Solskinnsboller med vaniljekrem og kanelfyll

    Alle elsker vel boller, og når du med denne oppskriften kan få saftige boller med kanelfyll og vaniljekrem da er livet komplett.

    Alle elsker vel boller, og når du kan få saftige boller med kanelfyll og vaniljekrem da er livet komplett. Disse bollene blir raskt en favoritt, for her er det ikke spart på noe.

      
    12 stk boller

    Dette trenger du:


    Ingredienser bolledeig
    450 g hvetemel
    50 g sukker
    25 g ferskgjær
    0.5—1 ts salt
    1 ts kanel
    2—3 ts kardemomme
    2 dl helmelk
    1 stort egg
    75 g romtemperert smør i terninger
    1 egg til pensling

    Ingredienser bollefyll:
    100 g romtemperert smør
    75 g brunt sukker
    2 ss kanel

    Ingredienser vaniljekrem:
    12 g (1 stor ss) maisenna
    40 g (3 ss) sukker
    3 eggeplommer
    1/2 ss vaniljesukker
    2 dl melk
    1 dl kremfløte

    Topping:
    Melisglasur
    Tørket kokos


    Slik gjør du: 

    1. Start med å lage bolledeigen. Ha hvetemel, sukker, ferskgjær, salt, kanel og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok. Pisk egg og melk i en liten kjele og varm til ca. 30—35 grader. Hell den lunkne melken opp i de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Det er VIKTIG at du elter deigen lenge nok for å få et bra sluttresultat. Deigen vil virke ganske tørr, men fortvil ikke, den vil bli smidig etter at smøret er eltet inn.
    2. Etter 10 minutter med elting kan du tilsette smørterninger, litt av gangen. La maskinen elte deigen under hele prosessen. Når du har tilsatt alt smøret skal deigen elte i 10 nye minutter. Deigen vil være klissete i starten, men når det har gått 10 minutter vil den ha forandret seg til en myk og smidig deig.
    3. Hell deigen ut på kjøkkenbenken og form den til en stram ball. Ha deigen over i en bakebolle som er smurt med litt nøytral olje eller litt smør. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

     

    1. Mens bolledeigen hever kan du lage vaniljekremen og bollefyllet. Lag fyllet ved å røre sammen alle ingrediensene. Sett til side.
    2. Lag vaniljekremen ved å piske sammen maisenna, sukker, vaniljesukker og eggeplommer i en skål. Varm opp melk og kremfløte til rett under kokepunktet i en kjele. Hell den varme melken sammen med eggblandingen mens du pisker. Hell alt over i kjelen igjen og varm opp. Bruk en slikkepott til å røre hele tiden, mens vaniljekremen tykner. Ikke la den koke, kun varmes opp til under kokepunktet. Når vaniljekremen er blitt ganske tykk, kan du avkjøle den helt i kjøleskapet.
    3. Ha den avkjølte vaniljekremen over i en sprøytepose og klippe et hull i enden.

     

    1. Når deigen har doblet seg i størrelse kjevler du den ut til et firkant som er 40 x 40 cm. Smør fyllet utover. Rull deigen til en stram pølse og kutt den i 12 emner.
    2. Plasser deigemnene, ganske tett, men med litt mellomrom mellom hver i en ildfast form som er dekket med bakepapir.
    3. Dekk til og la heve i ca. 35-45 minutter.
    4. Forvarm ovnen til 200 grader over/undervarme.
    5. Lag en grop i hver bolle og fyll med vaniljekrem.
    6. Pensle bollene med egg og stek i ca. 16—17 minutter.
    7. Avkjøl.
    8. Pynt bollene med melisglasur og kokos.