Slik lager du sunn juice

– Juicing er enkelt, sunt og godt, så her er det bare å sette i gang med å presse til store og små. Drikk det du ikke spiser, er juicedronninga Carina Hultin Dahlmanns oppfordring.

Dahlmann er forfatter og Norges første juiceterapeut. Hun forteller at noe av det viktigste å tenke på når det gjelder juice, er at det er ferskvare og helst bør drikkes så fort som mulig.

Denne bør du ha i all juice

Du kan bruke mange ulike ingredienser i juicen du lager. Carinas egne favoritter er ingefær, lime, hjertesalat, squash, rødbeter og ananas.

Frukten som egner seg aller best til juice er epler og ananas. Squash, salat, gulrøtter og agurk er veldig milde grønnsaker som egner seg godt.

Carina har skrevet mange bøker om juice, en av dem er boka «Juicy familie» som handler om å få lurt i barna mer frukt og grønt. Hun mener oppskriftene i boka viser hva som fungerer godt sammen, men gir oss ett magisk råd som gjør det meste til en suksess:

– Med ananas i, smaker alt godt!

 

Hva er juicing?

 • Juicing er å presse frisk frukt og grønnsaker via en juicemaskin eller saftsentrifuge.

 • For å komme i gang trenger man en riktig juicemaskin, en liten grønnsakskniv, et skjærebrett og frisk frukt og grønt.

 • Juicing går raskere og enklere om du har en maskin du kan putte hele frukter i.

 

Bruk milde råvarer i juice

Hemmeligheten bak en skikkelig sunn og god juice er å bruke milde grønnsaker og mild frukt som søtningsmiddel, samt syre fra sitron og lime. Syre må alltid være med for å gi en frisk smak og gjøre juicen sunn og god, ifølge juiceeksperten.

Det du absolutt ikke bør gjøre er å blande altfor mange ingredienser i en og samme juice. Det gir en udelikat og udefinerbar smak.

 

Ikke 5, men 17 om dagen

Norske barn får i seg for lite frukt og grønt. Alle kjenner uttrykket «fem om dagen» fordelt på to frukter og tre grønnsaker. Ifølge Carina er det uansett for lite.

 – Vi trenger å få i oss mer frukt og grønt, med aller mest fokus på grønnsaker. I Japan anbefaler de 17 om dagen. De fleste nordmenn får i seg et daglig inntak på maks tre om dagen, så vi er milevis unna. Løsningen på dette problemet er daglig juicing, sier hun.

6 tips for å få familien til å drikke mer frukt og grønt

1. Gjør juicing morsomt ved å bruke fargerike sugerør, kopper, ispinneformer og isbiter i ulike former og figurer.

2. Juicen smaker mye bedre om du har isbiter i glasset. Lavere temperatur reduserer også nedbrytningsprosessen av næringsstoffene.

3. Ta barna med på handleturen! Da får de en nærhet til råvarene, og de kan selv få velge hva dere skal kjøpe til juicen.

4. La barna få være med å bestemme og la dem få komponere sine egne favoritter.

5. Ha alltid barnevennlige grønnsaker som avokado, squash, agurk og gulrøtter tilgjengelig. Man kan også tilsette jordbær, banan eller ananas for å få en enda søtere og mer barnevennlig smak.

6. Smak kan læres! Begynn med de mest barnevennlige fruktene og grønnsakene, og la barna venne seg til nye smaker og mer grønnsaker i juicene og smoothiene.

 

Oppskrift på Snurre Sprett-juice

Snurre Sprett er en tegneseriefigur som er utrolig rask og spretten selv til kanin å være. Kan det være alle gulrøttene han spiste? Gulrøtter er en fantastisk naturlig søt rotgrønnsak som er den perfekte nybegynnergrønnsaken til både store og små. Den kommer ferdig porsjonert fra naturen, er mild og passer i alle juicer. Gulrøtter er i tillegg rik på både betakaroten, kalium, jern, natrium, magnesium og krom.

Du trenger:

 • 2 gulrøtter
 • 1 eple av søt type
 • 1 cm ingefær
 • 1/6 sitron

Oppskrift på juice med grønnkål

Grønnkål er en fantastisk grønnsak som skiller seg ut fra andre kålsorter utseendemessig med sine stilker i forskjellige lengder og med krusete blader. Denne mørkegrønne grønnsaken inneholder antioksidanter, klorofyll, betakaroten, ingefær og magnesium. Grønnkål inneholder også store mengder kalsium, jern, vitamin A og C, og K som er viktig for beinbygningen.

Du trenger:

 • 1-2 blader grønnkål
 • 1/5 ananas
 • 1 gulrot
 • 1/3 sitron
 • 1-2 cm ingefær