Slik får du perfekt bacon

Det perfekt stekte, sprø, gylne baconet – hvordan får du til det?

– Første bud er å legge vekk stekepannen, sier Jostein Medhus, som er matfaglig rådgiver i Kulinarisk Akademi.

– Bruk stekeovnen! Det aller beste er å bruke varmluft, da får du jevnt, fint resultat, siden varmluften sirkulerer i ovnen. Varmluft brukes av så å si alle profesjonelle kjøkken. 

Slik steker du bacon i ovn:

1. Varm ovnen til 150-180 grader. Både steketid og temperatur vil variere litt etter ovnstypen, men det må finne frem til selv,

2. Legg baconskivene på et stekebrett, og pass på at det er avstand mellom skivene. Du kan også bruke en ildfast form, hvis det ikke er mange som skal spise.

3. Det går fint an å ha bakepapir eller folie under baconskivene, men det unntar deg nok ikke helt fra å vaske stekebrettet etterpå. Noe fett vil gjerne havne på stekebrettet uansett.

4. Cirka ti minutter er gjennomsnittlig steketid. Men jo høyere temperatur, jo kortere steketid. Skal du steke bacon i terninger, tar dette også litt lengre tid.

En ekstra fordel med å bruke stekeovn i stedet for panne, er jo at du også slipper stekesprut og søl som man får ved å bruke stekepanna.

Tørrsaltet bacon uten svor

Hvilken bacontype er best? Tørrsaltet, ikke tørrsaltet, med eller uten svor? Og hva med filetbacon?

– Tørrsaltet bacon er best, sier Medhus.

– Hvis du ikke velger dette, får du bacon hvor det er sprøytet inn vann med salt i kjøttet. I 100 gram bacon er det kanskje ti prosent vann, som forsvinner under stekingen. For det første er det rent bortkastede penger, for det andre blir det dårligere kvalitet på baconet.

Er det svor på baconet, tar han det av.

– Steker du baconskiver med svor, blir svoren bare en seig stripe ytterst på skivene. I motsetning til ribbe, har du ikke sjanse til å få svoren på baconet sprøtt: Ribbe steker flere timer i ovnen og får på den måten sprø svor, baconet stekes i bare ti minutter.

Filetbacon er ikke bacon, ifølge Jostein Medhus.

– Bacon er fett. Det er laget av sideflesket til grisen. Filetbacon kommer fra ytrefileten. Det blir mer stekt kjøtt.

Egg + bacon = sant

Godt bacon passer til nesten alt av eggeretter.

En liten spennende vri på søndagsfrokosten med egg og bacon, kan du få ved å prøve Jostein Medhus sin favoritt:

– Porsjert egg! Det er kjempegodt sammen med bacon.

Porsjert egg lager du ved å knekke ett og ett egg i en kopp og helle dem forsiktig opp i kokende vann med litt eddik og salt. Tas opp med hullsleiv etter 3-4 minutter, når eggehviten er blitt fast.

Medhus putter gjerne sprøstekte baconterninger i tomatsuppa også, og han har en egen vri på eggesmør:

– Jeg lager det gjerne med baconterninger i tillegg til det hakkede egget. Bytter gjerne ut noe av smøret med baconfett – det blir veldig godt til skrei, for eksempel.


07.05.2017 10.00.00