Slik gjør du frossenpizzaen sunnere

Å slenge en  frossenpizza i ovnen er en lettvint middagsløsning på travle dager. Men spesielt sunt eller smakfullt er det ikke. Heldigvis er det enkle grep som skal til for å gjøre pizzaen mer sunn og smakfull.

Klinisk ernæringsfysiolog i Volvat, Anette Skarpaas Ramm, mener det største problemet er at det ofte er høyt innhold av mettet fett og mye salt i frossenpizza. 

– Inntaket av salt kan bli for høyt ved hyppig inntak av ferdigmat, det øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. For å redusere de negative effektene er det flere ting man kan gjøre, sier Skarpaas Ramm.

   

Grønnsaker hjelper salt ut av kroppen

– Du kan for eksempel spise en mindre porsjon pizza og ha en salat ved siden av. Da blir inntaket av pizza lavere og du får i tillegg i deg grønnsaker. Grønnsaker inneholder mye kalium, og kalium hjelper kroppen med å skille ut natrium, som saltet i pizzaen består av, forklarer Skarpaas Ramm.

Ønsker du en litt sunnere hverdag kan du også ta en titt på disse deilige middagene.

De første frossenpizzaene ble lansert i 1980 av Nora Industrier, og ble raskt en populær rett på norske middagsbord. Det var den velkjente Grandiosaen som da kom på markedet. I dag selges det rundt 25 millioner årlig av denne typen, og salget har økt voldsomt de siste 15 årene, ifølge produsenten Stabburet. Er du en av dem som aldri blir lei Grandiosa kan det være lurt å gjøre noen enkle grep for å gjøre den litt sunnere.

­– Legg gjerne på ekstra grønnsaker før steking. Dette bedrer både næringsinnholdet og smaken på pizzaen. Topp den med litt ruccolasalat eller krydderurter etter steking, heller enn å bruke ferdige kryddermikser som inneholder mye salt, foreslår ernæringsfysiologen.

 

 (Alle foto: Kristine Sæther Moen)

Olivenolje og kjøtt øker sunnhetsgraden

 

Mange legger ekstra ost på, men dette tilfører mye ekstra fett og kalorier i måltidet. Da er det bedre å legge på ekstra kjøtt, skalldyr eller kylling – det er alle ingredienser som øker proteininnholdet, og gjør at pizzaen metter lengre og blir et fullverdig måltid.

– Ha gjerne en god smakstilsatt olivenolje over. Oljen bidrar med umettede fettsyrer, noe som bedrer fettsyresammensetningen i hele måltidet, sier Skarpaas Ramm.

Til tross for at det er en del salt og fett i de fleste frossenpizzaene på markedet, er det ikke det aller verste du kan spise når du tilfører ekstra grønnsaker.  Det er med andre ord helt greit å ty til frossenpizza av og til. Hva med å prøve en av disse sunne og smakfulle kombinasjonene neste gang?

Tips til sunn og smakfull topping

  • Cherrytomater og svarte oliven

  • Frisk sjampinjong og rødløk i skiver

  • Kylling, cashewnøtter og frisk koriander

  • Grønn paprika og løk i skiver

  • Squash, soltørket tomat og et dryss olivenolje

  • Bytt ut rømmedressingen med avokado i skiver og friske krydderurter

 

Lagre

Lagre


04.02.2017 19.00.00