Slik handler du effektivt

  Bruker du masse unødvendig tid og penger på handleturene? Følg heller disse enkle rådene, og bruk tiden på noe morsommere!

  Handler du hver dag? Stikker innom butikken og plukke litt med deg her og der, pluss gjerne litt ekstra på impuls? Kanskje med sultne, skrikende unger på slep?

  Da bruker du mye tid, penger og energi på noe som kunne vært brukt på noe hyggelig i stedet.

  Her er råd til hvordan du kan handle skikkelig effektivt. Enkelt er det også, hvis du bare forbereder deg litt.  

  Effektiv ukehandel

  • Å gjøre storhandel én gang i uka er den smarteste måten å handle på.

  • Skal du virkelig være effektiv, gjør det en dag midt i uka – ikke fredag eller lørdag. Dette er nemlig de dagene da de fleste velger å handle, og køene er desto lengre. Dessuten kan du risikere at flere varer er utsolgt. Midt i uka har de fleste butikker fått fylt opp med matvarer, og helgerushet har ikke begynt. 

  • Synes du det blir vanskelig med handling én gang i uka? Hvorfor ikke handle to ganger? På mandag kjøper du alt du trenger til hverdagene, og på fredag handler du helgens kosemat.

  Ha handlelisten klar

  • Gjør deg gjerne avhengig av å bruke handleliste, det sparer du mye tid og penger på.

  • Det er lurt å ha en tavle på kjøkkenet hvor du og andre i familien skriver opp det som mangler med én gang. Ellers er det lett å glemme.

  • Skriv opp matvarene i bolker når du lager handlelisten: Alt av frukt og grønt sammen, alt av melkeprodukter og så videre. Da slipper du å fly fram og tilbake mellom hyllene. Start med den matvaregruppen som er nærmest når du går inn butikkdøra, og så videre innover.

  • Du sparer mest tid på å handle i den samme butikken. Der vet du hvor de forskjellige varene ligger, og slipper å virre rundt for å finne det du skal ha.

  Handling når du er mett – og alene

  • Du er mest effektiv hvis du handler alene. Da blir du ikke avbrutt, og du har ingen andre med deg som kanskje vil handle andre ting, slik at dere bruker lengre tid.

  • Spis litt, en sportsbar, banan eller annet, like før du handler. Det er en kjent sak at handling på tom mage gjør deg mye mer utsatt for å gjøre impulskjøp og bruke tid og penger på noe du egentlig ikke trenger.

  • Skal du ha med små barn i butikken, sørg for at de også er mette før dere starter. Da slipper du (forhåpentligvis) å bruke tid på å ta deg av mas om godsaker underveis.

  Slik slipper du å stå i kassakø

  Coop ShopExpress er den hittil raskeste måten å handle på – denne tjenesten finner du bare hos Obs. Her kan du ta med deg en håndholdt skanner på turen mellom hyllene, og registrerer selv hver enkelt vare når du putter den i handlevognen. Så betaler du sluttsummen i en egen kasse, uten at du behøver å ta opp varene. 

  Du slipper lange køer til kassa og alt styret med å ta varene opp, legge dem på båndet, betale og legge dem i poser igjen. En annen fordel er at du hele tiden underveis kan se hvor mye du har handlet for. 

  (Kilder: side2.no, matprat.no, dinside.no, klikk.no)