Kjøttkaker med ertestuing og brun saus

Norsk tradisjonsmat, som disse saftige kjøttkakene er ikke så vanskelig å lage som du kanskje tror! Server barnefavoritten kjøttkaker sammen med en fargesterk grønn ertestuing og kokte poteter.

Oppskrift på kjøttkaker med ertestuing og brun saus

Totaltid 30 minutter.

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 800 g poteter


Kjøttkaker 

  • 1 dl griljemel

  • 1 ½ dl melk

  • 1 ts salt

  • 1 ts pepper

  • 500 g karbonadedeig

  • 1 egg

  • Smør til steking


Brun saus

  • 2 ss mel

  • 5 dl sjy (vann og stekefett fra pannen)

  • 2 ss kalvefond

  • 1 ts soyasaus

 

Grønn ertestuing

  • 400 g frosne erter

  • 2 dl vann
  • 4 ss smør

  • 0,5 ts salt

  • 0,5 ts pepper

Slik lager du kjøttkaker med ertestuing og brun saus

 

  1. Skrell og kok potetene. 

Kjøttkaker

  1. Bland sammen griljermel og melk i en bolle. La blandingen trekke sammen i 10 minutter. Tilsett salt, pepper, karbonadedeig og egg, og bland raskt sammen. Form deigen til kaker og stek dem i en stekepanne på middels varme i smør.


Brun saus

  1. Pisk sammen mel og sjy i en kjele, og kok opp. Smak til sausen med fond, soyasaus, salt og pepper. La kjøttkakene trekke i sausen i 5 minutter.

 

Grønn ertestuing

  1. Kok opp de frosne ertene i en gryte

  2. Hell fra vannet og mos ertene med stavmikser eller i en foodprocessor.

  3. Tilsett smør og smak til med salt og pepper.

  

Visste du dette?

I 1972 stemte folket på fårikål som Norges nasjonalrett, i skarp konkurranse med kjøttkaka. I 2014 holdt både fårikålen og kjøttkaka fortsatt stand med henholdsvis 45% og 36%oppslutning i en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI (Kilde: Forskning.no)


22.02.2017 12.54.18