
Eplebakst med kanel
9-12 stk boller / 2.5 time / Gluten
INGREDIENSER:
Bolledeig:
- 450 g hvetemel
- 50 g sukker
- 25 g ferskgjær
- 0.5 ts salt
- 1.5 ts kardemomme
- 2.5 dl helmelk
- 1 egg
- 75 g romtemperert smør i terninger
- 1 egg til pensling
Fyll:
- 2 norske epler
- 2 ss sukker
- 0.5 dl vann
- 3 ss romtemp smør
- 2 ss brunt eller hvitt sukker
- 1 ss kanel
Glasur:
- 3 ss kremost
- 1 ss romtemp smør
- 3 ss melis
- 1 liten skvis sitronsaft
FREMGANGSMÅTE:
- I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok kan du helle hvetemel, sukker, ferskgjær, salt, og kardemomme.
- Pisk egg og melk sammen i en liten kjele og varm opp til ca. 30—35 grader.
- Hell den lunkne melken sammen med de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Det er VIKTIG at du elter deigen lenge nok for å få et bra sluttresultat. Deigen vil virke ganske tørr, men fortvil ikke, den vil bli smidig etter at smøret er eltet inn.
- Etter 10 minutter med elting kan du tilsette smørterninger, litt av gangen. La maskinen elte deigen under hele prosessen.
- Når du har tilsatt alt smøret skal deigen elte i 10 nye minutter. Deigen vil være klissete i starten, men når det har gått 10 minutter vil den ha forandret seg til en myk og smidig deig.
- Velt deigen ut på kjøkkenbenken og form den til en stram ball. Ha deigen over i en bakebolle som er smurt med enten litt nøytral olje eller litt smør. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Kutt eplene i små biter og kok dem møre med vann og sukker. Mos med en gaffel.
- Når deigen har doblet seg i størrelse kan du ha den ut på kjøkkenbenken.
- Kjevle deigen ut til en rektangel.
- Smør først smør utover, strø over brunt sukker og kanel. Tilslutt de kokte eplene.
- Rull deigen til en stram pølse.
- Skjær ca. 9-12 snurrer ut av pølsen og plasser snurrene, ganske tett, men med litt mellomrom mellom hver på en langpanne eller ildfast form som er dekket med bakepapir.
- Dekk til og la heve i ca. 30—40 minutter.
- Forvarm ovnen til 200 grader over-/undervarme.
- Stek bollene i 15-16 minutter.
- Avkjøl
- Bruk en stavmikser til å kjøre alle ingrediensene til glasuren glatt.
- Smør utover bollene og spis.
Hvis du ikke spiser alle bollene med en gang, kan du fryse dem ned. Tin dem forsiktig opp igjen på lav varme i ovnen.