Eplebakst med kanel

    Norske epler må nytes nå som de er så gode! Myke og store boller med eplefyll og kanel.

    Norske epler må nytes nå som de er så gode! Dette er myke og store boller med eplefyll og kanel.

    9-12 stk boller / 2.5 time / Gluten

    INGREDIENSER:

    Bolledeig:

    • 450 g hvetemel
    • 50 g sukker
    • 25 g fersk gjær
    • 0.5 ts salt
    • 1.5 ts kardemomme
    • 2.5 dl helmelk
    • 1 egg
    • 75 g romtemperert smør i terninger
    • 1 egg til pensling

    Fyll:

    • 2 norske epler
    • 2 ss sukker
    • 0.5 dl vann
    • 3 ss romtemperert smør
    • 2 ss brunt eller hvitt sukker
    • 1 ss kanel

    Glasur:

    • 3 ss kremost
    • 1 ss romtemperert smør
    • 3 ss melis
    • 1 liten skvis sitronsaft

    FREMGANGSMÅTE:

    1. Ha hvetemel, sukker, ferskgjær, salt, og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok.
    2. Pisk egg og melk sammen i en liten kjele og varm opp til ca. 30—35 grader.
    3. Hell den lunkne melken sammen med de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Det er VIKTIG at du elter deigen lenge nok for å få et bra sluttresultat. Deigen vil virke ganske tørr, men fortvil ikke, den vil bli smidig etter at smøret er eltet inn.
    4. Etter 10 minutter med elting kan du tilsette smørterninger, litt av gangen. La maskinen elte deigen under hele prosessen.
    5. Når du har tilsatt alt smøret skal deigen elte i 10 nye minutter. Deigen vil være klissete i starten, men når det har gått 10 minutter vil den ha forandret seg til en myk og smidig deig.
    6. Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og form den til en stram ball. Ha deigen over i en bakebolle som er smurt med enten litt nøytral olje eller litt smør. Dekk til og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
    7. Kutt eplene i små biter og kok dem møre med vann og sukker. Mos med en gaffel.
    8. Når deigen har doblet seg i størrelse kan du ha den ut på kjøkkenbenken.
    9. Kjevle deigen ut til et rektangel.
    10. Smør først smør utover, strø over brunt sukker og kanel. Tilslutt de kokte eplene.
    11. Rull deigen til en stram pølse.
    12. Skjær ca. 9-12 snurrer ut av pølsen og plasser snurrene, ganske tett, men med litt mellomrom mellom hver på et stekebrett eller ildfast form som er dekket med bakepapir.
    13. Dekk til og la heve i ca. 30—40 minutter.
    14. Forvarm ovnen til 200 grader over-/undervarme.
    15. Stek bollene i 15-16 minutter.
    16. Avkjøl.

     

    1. Bruk en stavmikser og kjør alle ingrediensene til glasuren glatt.
    2. Smør glasuren utover bollene og spis.

    Hvis du ikke spiser alle bollene med en gang, kan du fryse dem ned. Tin dem forsiktig opp igjen på lav varme i ovnen.