Kjøttkaker med ertestuing og brun saus

    Klassikeren hjemmelagde kjøttkaker i brun saus er blitt servert til matglade nordmenn i flere generasjoner.

    Norsk tradisjonsmat som disse saftige kjøttkakene er ikke så vanskelig å lage som du kanskje tror! Server barnefavoritten kjøttkaker sammen med en fargesterk grønn ertestuing og kokte poteter.

    Oppskrift på kjøttkaker med ertestuing og brun saus

    Totaltid 30 minutter.

    Til 4 porsjoner trenger du:

    • 800 g poteter


    Kjøttkaker 

    • 1 dl griljermel

    • 1 ½ dl melk

    • 1 ts salt

    • 1 ts pepper

    • 500 g karbonadedeig

    • 1 egg

    • Smør til steking

    Brun saus

    • 2 ss hvetemel

    • 5 dl sjy (vann og stekefett fra pannen)

    • 2 ss kalvefond

    • 1 ts soyasaus

    Grønn ertestuing

    • 400 g frosne erter

    • 2 dl vann
    • 4 ss smør

    • 0,5 ts salt

    • 0,5 ts pepper

    Slik lager du kjøttkaker med ertestuing og brun saus

    1. Skrell og kok potetene. 

    Kjøttkaker

    1. Bland sammen griljermel og melk i en bolle. La blandingen trekke i 10 minutter. Tilsett salt, pepper, karbonadedeig og egg, og bland raskt sammen. Form deigen til kaker og stek dem i en stekepanne på middels varme i smør.

    Brun saus

    1. Pisk sammen mel og sjy i en kjele, og kok opp. Smak til sausen med fond, soyasaus, salt og pepper. La kjøttkakene trekke i sausen i 5 minutter.

    Grønn ertestuing

    1. Kok opp de frosne ertene i en gryte

    2. Hell av vannet og mos ertene med stavmikser eller i en foodprocessor.

    3. Tilsett smør og smak til med salt og pepper.

     

    Visste du dette?

    I 1972 stemte folket på fårikål som Norges nasjonalrett, i skarp konkurranse med kjøttkaka. I 2014 holdt både fårikålen og kjøttkaka fortsatt stand med henholdsvis 45% og 36% oppslutning i en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI (Kilde: Forskning.no)