i butikken når de er slitne fra barnehagen, sier spesialpedagogen. Dette er vi nødt til å ta hensyn til, og ikke bare tenke at det er barna som er umulige:

  – Du kan vise forståelse ved å si: ‹‹Jeg skjønner at dette er slitsomt for deg og vi skal bli ferdig så fort vi kan, men da må du også hjelpe til.›› Om du tar barnet på alvor, tror jeg ikke du så lett føler deg som en dårlig mor eller far.

  Dersom alt annet slår feil, kan det hende du må bare gi opp og gå derfra. Du kan prøve igjen etter en liten pause, eller legge om planene for middagen. Javel, så blir det kanskje brødskiver og posesuppe i dag, da. Det er det vel ingen som tar skade av en gang i blant?

  TRAVEL DAG? Her er tips til 7 pastaretter du lager på bare sju minutter.

  5 tips til handletur med barna

  1. Lag middagsplan for hele uka og handle inn alle ingrediensene på en gang, så slipper du å gå i butikken hver dag. 

  2. Gi barna noe å spise på vei til butikken. Kanskje er det noe igjen i matboksen? Pass også på at det er vann i vannflaska, i tilfelle de blir tørste.

  3. Involver barna i handlelisten og gi dem oppgaver underveis. 

  4. Om barna maser, så si «du vet hva reglene er, og det hjelper ikke å mase.»

  5. Vær tydelig og konsekvent. Fortell barna hva du ønsker at de skal gjøre, i stedet for hva de ikke skal gjøre.

  (Kilder: Anne Carling, casakaos.blogg.no)