Slik koker du perfekt pasta

    Skal du koke pasta med eller uten lokk? Skal du ha i olje? Hvor mye salt? Her er svarene. Pluss et utradisjonelt tips til å koke pasta i ekspressfart!

    – Nei, det er ikke veldig vanskelig å koke pasta. Det er bare å følge noen enkle råd og tips, sier matrådgiver i MatPrat, Marit Løvbrøtte.

    Likevel er det mange av oss som har opplevd å stå der med sammenklebet pasta, ihjelkokt pasta eller pasta som ikke smaker noe som helst. Eller eventuelt alt på én gang ...

    Da er det kjekt å ha ei huskeliste med de beste rådene: 

     

    1. Bruk masse vann!

    Ingen grunn til å spare på vannet når du koker pasta. Bruk en stor kjele (selvsagt avhengig av hvor mye pasta du skal koke), og fyll den godt opp med vann. 

    – Pasta utvider seg under koking, trekker til seg vann og tar større plass i kjelen når den er ferdig kokt. Derfor er det viktig med nok vann, sier Løvbrøtte. 

    En grei huskeregel kan være å bruke 1 liter vann per 100 g pasta. 100 g pasta er som regel nok til 1 person, så er det bare å doble etter hvor mange personer du skal lage til.

    Men ingen regel uten unntak!

    – I en alt i ett-gryte med pasta, som for eksempel en spagettigryte, tilsetter du kun så mye væske som spagettien vil suge til seg under koking for å bli passe kokt. Men da er det viktig at du rører om underveis.

    LES OGSÅ: Slik koker du perfekte poteter


    KJØR PÅ: Salt setter smak. Har du for lite salt i pastavannet, smaker pastaen bare kjedelig. FOTO: Istock

     

    2. Ha i godt med salt

    For å få smak på pastaen, er det viktig å ha nok salt i vannet. Saltmengden kommer an på hvilken pastatype du bruker:

    Til tørr pasta kan du bruke 2 ts salt per liter vann. Koker du fersk pasta, kan du halvere til 1 ts salt per liter vann.

    LES OGSÅ: Middagstips som tar 15 minutter

     

    3. Dropp lokket

    Da er det bare å sette kokeplata på full guffe! La vannet fosskoke før du legger i pastaen. Når du legger i pastaen kjøles vannet litt ned, derfor er det viktig at vannet koker skikkelig først.

    Rør litt rundt i starten, slik at pastaen ikke kleber seg sammen. 

    – Skru ned varmen litt etter at du har lagt i pastaen, men la det fremdeles boblekoke, råder Løvbrøtte.

    Siden koketida til pasta sjelden er over 10–12 minutter, trenger du ikke lokk. Da har du bedre kontoll, og du slipper å høre den fresende og irriterende lyden når pastavannet koker over ...


    BOBLEKOK: Kok uten lokk, da slipper du at det koker over – og at det plutselig ikke koker i det hele tatt, siden du skrudde ned plata for mye ... FOTO: Istock

     

    4.  Pass på tida!

    Hvor lenge pastaen skal koke varierer etter hvilken type pasta det er, sjekk alltid hva som står på pakken. Fersk pasta trenger som regel bare noen få minutter, mens tørr pasta gjerne skal koke i 8–10 minutter. 

    – Overkokt pasta er vel det vi aller helst vil unngå. Bruk en kjøkkenklokke eller sett på en annen alarm som passer på koketida, sier matrådgiver Marit Løvbrøtte. 

    I pastaens verden kan et minutt for lenge nemlig skille perfekt kokt pasta fra overkokt, her er det små marginer ...

    – Pastaen er ferdig kokt når den er «al dente». Det vil si at den ikke skal bli helt bløt, men fortsatt ha litt tyggemotstand. Den beste måten å finne ut det på er å ta en smaksprøve, sier Løvbrøtte. 

    Ta en smaksprøve et minutt før den skal være ferdig, så er du sikker på å ha full kontroll.

    LES OGSÅ: Hvit fisk som barna vil elske

     

    5. Olje eller ikke?

    Når pastaen er ferdig kokt, siler du den i et dørslag. Ikke skyll den i kaldt vann, la heller litt av kokevannet være igjen.

    Tips!: Ta vare på litt av kokevannet, det kan du bruke til å spe på pastasausen. Kokevannet har mye stivelse i seg, og gir sausen riktig konsistens og god smak.

    Så kommer spørsmålet om du skal ha olje i pastaen eller ikke. 

    – Om du ikke skal blande i pastasaus, kan du gjerne røre inn 1 spiseskje olivenolje eller litt smør for å unnngå at pastaen kleber seg sammen. Men skal pastaen blandes med pastasaus, bør du droppe oljen. Da fester ikke sausen seg så godt til den kokte pastaen, råder Løvbrøtte. 

    Om du bruker olje i pasta uten saus, bør du også tenke på hvilken type olje du velger, siden den også setter sin smak på pastaen. Vil du ha en mest mulig nøytral smak, kan du like gjerne velge en mild solsikkeolje som en olivenolje med skarpere smak.


    MIDDAG PÅ 1-2-3: De fleste unger elsker pasta, og noen ganger er det best om middagen kommer kjapt på bordet. Da har vi trikset for deg ... FOTO: Istock

     

    Bonustips: Kok pasta på under 1 minutt!

    Vil du få middagen klar superkjapt, kan du faktisk få ned koketida til under 1 minutt. Og det krever bare minimalt med forberedelser. Det eneste du trenger å gjøre er å legge pastaen i bløt i kaldt vann i 90 minutter. Da er den perfekt «al dente»-kokt på 30-45 sekunder!

    Metoden er testet ut på nettsiden food-hacks.wonderhowto.com, med vanlig pasta av durumhvete. Det aller beste resultatet fikk pastaen som ble kokt i samme vann den hadde ligget i bløt i. For ekstra smak kan du tilsette krydder eller urter til vannet også. Her er det bare å prøve seg fram ...

    Så legg pastaen i vann, dra på trening eller foreldremøte, og kom hjem til en middag som det bare tar noen få minutter å lage. Ti minutters kortere ventetid kan ha mye å si for sultne sjeler!