Myke Fudge-karameller

Fudge er min mest populære juleoppskrift. Det er ikke uten grunn, for disse fudge-karamellene er vanvittig gode. De er myke, kremete og smelter i munn.

Det er veldig viktig at du bruker et mattermometer som er elektrisk, for fudge er ekstremt sensitiv til temperatur.

Det er også viktig at du ikke rører for mye i fudgen når den koker, da blir den kornete. Når du har laget fudge mange ganger vil du få teken på det, jeg lover. Da skjønner du hva slags gylden farge sukker og vann skal ha før du har i fløten og smøret.

For det er alle disse små tingene som gjør at du får perfekte fudge. Ikke fortvil om det ikke går på første forsøk, da venter du en dag også prøver du igjen.

Glutenfri
1 time + 4-12 timer avkjøling
20-25 medium store fudgebiter

 

Ingredienser:

 • 3 dl kremfløte
 • 100 g smør
 • 400 g sukker
 • 1 dl vann
 • 10 g salt (2 ts)

 

Slik gjør du: 

 

 1. Gjør klar en liten 15 x 15 cm firkantet form med bakepapir. Sett også klart en bolle og en sil.
 2. Varm opp kremfløte og smør i en kjele. Sett til side, eller la stå på lunk mens du koker opp sukkeret.
 3. I en medium stor kjele, helst en med litt høye kanter kan du røre sammen sukker og vann(før du setter på varmen på platen). Kok opp, uten å røre, til sukkeret har fått en godt gylden farge. Bruk høy temperatur. Du kan vende på kjelen men IKKE røre i sukkeret mens det koker.
 4. Når sukkeret har fått en fin og litt godt gylden farge kan du trekke kjelen av platen og røre inn litt og litt av det varme fløtesmøret.
 5. Når all fløten er i kan du sette kjelen tilbake på platen, men skru temperaturen ned til medium.
  Rør inn salt.
 6. Sett et elektrisk mattermometer nedi karamellen, og skru det på 115 grader. Sørg for at tuppen på det elektriske mattermometet ikke treffer bunnen av kjelen, men at det er ca 1 cm opp fra bunnen. Hvis termometeret treffer bunnen av kjelen vil det vise høyere grader enn det som er reelt.
 7. La karamellen koke på medium varme til den når 115 grader. Rør KUN 1-2 ganger mens karamellen koker. Bruk heller litt tid på å nå 115 grader, enn at du har på høy varme og karamellen svir seg i bunnen av kjelen.
 8. Når temperaturen har nådd 115 grader kan du sile den av i bollen du har satt frem.
 9. Sett termometeret oppi karamellen igjen og la den avkjøles til 73-74 grader (uten at du rører). Dette vil ta litt tid, men er en viktig del av prosessen.
 10. Når karamellen har en temperatur på 73-74 grader kan du piske med en elektrisk håndvisp på medium/høy hastighet til karamellen lysner og blir tykkere. Den er ferdig når den lager tydelige spor når du pisker og har blitt mattere i fargen.
 11. Hell fudgen over i en liten 15 x 15 cm form, eller en annen liten form du har tilgjengelig.
 12. Sett fudgen i kjøleskapet i minst 4 timer, eller natten over.
 13. Kutt fudgen opp i små terninger.
 14. Oppbevar fudgen i kjøleskapet, den har en holdbarhet på ca. 1 uke.