Slik lager du verdens beste matpakke av middagsrestene

Matpakken er viktig, og av og til er det nettopp de vanlige brødskiver med leverpostei og brunost du har aller mest lyst på. Noen dager skulle du kanskje likevel ønske matpakken kunne inneholde noe annet, og da kan det være greit å være klar over at det verken krever mye penger eller fantasi å få til nettopp det. Du kan rett og slett bruke restematen fra gårsdagens middag.

Pasta og grønnsaker 

– Nesten alle slags middagsrester kan spises som lunsj, men mat som egner seg spesielt godt er pasta, kokte og stekte grønnsaker og kylling, sier Louise Brunborg-Næss. Hun skriver bloggen restemat.no, som er proppfull av gode forslag for deg som er opptatt av å spise opp maten du lager.

– Pannekaker kan også godt spises kalde, og det eneste jeg selv ikke liker som restemat er fiskesuppe, sier hun.

Prøv deg frem

Selv for en restematentusiast kan det likevel være vanskelig å overbevise barna.

– Ungene mine foretrekker brødskiver i matpakken, men selv er jeg storfornøyd hvis jeg kan lage meg en restesalat med for eksempel couscous, litt stekte grønnsaker, hakket rødløk og pinjekjerner. Og har jeg i tillegg litt kyllingfilet eller spekeskinke i, blir det et gourmetmåltid, sier Brunborg-Næss.

Prøv deg frem så finner også du din egen favoritt.  

 

 

Vær forsiktig med skalldyr

Det meste fra middagsbordet passer altså som lunsj, men Brunborg-Næss anbefaler å være forsiktig med rødt kjøtt og skalldyr.

– Skal du bruke kjøtt i matboksen, bør det være godt gjennomstekt. Reker og andre typer skalldyr blir også fort dårlig hvis matpakken oppbevares i romtemperatur, sier hun.

Et triks kan være å ha frosne grønne erter i matpakken sammen med middagsrestene, slik at maten holdes kjølig.

– Da er ertene friske og gode innen det er tid for å spise, sier hun.

Det finnes også matbokser med kjøleelement i, eller kanskje du kan legge den i en liten kjølebag.

Kaster mindre mat

Bloggeren mener det er mange gode grunner til å resirkulere middagen og bruke den som lunsj neste dag.

– For det første slipper du jo å kaste maten, men i tillegg vil ofte middagsrestene gi deg en mer sammensatt og næringsrik lunsj enn du kan få til med brødskiver med pålegg, sier hun.

Passer du på å få med både proteiner i form av fisk, kjøtt eller egg, karbohydrater fra for eksempel grovt korn eller fullkornspasta samt grønnsaker, har du det beste utgangspunktet for å fortsette arbeidsdagen etter lunsj. Forsøk også å finne frem til lunsjretter barna liker.

 

 

Prøv for eksempel med:

  • Pasta med saus eller i salat

  • Gryterett med ris

  • Grov pizza med grønnsaker

  • Tacorester – i lompe eller som salat

  • Fiskeburger med salat og grovt brød

  • Grove pannekaker

  • Ris eller couscous med grønnsaker og kylling

  • Pai eller omelett

  • Laks og salat, gjerne i en wrap