Er du klar for en annerledes bursdag?

For mange kan det som skal være årets store dag for den lille, bli årets mest slitsomme for foreldrene. Uker med planlegging kulminerer i to timer med ugjennomtrengelig lydnivå og bombet hus. 

Da kan det virke som en god løsning å kjøpe seg ut av hele sulamitten. De fleste steder finnes det aktører som sørger for både lokaler, underholdning, servering og ikke minst oppryddingen etterpå. Fristende for mange, men det er både fordeler og ulemper med denne typen bursdagsfeiringer. Her er noen av de viktigste:

Fordel: Det er kjempepopulært blant barna

Med eventyrlige omgivelser og profesjonell underholdning, er det klart for en real drømmebursdag. Det finnes mange spennende alternativer å velge mellom: Lekeland, gårder, svømmehaller, kinoer, ridesenter, bowlinghaller, klatresentre osv. Et google-søk på barnebursdag gir deg en lang liste over arrangører.

 

Ulempe: Det kan bli dyrt

Prisen på en bursdagspakke kan variere fra 1500–5000 kr, avhengig av antall deltakere og hva pakkene inneholder. For mange er dette vel dyrt. Men det finnes måter å få ned totalbudsjettet på. Er det noen andre barn som fyller år rundt samme tid? Da kan dere kanskje slå sammen feiringene, og spleise på regningen.

Du kan også gi barnet valget om bursdagen skal feires hjemme eller på lekeland. Forklar at om valget faller på lekeland, vil dette regnes som årets bursdagsgave fra deg. 

Fordel: Barna får plass til å boltre seg

Ikke alle har stor stue eller en hage til rådighet, og det kan bli veldig fullt med 15 sukkerhøye småtroll klemt inn i en liten leilighet. Det er selvsagt mulig å invitere til nærmeste skog eller park, men hva om været blir dårlig? I bowlinghallen eller kinoen slipper du disse bekymringene.

 

Ulempe: Det kan bli mer upersonlig

Spennende omgivelser som lekeland kan lett ta oppmerksomheten bort fra hovedpersonen selv, nemlig bursdagsbarnet. Det er ikke lett å sitte stille og synge bursdagssang når man bare vil ut og teste lekeapparatene. Og er det mange andre til stede, kan det gå ut over samholdet mellom festdeltakerne. En forumbruker på klikk.no beskriver det slik:

 «Sønnen vår ble skikkelig forvirra av alle de 1000 barna som var rundt og som ikke var i bursdag. Han klarte ikke å spise en bit, og forsto vel nesten ikke hvem han var i bursdag med. Ja, han lekte og hadde det greit, men var ikke i BURSDAG liksom. Ble som et hvilket som helst besøk på lekeland.»

 

Skal du feire bursdag i lekeland er det uansett viktig å sørge for at dere er minst tre voksne som kjenner de enkelte barna, slik at dere kan passe på dem når de er spredt for alle vinder.

Fordel: Mindre jobb og stress

Mindre jobb med arrangering og opprydding gir mindre stress, og mulighet til å bli med på moroa selv også. Det er tross alt mye morsommere å spille paintball eller minigolf enn å servere! 

LES OGSÅ: Slik blir barnebursdagen en suksess.

Ulempe: Det kan bli mer jobb enn forventet

Noen arrangører tar seg av alt fra pynting, underholdning og matservering, mens andre bare tilbyr fasilitetene og jobben med å rydde opp alt sammen. Bursdagskaka må du i de fleste tilfeller stå for selv.

Ufullstendige bursdagspakker kan vise seg å medføre mer jobb enn du regnet med. Ta kontakt med arrangørene før du bestemmer deg, for å få full oversikt over hva som er inkludert.

 

Amerikanske tilstander?

Ikke alle er like begeistret for utviklingen med profesjonalisering av barnebursdager.

– Da jeg bodde i USA et års tid, ble jeg overrasket over standarden på noen av bursdagsfeiringene der, med hoppeslott, klovner, sminkører og ballongkunstnere. Det var ikke måte på hvor spektakulære noen av disse feiringene var, forteller Tone Fløtten, som er daglig leder i Forskningsstiftelsen Fafo til Dagsavisen.

Fløtten har jobbet mye med barnefattigdom, og advarer om at det kan oppstå en konkurranse mellom barna om å ha den råeste bursdagen. Barn av foreldre som ikke har råd til å være med på dette, kan da falle utenfor.

– Hvis det blir slik at det forventes at alle barn skal invitere vennene sine til et lekeland når bursdagen skal feires, kan det få uheldige konsekvenser, påpeker Fløtten.

Uansett er det ikke lett å være den forelderen som holder igjen om «alle andre» inviterer til profesjonelle eventyrbursdager. Og det kan være fint å oppfylle drømmen til små prinsesser og superhelter på den store dagen. Men kanskje ikke hvert år?

Kilder: dagsavisen.no, klikk.no


04.08.2017 13.54.19