Dessertene du kan spise hver dag

– Yoghurt er sunt, godt og ikke minst næringsrikt. Derfor er det ingen fare hvis du ønsker å kose deg litt etter middag. Hver dag faktisk, sier ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for meieriprodukter, Terese Glemminge Arnesen.

­– Å bruke yoghurt som dessert er smart, fordi du får i deg viktige næringsstoffer samtidig som du koser deg med noe godt. Yoghurt gir deg kalsium, jod, fosfor, B-vitaminer og proteiner. Spiser du den sammen med frukt, får du også i deg mange næringsstoffer fra frukten.

 

 

En av tre om dagen

For barn er all yoghurt er en god kilde til kalsium, magnesium og proteiner, og Helsedirektoratet anbefaler alle et daglig inntak av magre meieriprodukter.

– Et beger yoghurt kan med fordel inngå som en av tre meieriprodukter om dagen i barnas kosthold. I perioder der barn spiser lite kan yoghurt bidra med kjærkommen energi og næringsstoffer ettersom de fleste barn er veldig glade i yoghurt, sier hun.

 

Barneyoghurter er bra

Det eneste du må være oppmerksom på, er at barn under tre år ikke skal ha yoghurt som inneholder kunstige søtningsstoffer.

– Naturellyoghurt inneholder ikke tilsatt sukker, og med litt bær og frukt er det et godt alternativ. De siste årene har det kommet mange nye varianter med lite tilsatt sukker på markedet. Og i motsetning til hva mange kanskje tror, så kan typiske barneyoghurtvarianter være det beste valget med tanke på sukkerinnholdet, sier Terese, som også har en master i sammfunnsernæring.

 

 

Desserter du kan fryse 

I tillegg til å være et godt, lite måltid i seg selv, passer yoghurt glimrende sammen med frukt, bær, nøtter eller i en smoothie eller milkshake.

Den er dessuten genial å fryse ned og bruke som sunne hverdagsispinner. Det aller enkleste er å stikke en pinne eller plastskje ned i et yoghurtbeger som du fryser ned. Eller du kan bruke det som base sammen med andre ingredienser.

 

 

Oppskrift på to raske hverdagsdesserter

Smoothiebowl med bær og nøtter

Du trenger (2 pers):

 • 2 dl vaniljeyoghurt

 • 3 dl melk

 • 1 dl jordbær, fryste

 • 1 stk banan, fryst i biter

 • 1 dl hakkede nøtter, valgfri type

 • 1 neve friske blåbær

 

Slik gjør du:

 1. Hell yoghurt og melk i en blender/foodprosessor.

 2. Tilsett dypfryste jordbær og banan.

 3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet.

 4. Hell blandingen i to skåler

 5. Strø over nøtter og friske blåbær og spis med skje

 

Ispinner med krønsj

Du trenger (5 stk):

 • 2 ½ dl biola yoghurt med bringebær

 • 2 stk små beger fruktyoghurt

 • 1 dl granola

 • 1 ts flytende honning

 • 1 dl frukt og bær

 

Slik gjør du:

 1. Fyll to teskjeer med granola i bunnen av hver isform.

 2. Fordel 1 ts honning over granolaen.

 3. Fyll så tre ispinneformer med biola og to med yoghurt, men ikke helt opp til kanten, for du skal ha plass til litt frukt og bær.

 4. Kutt opp frukt og bær og fyll i formene.

 5. Dryss litt granola på toppen, stikk i pinnene og sett formene i fryseren.

 6. Ispinnene er klare om 4-6 timer.


07.10.2016 12.32.36