Sju tips til sunn og god mat etter skolen

Vil du unngå at barna tyr til nudelbokser eller pastarester med ketsjup etter skoletid, kan det være lurt å ta grep og sørge for at de finner noe sunt og fristende hjemme.

Ifølge Helsedirektoratet bør barns kosthold følge samme hovedprinsipper som voksnes. Det bør bestå av mye grønnsaker, frukt, bær, fullkornsprodukter, magre meieriprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Men å få barna til å velge bort kjeksen eller nudlene etter skolen til fordel for mer næringsrike alternativer er ikke alltid like lett. Vi har hentet gode råd fra klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, kvinnen bak nettstedet bramat.no.

 

Ofte sultne etter skolen

Når barna kommer hjem etter skolen er de ofte slitne, sultne og tørste. Vi nordmenn spiser i dag middag mye senere enn tidligere og det er derfor ofte flere timer fra skoleslutt til familiemiddagen. Mange foreldre bekymrer seg over at måltidet etter skolen skal gå utover matlysten til middag.

– Det er selvfølgelig et poeng hvis barnet spiser nudler eller annen usunn mat etter skoletid. Men, hvis dette måltidet er sunt, gjør det ingen ting at barnet spiser litt mindre til middag, mener Borchsensius.

 

 

Energi etter skolen

Et knekkebrød eller litt frukt er ikke alltid nok. Mange blir i dårlig humør når de er sultne, og det er lett å miste konsentrasjonen som trengs til leksearbeidet.

Det ideelle måltidet etter skoletid bør derfor inneholde både proteiner og fiber, som begge metter godt. Hvis det i  tillegg er mat som både har vitaminer og mineraler, kan vi snakke om et komplett måltid.

 

Sju smarte tips

Her er ernæringsfysiologens sju tips til sunn og god mat etter skolen, som er også er enkelt for barna å tilberede:

  1. Frokostblanding med melk. Det bør være en frokostblanding med mye fiber og fullkorn og lite sukker. Eksempler på dette er Havrefras, 4-korn, All Bran og Weetabix

  2. Skyr med korn og nøtter

  3. Smoothies med bær og Biola (kan lages på forhånd)

  4. Grovt knekkebrød eller brød med makrell i tomat

  5. Rett i koppen-suppe

  6. Fruktsalat med nøtter og vaniljekesam

  7. Omelett med grønnsaker og skinke


16.11.2016 08.11.00