Slik organiserer du barnebursdagen

Bare for å ha en ting klart: Det er ikke mulig å arrangere barnebursdag helt uten søl. Men det går an å minske sølet, og ikke minst få det raskere bort igjen.

Her er en veiledning til hvordan du planlegger og gjennomfører en barnebursdag med mindre mas.

Utebursdag med utestemme

Det første du bør gjøre, er å begrense arbeidsoppgavene til det aller mest nødvendige. Gulvvask og støvsuging er for eksempel ikke en av disse. Det kommer jo til å bli skittent igjen med én gang! Det er også lov å jukse – bruk for eksempel soverommet som midlertidig lager for rot og ting som skal stues unna. 

Om været er bra, er utebursdag en vinner når det kommer til å gjøre det enkelt for deg selv. Gress må ikke støvtørkes, og det kan søles på så mye en orker. Om dere ikke har hage, kan dere bruke parken, skogen, lekeplassen eller fotballbanen.

Utebursdag gir også mulighet for uhemmet herjing, siden barna får stor plass og lov til å bruke utestemme!

Hvor lenge skal bursdagen vare?

Mange er usikre på hvor lenge festen bør vare. Jo kortere festligheter, desto mindre stress – og det er helt innafor å begrense festen til to timer.

Det er også lov å gi barna noen regler for bursdagsfeiringen, etter at alle har satt seg til bords.

Eksempler på slike regler kan være at alle skal sitte ved bordet til de er ferdige med å spise, at det skal brukes innestemme, at kontor og foreldresoverom er forbudt område, og at alle må være med på de arrangerte lekene. Bare vær klar over at reglene sannsynligvis må repeteres for å bli fulgt.

Det kan også være lurt å få hjelp av en ekstra voksen. Om du ikke har en besteforelder, onkel eller tante tilgjengelig kan du jo alliere deg med en av de andre foreldrene, med løfte om å gjengjelde tjenesten når det er deres tur?

Smart servering i barnebursdag

Pappservise og plastbestikk er det mest praktiske ved slike anledninger, og kommer i mange morsomme varianter. Men ettersom gjestene glemmer hvor de har lagt fra seg ting, ender du ofte opp med å dele ut fire kopper per gjest, noe som gir enda mer å rydde opp i etterkant.

Ved å navngi asjetter, kopper og bestikk med sprittusj på forhånd, sparer du både deg selv og miljøet for søppel. Et bra og stilig alternativ til pappkrus er sylteglass med sugerør gjennom lokket. Disse er vanskeligere å søle av enn åpne glass, og er i tillegg veldig fine!

Sørg også for å alltid ha våtservietter for hånden, slik at det blir lettere å tørke opp geléklumper på veien mellom servering og hjelping.

Selve maten kan ellers serveres helt i starten av festen, siden mange barn gjerne er sultne når de kommer. Og i motsetning til en voksenbursdag er det ikke noe poeng i å ha pause mellom middag, dessert og kake. Server derfor alt etter hverandre mens barna fremdeles sitter ved bordet – så blir du ferdig med det verste griset.

Mindre gris blir det også om du trer muffinspapir på ispinnen, slik at papiret fungerer som en krage for smeltende dråper.

TIPS! Dersom maten serveres på papirduk, er det bare å pakke alt inn i papirduken når bespisningen er over og kaste hele sulamitten før lekingen og herjingen begynner.

Søt fingermat

Hva du serverer har også noe å si i forhold til hvor mye kliss som blir sittende igjen på gulv, stoler og alt annet.

Tørr fingermat er lettere å kontrollere for de små, og øker sjansen for at mer havner i magene istedenfor for på gulvet. Pølser faller under denne kategorien og trenger derfor ikke å byttes ut.

På dessertfronten kan det derimot ofte være rom for forbedringer. Gelé kan for eksempel lages i uthulede appelsin- eller melonskall, og så skjæres opp i båter som spises med hendene. Dette er ikke bare praktisk, det er også gøy og lekkert og gjør vaniljesausen overflødig.

Sjekk hvordan du lager det her!

Et annet godt forslag til lettlagde og nesten sølefrie-bursdagsgodter er marshmallows på pinne. Disse er superenkle å lage, og kan varieres til å passe bursdagstemaet.

Det eneste du i prinsippet trenger å gjøre er tre dem på en pinne eller sugerør, dyppe dem i en saus (f.eks. sjokolade-, karamell- eller jordbærsaus) og til slutt toppe herligheten med valgfritt strøssel. En sikker suksess!

SJEKK UT de fantastiske bursdagskakene du garantert kan lage selv.

... eller la de profesjonelle gjøre jobben

Synes du fremdeles at alt dette høres slitsomt ut? Husk at det også er mulig å overlate jobben til profesjonelle.

Mange steder tilbyr ferdige bursdagspakker hvor arrangørene tar seg av alt fra lokaler, matlaging og servering, til aktiviteter og underholdning. Dette gir en annerledes bursdagsfeiring som er veldig populært hos de små, og mye mer behagelig for deg.

Eksempler på slike arrangører er lekeland, bowlinghaller, gokart- og minigolfsentre, badeland, spisesteder, gårder, kinoer og sjokoladefabrikker. Bare husk å reservere i tide!

(Kilder: planlegg.no, babyverden.no, casakaos.blogg.no, kk.no, pinterest.com)


15.06.2017 13.12.00