Slik griller du frukt og grønt

Visste du at grønnsaker kan grilles på lik linje med kjøtt?

Grilling får fram sødme i frukt og grønt, og er den perfekte tilberedningsmetoden for vegetabilske forretter, hovedretter, tilbehør og til og med desserter!

– Det er fullt mulig å ha en grillet middag helt uten kjøtt, sier hobbykokken Helle Øder Valebrokk, som står bak matbloggen Helleskitchen

Hun har en spesiell forkjærlighet for grilling:

– Grillet grønt passer godt alene som en egen rett med en god majones eller dressing til, eller sammen med kjøtt eller fisk.

Det meste kan grilles

Mange grønnsaker blir ekstra smakfulle når de grilles, og fremgangsmåten er enkel:

– Grønnsaker som squash, paprika, sopp, salat, aubergine og hel mais er ypperlige å grille. Og som med det meste som skal grilles, er det en fordel med store biter, forklarer Helle.

– Jeg pensler alltid grønnsaker med litt olje, og salter og peprer som jeg ville gjort med et stykke kjøtt. Av og til pensler jeg med en glaze eller grillsaus mot slutten, for å tilføre smak.

Du kan også marinere grønnsaker i olje, hvitløk og urter først. Mange steder kan du nå få kjøpt pakker av grønnsaker i grillformer, sammen med alt du trenger av olje og krydder.

Helle foretrekker imidlertid å legge bitene rett på grillen, slik at de får smakfulle grillstriper. Hun anbefaler å bruke grønnsaker som er faste, men ingen regler uten unntak:

– Du kan grille agurk, men kun veldig kjapt siden den inneholder så mye vann. Den kan derfor bli ekstremt vassen på grillen. Høy varme og kort tid gjør susen!

Genialt å grille paprika

Med en omgang på grillen kan grønnsakene få flere spennende bruksområder. Grillet paprika er genialt, ifølge Helle – som har metoden klar:

– Grill den helt til den er sort. Pill så av skallet og fjern kjernehus. Filetene du har igjen er ekstremt søte og deilige, forteller matbloggeren og tipser:

– Du kan for eksempel kjøre dem i blender med olivenolje og hvitløk, og vips, har du verdens beste paprikasaus som smaker fantastisk til grillede poteter eller et deilig kjøttstykke!

Ikke gjør denne potet-tabben

Selvfølgelig kan du grille potetene også. Men matbloggeren anbefaler deg å forkoke dem, så du slipper å måtte bli ved grillen resten av kvelden.

– Jeg har med gru sett mange bakepoteter på engangsgriller i Frognerparken. Det er et prosjekt som er dømt til å mislykkes.

Dessert på grillen

Grillede frukter blir ekstra sødmefulle, og byr på spennende smaksopplevelser sammen med kjøtt. Helle Øder Valebrokk anbefaler følgende fristende sammensetninger:

– Grillet ananas til grillede svinekoteletter eller grillede chorizo-pølser er en knall kombo.

Grillede aprikoser og fersken er også å anbefale, for eksempel til grillet and. Da er det bare å bruke rosmarin, salvie eller timian som urter til retten.

Og om du først er i gang med å grille hovedretten, kan du jo like gjerne grille en dessert også? Grillstriper betyr karamellisering, noe som gir god smakskombinasjon av røyk og fruktens sødme.

Helles 4 beste tips til fruktige grill-desserter

1. – Banan med skallet på, åpnet på langs. Her kan du helle på rom, sukker og et par biter sjokolade – og du har verdens beste dessert.

2. – Vannmelon er spennende å grille. Men på samme måte som agurken må den grilles kjapt, og på meget høy varme.

3. – Fersken eller aprikoser er kanskje favoritten min å grille. Den kler røyk og grillstriper. Server den med iskrem og nøttedryss. Nam!

4. – Så har vi ananasen, da: Den er kongen av frukt som passer å grilles. Den kan grilles så lenge at den nesten faller fra hverandre, og blir bare bedre og bedre jo flere grillstriper den får. Prøv den med revet limeskall, pisket rømmekrem og kanskje ei litta klunk mørk, karibisk rom?

 


08.06.2017 11.50.00