Eltefritt brød

    Eltefritt brød, eller grytebrød som det også heter, krever lite av deg utover litt planlegging. Oppskriften gir ett stort brød. Du kan godt supplere med litt frø eller nøtter i deigen, men husk da å gå ned på mengden mel.

    Eltefritt brød, eller grytebrød som det også heter, krever lite av deg utover litt planlegging. Oppskriften gir ett stort brød. Du kan godt supplere med litt frø eller nøtter i deigen, men husk da å gå ned på mengden mel.

    Oppskrift på eltefritt brød 

    Steketid 40 minutter.

    Til 1 stort eltefritt brød trenger du: 

    • 300 g hvetemel

    • 200 g sammalt hvetemel

    • 0,33 pk tørrgjær

    • 1,5 ts fint salt

    • 4 dl kaldt vann

     Slik lager du eltefritt brød:

    1. Rør sammen alle ingrediensene i en bolle og dekk med plastfilm. La bollen stå fremme på kjøkkenbenken i 12-24 timer.

    2. Ha mel på kjøkkenbenken og hell ut deigen fra bollen. Brett sammen deigen et par ganger til et rundt brød. Legg deigen på bakepapir og la det heve under et håndkle i 2 timer.

    3. Varm opp en jerngryte med lokk i ovn ved 225 °C. Hell deigen i gryten og stek under lokk nederst i ovnen i 30 minutter. 

    4. Fjern lokket og stek videre i ca 10 minutter til brødet har en pen farge. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.