Blåskjell med stekte poteter

    De fleste barn elsker pommes frites eller stekte poteter. Får de smaken på blåskjell til, kommer de til å elske det også!

    Moules frites heter denne retten på fransk, og er kjempepopulær i Frankrike og Belgia. Det er store sjanser for at den slår an hjemme hos deg også – både hos liten og stor!

    Oppskrift på blåskjell med stekte poteter

    Til 4 personer trenger du: 

    • Ca. 2-3 kg blåskjell

    • 1 beger matfløte eller crème fraîche

    • 3-4 fedd hvitløk

    • 4-5 sjalottløk

    • i bunt fersk kruspersille

    • 1 neve fersk timian

    • 2 glass hvitvin eller 2 glass fiskebuljong  (alkoholen damper bort, så det er bare smaken som sitter igjen fra hvitvinen)

    • 1/2 fennikel eller 1 ts tørket anis

    • 2-3 ss olivenolje

    • 1 kg pommes frites eller 8-10 poteter (som du skjærer i båter og steker i ovnen)

    Slik lager du blåskjell med stekte poteter:

    1. Rens og vask blåskjellene, og la dem stå kaldt.

    2. Rens og hakk hvitløk, sjalottløk og fennikel i små biter, og legg dem i en skål så lenge.

    3. Hakk timian og persille i små biter, og legg til side.

    4. Lag pommes frites. Hvis du bruker kjøpte pommes frites, gjør som det står på posen. Hvis du vil lage potetene selv, så kan du lage råstekte poteter i båter eller lage dem i stekeovnen.

    Slik lager du potetbåter i stekeovn:

    a. Vask potetene godt, og tørk med tørkepapir.

    b. Skjær hver potet i to på langs og skjær båter, 3 av hver halvdel.

    c. Legg båtene på stekepapir i en langpanne.

    d. Ha litt olje og litt salt over, og bland det inn i potetbåtene.

    e. Spre dem utover og la dem stå i cirka 30–40 minutter på 200 ˚C midt i ovnen.

     

    5. Når potetbåtene har stått i cirka 10 minutter, begynner du å lage blåskjellene:

    6. Skru kokeplata på høyeste varme. Varm olivenoljen i en stor, litt bred gryte. Du skal ha god plass til blåskjellene.

    7. Fres hvitløk og sjalottløk – og fennikel, hvis du bruker det – i ca. 2–3 minutter.

    8. Ha i blåskjellene, og rist gryta sånn at blåskjellene sprer seg bra utover. Ha i hvitvin eller kraft og la det fosskoke i et par minutter. Så skrur du ned varmen, har i matfløte eller crème fraîche. Rør lett rundt og la det koke med lokket på i 3–4 minutter til. Blåskjellene skal åpne seg.

    9. Ta ut potetbåtene av stekeovnen, sett gryta med blåskjell på bordet, og server med brød eller loff til. Husk å få med sausen, for den er det veldig godt å dyppe brødet i!

    Oppskriften er hentet fra boka «Kokken Trym – en kokebok for barn» av Trym Sibeko. Foto: Morten Brun