Lag sunne vafler til hverdags

    Lager du sunne vafler er det ingen grunn til at vafler skal være forbeholdt lørdager og fest.

    Velger du de rette ingrediensene til røren, kan du faktisk spise vafler både til lunsj og kveldsmat med den aller beste samvittighet.

    – Grove vafler kan være like sunt som en brødskive, eller til og med enda sunnere. Det kommer helt an på hva du har i vaffelrøren og hva slags brød du vanligvis velger, sier klinisk ernæringsfysiolog i melk.no, Kaja Helland-Kigen.

    Hun forteller at vafler laget med mager melk, egg og grovt mel er et godt alternativ til brødskiver i hverdagen.

    – De inneholder flere næringsstoffer som kroppen trenger hver dag, slik som proteiner, kalsium, jod, fiber og B-vitaminer.

     

    Sunne vafler til frokost

    Har du småspiste barn, kan sunne vafler faktisk være redningen som skaper hygge rundt matbordet igjen. Det å få de små til å presse i seg en kjedelig grovbrødskive med leverpostei en tidlig morgen, kan være en prøvelse. Har frokosten fasong som et hjerte er det garantert langt enklere å få den trøtte treåringen til å spise opp maten sin. Ikke bli forbauset om du må steke en plate til før dere er klare til å gå i barnehagen.

    Sunt tilbehør til vafler

    Hva du har på vaflene, har selvfølgelig også betydning for hvor sunne vi kan si at de er.

    Dynker du de grove vaflene dine i sukker eller søtt syltetøy, vil de fortsatt egne seg best på lørdagskvelden.

    – Sunt og godt tilbehør til vafler kan for eksempel være cottage cheese eller kesam og friske bær. Cottage cheese og kesam inneholder som regel lite fett og tilsatt sukker, men mye proteiner og næringsstoffer, sier Helland-Kigen.

    Det meste av pålegg passer på sunne vafler, så her kan alle sette sammen sin egen favoritt. Her er noen forslag:

    • Ost, skinke og tomat
    • Kesam og friske bær
    • Peanøttsmør og banan
    • Kremost og pære
    • Brunost og rørte bær
    • Kaviar og egg

    Oppskrift på sunne vafler

     

    Til ca 8 stk trenger du: 

    • 1 ½ dl hvetemel
    • 1 ½ dl sammalt hvete, fin
    • 1 dl havregryn
    • ½ ts salt
    • ½ ts bakepulver
    • 4 dl ekstra lett melk
    • 2 stk egg
    • 2 ss smør

     

    Slik gjør du:

    • Ha alle tørrvarene i en bakebolle.
    • Tilsett melk, egg og smeltet smør, og rør alle ingrediensene sammen til en glatt røre med en visp.
    • La røren svelle i 15 til 20 minutter.
    • Stek vaflene og legg dem oppå hverandre etter hvert som de er stekt.
    • Vaflene kan gjerne fryses og tiner raskt.