Salater som barna vil elske

– Barn synes stort sett det er spennende å smake på ny mat, sier kokk Kristian Midtøy, som hver dag lager mat til barna i Eventyrstua barnehage i Oslo. 

– Min erfaring er at barna er vare på ulike teksturer og enkelte ingredienser, spesielt løk og sopp, sier kokken.

– Men hvis du tilsetter en del sprø elementer, faller det oftere i smak enn mer «bløte» elementer. 

Her er oppskrifter på to salater som barn liker godt, ifølge Kristian Midtøy. De krever litt jobb, men du kan til gjengjeld oppleve at barna koser seg med salaten sin – og kanskje ber om mer!

TIPS! Slik får du alltid 11% bonus på frukt og grønt hos Obs.

Mexicansk salat med avocadodressing

  • 1 crispisalat / isbergsalat (evt annen type sprø salat)

  • 1 maiskolbe (ikke fra boks)

  • 1 lime

  • ½ boks cherrytomater

  • 1 pose nachos

  • 2 avocado

  • 1 dl crème fraîche

  • 2 fedd hvitløk

  • Litt fersk koriander

  1. Lag en dressing av 1 avocado, crème fraîche, hvitløk, saften av en halv lime og litt salt og pepper. Kjør sammen med en stavmikser. Husk god og myk avocado så konsistensen blir riktig. Hvis dressingen blir for tykk, tilsett litt mer crème fraîche, den skal være litt rennende.

  2.    Skjær maiskorn av kolben og stek kornene i varm panne noen minutter til de er myke.

  3.    Skjær salaten litt grovt og bland med halvparten av dressingen, dander i en bolle med stekte maiskorn, resten av avocadoen kuttet i biter, cherrytomater delt i to, nachochips, limebåter og koriander. 

  4.    Server resten av dressingen ved siden av.

Asiatisk nudelsalat m/ sesam 

  • 2 store gulrøtter

  • 1/2 spisskål/nykål

  • 1 pose eggnudler

  • 2 sjalottløk

  • 1 boks vannkastanjer

  • 1 eple

  • 3 ss soyasaus

  • 1 ss limesaft

  • ½ ts sesamolje

  • 1 bit revet ingefær

  • 2 fedd hakket hvitløk

  • Litt koriander

  • Ristede sesamfrø

  1.    Kok eggnudler og kjøl ned. Friter ringer av sjalottløk i litt nøytral olje til de er sprø, la dem renne av på kjøkkenpapir. (Dette kan droppes hvis du ikke er fortrolig med fritering).

  2.    Finhakk kålen og skjær gulrøttene i tynne strimler. Stek kål og gulrøtter på høy varme i en ss nøytral olje til det blir litt mykt, men ikke brent. Sett til siden. 

  3.    Lag dressing av soya, lime, sesam, ingefær og hvitløk – juster med litt olivenolje om den blir for syrlig. Kutt eplet i fyrstikktynne strimler like før servering. 

  4.    Vend nudler, kål, vannkastanjer og gulrøtter i dressingen, dander på et fat og strø over (eventuelt) fritert løk, eplestaver, noen limebåter, koriander og ristede sesamfrø. 

Lettvinte, barnevennlige salater

Du trenger heldigvis ikke være kokk for å få til en god salat, og du trenger ikke mye tid heller. Her er enkle salater som er lette å mikse:

Pastasalat med skinke

For å gjøre salaten mer fristende, kan det være lurt å blande i litt kokt pasta. Legg gjerne på litt revet ost og smårettskinke. Da blir det mer smak på salaten.

Et vinnertips er også å bruke eple, revet eller i små biter. Bland dette med mais, paprika og agurk i biter, og del gjerne salatbladene i små deler også. Da blir det lettere å spise.

Til dressing kan du prøve å røre sammen like deler majones og rømme/yoghurt naturell. Karri – prøv deg fram til passe smak. Litt salt, pepper – og prikken over i-en: Noen spiseskjeer eplejuice!

Cæsarsalat 

Den klassiske cæsarsalaten er noe som også barna kan like. Kylling og sprø brødkrutonger er digg for de fleste små.

Men det kan være smart å utvide den litt med sprøstekt bacon og kanskje et hardkokt egg. Den smaker enda bedre, og får større næringsverdi.

Bruk ferdiggrillet kylling eller stek en filet. Del i biter. Stek bacon sprøtt. Det enkleste er å bruke ferdig oppkuttet smårettbacon. Kok eventuelt egg.

Så er det bare å blande sammen dette med salat, tomater, kanskje litt agurkterninger – og, veldig viktig: Sprø brødkrutonger!

Den klassiske dressingen til cæsarsalat kan bli for «voksen» for barna, prøv i stedet med litt crème fraîche med klippet gressløk, litt skviset sitron og salt og pepper. 

Tips til å få barna til å spise mer salat

  • Server gjerne salaten først, som en slags forrett. Da er det større sjanse for at barnet spiser den. Legger du den ved siden av sprøstekt kylling, blir sannsynligvis hele kyllingen spist og salaten liggende igjen.

  • Server salaten i små porsjoner, da blir den mer overkommelig å spise.

  • Sprø, søte sukkererter og små eplebiter gjør salaten mer fristende.

  • Hvis dressingen blir for syrlig for barnas smak, kan du prøve å blande inn litt sukker.

  • I stedet for dressing kan du sette frem en god dipp som barna kan dyppe salatgrønnsakene i.

(Kilder: matprat.no, familiematblogg.no, frukt.no)


15.06.2016 12.57.00