Lag bursdag ute selv om det er vinter!

Det er mange fordeler med å flytte bursdagen utendørs. Du slipper å rydde og vaske først, du slipper å rydde og vaske etterpå, du slipper å pynte – og barna kan få rope og herje av hjertens lyst.

Og det blir garantert en fest som bursdagsbarnet vil huske!

Bålkos til bursdag

Legg gjerne festen til et sted hvor dere kan tenne bål, det er ekstra koselig i de mørke månedene. Lag en koselig sitteplass rundt bålet med sitteunderlag, saueskinn, reinsdyrsfeller og pledd, og så kan dette være basen for festen.

Jo mørkere det er ute, jo koseligere er det med bål, så arranger gjerne bursdagen om ettermiddagen.


BÅLMAT: Pinnebrød og pølser egner seg veldig godt på bålet. Stort enklere blir det ikke!

Om barna er store nok, er det stas å få spikke grillpinnene selv. Men husk å be om godkjennelse fra foreldrene først, og ta med plaster!

Få ting slår marshmallows som er grillet crispy utenpå og litt flytende inn i… Nammm!

En annen deilig båldessert er grillet sjokoladebanan:

DU TRENGER: Banan, sjokolade, aluminiumsfolie og et bål.

SLIK GJØR DU: 

 1. Skjær et snitt i bananskallet, og stikk inn et par lange biter valgfri sjokolade.
 2. Pakk bananen inn i aluminiumsfolie og legg den i glørne på bålet. Pass på at snittsiden på bananen ligger opp, slik at ikke sjokoladen renner ut.
 3. Ta bananen ut etter 3-5 minutter og spis den varm direkte fra skallet, gjerne med en klatt iskrem over.

Og selvsagt trenger dere masse varm, deilig kakao!

LES OGSÅ: Slik blir det kult med bursdag hjemme igjen


FULL FART: Utebursdag betyr noen herlige timer med skrik og skrål og herjing – og så er huset like ryddig etterpå. Lov med utestemme er det også!

Klar for herjing

Det er heller ikke mangel på ting å finne på utendørs. Her er noen forslag til aktiviteter:

 • Aking: Dere kan for eksempel ta med en stor presenning og ake på den alle sammen. Den forreste rekken løfter opp kanten av presenningen, og så blir det som en diger kjelke!

 • Lage snølykter: Husker du hvordan du bygde disse av en pyramide av snøballer? Men det trenger jo ikke bare å være samme form, hva med å lage en konkurranse av det og se hvem som kan lage den kuleste snølykten?

 • Snøballkrig

 • Gå på skøyter

 • Fortelle spøkelseshistorier rundt bålet (for litt større barn)

 • Ta med et stjernekart og prøv å finne stjernebilder

 • Skattejakt


MANGFOLD: Er det nok snø, kan det fort bli flere gjester i selskapet. Lag en konkurranse av å lage den morsomste snømannen.

 • Snømannkonkurranse

 • Lek «sporsisten»: Tråkk opp en stor ring i snøen, og to veier i kryss rett gjennom midten av ringen. En har «sisten» eller «har'n», og det er bare lov å trå i sporene. Sentrum i ringen er fristed, men her går det bare av å stå en om gangen. Om det kommer en til fristedet, må den andre som står der løpe ut.

Lavvo eller gapahuk

Om dere ønsker litt mer beskyttelse mot elementene, kan det være fint å supplere med en lavvo eller gapahuk. Mange barnehager har egen lavvo, som går an å låne eller leie til bursdagsfeiringen.

Eller dere kan bygge en gapahuk av noen stokker og en presenning.

Tips: Et supertips til alle typer barnebursdag er å ha med en dommerfløyte, for å påkalle alles oppmerksomhet når beskjeder skal formidles.

LES OGSÅ: Slik arrangerer du utebursdag


RIKTIGE KLÆR: Selv om alle møter i varme klær, er det lurt å ha noen tørre votter som backup i tilfelle...

Kleskode: varmt

Ingenting er gøy når en har små, våte tær som fryser. Så sørg for å gi klar beskjed i invitasjonen om hva som skal skje, og hvilken type klær som gjelder.

I utebursdag på vinterstid er det selvsagt ullklær, mellomlag i fleece, vinterdress og vinterstøvler, lue, skjerf og votter.

Det er også smart om dere som festarrangører helgarderer ved å ta med noen ekstra skifteklær, pledd og varmepakker. Siden det ikke blir mulig å pynte seg til festen, kan dere gjerne kjøpe bursdagshatter til alle barna, som de kan ha oppå luene. Det gjør også gjestene lettere å kjenne igjen i akebakken.

LES OGSÅ: Hva skal bursdagsgaven koste?

I tillegg er det noen ekstra ting du bør passe på når bursdagen legges utendørs:

 • Dere må være flere voksne, minst to voksne per 15 barn.

 • Gi barna klar beskjed fra starten av bursdagen om hvor langt de kan gå, og hvor møteplassen er om de kommer bort fra de andre.

 • Pass på at alle barna er med på de fleste aktivitetene, og tell ofte for å vite at dere har kontroll på alle gjestene.

 Ellers gjenstår det bare å si lykke til, sjansen er der for at dette blir en bursdag som de voksne også synes er gøy!

Kilder: Den Norske Turistforening, villglede.no, familieverden.no


28.11.2017 09.00.00