Hvit fisk som barna vil elske

Fiskepinner og pasta med laks er ofte populære middager for barnefamilier. Det er riktignok både godt og lettvint, men det er jo så mye annen god fisk å velge mellom også! 

Om ungene rynker på nesa når det kommer fisk på bordet, har vi noen gode råd og oppskrifter som får ungene til å rope jippiii! neste gang det er hvit fisk til middag.

Bare se her: 


SMÅ KOKKER: Det er ekstra stas for ungene å lage noe de har vært med på å spise selv. Da må de i hvert fall smake! FOTO: Istock

La barna være med

– Noe av det smarteste du kan gjøre for å få barna til å like å spise fisk, er å la dem være med på å tilberede den, sier Kenneth Mathisen, som er kokk og fiskeansvarlig hos Obs Lillestrøm.

– Det er ikke så mye som skal til. For eksempel kan dere lage en skattekiste:

Pakk inn litt fisk og grønnsaker som de små liker – for eksempel gulrotstaver og cherrytomater i små biter, i et stykke folie. Ha litt krydder, smør, crème fraîche eller annet som gir litt god saus på toppen av maten, pakk inn og stek i ovnen på 200 ˚C i 15-20 minutter, eller på grillen når grillsesongen starter.

Disse fiskepakkene kan like godt spises av de voksne også, med kanskje litt sterkere krydder og eventuelt andre grønnsaker.

 

LES OGSÅ: 5 sunne middager som barn liker

 


SUNNERE FREDAGSKOS: Kan godt hende den hvite fisken blir så stor suksess at kjøttdeigen blir utestengt for godt ... FOTO: Istock

 

Fisketaco av hvit fisk

Et annet godt råd er å mikse fisken inn i en digg middag, som for eksempel taco:

– Du kan lage kjempegod taco med hvit fisk i stedet for kjøttdeig, sier Kenneth.

– Små biter av steinbit, kveite eller breiflabb egner seg godt. Disse fisketypene har lite bein, og de er «faste i fisken» så de ikke smuldrer så lett opp. Du finner dem stort sett i kjøledisken i butikken.

LES OGSÅ: Middagstips som tar 15 minutter

Men du kan også bruke torsk, lag små fiskepinner av torsk som er stekt i tacokrydder.

Panerte, sprøstekte fiskebiter er nam-nam i tacoen. Du kan panere med brødsmuler, corn flakes eller knuste tortillachips. Visp sammen et egg med tacokrydder og vend fiskebitene i dette før det andre, så fester det seg til fisken.

 

Stekt torsk/skrei med ertepuré og bacon

Skrei er enkelt sagt en torsk som smaker litt bedre fordi den er eldre, har svømt lenger og også litt dypere og brukt mer av muskulaturen. Det gir god smak. Skreien kommer rundt februar.

Men «vanlig» torsk er like godt, krydre fisken med salt og pepper og stek på begge sider i smør.

 

 

Med kokte poteter og sprøstekte baconbiter blir dette digg! Pent og innbydende blir det også, hvis du legger den hvite fisken oppå den grønne pureen og danderer baconbitene rundt.

 

Steinbit i grønn sjø

Barna vil nok synes dette navnet på retten er spennende!

Den grønne sjøen er brokkolisuppe, og det er faktisk en av de mest næringsrike grønnsakene som fins! Visste du forresten at brokkoli har mer C-vitamin enn appelsiner? 

 

 

Kveite med pasta

Mange barn liker laks med pasta, men de kommer helt sikkert til å bli like glad i pasta med hvit fisk også. Her er en enkel oppskrift:

Til 4 personer trenger du: 
3-400 g pasta
2 dl fryste erter
1 pk knaskegulrøtter
1 beger rømme
Evt. sitronsaft
4-500 g kveite/breiflabb/steinbit i skiver
Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Kok pasta som anvist på pakken, og la erter og gulrøtter i skiver koke med de siste par minuttene. 

2. Del fisken i skiver, stek i smør og krydre med salt og pepper. 

3. Legg fiskeskivene på et fat og ha et beger rømme i stekepanna. Spe ut sausen litt med et par ss pastavann. Litt skvist sitron gir frisk smak. Kok opp og pisk eller rør godt sammen.

4. Hell sausen over pastaen, legg på fiskebitene og strø gjerne hakket vårløk eller klippet gressløk over.

 
FERDIG TINT: Ingen krise om du har glemt å ta fisken ut av fryseren, den tiner fort i kaldt vann. FOTO: Istock

Fersk eller fryst?

– Det er ikke noe i veien for å bruke fryst fisk, men jeg synes det er best å tine den litt før den tilberedes, sier Kenneth Mathisen.

– Da får du vekk det meste av vannet fra isen som har tint, og fisken får bedre konsistens. Du kan enten legge fisken i kjøleskap over natta eller tine den innpakket i kaldt vann, det tar ca 20 minutter for en porsjonsstørrelse. 

TIPS: Mange barn synes at eggesmør er godt. Smelt smør, hakk opp et hardkokt egg eller to og ha oppi. Gjerne litt gressløk eller persille også. Det er like godt for de voksne også!

LES OGSÅ: Salater som barna vil elske