Barn i bil? Slik gjør du turen koselig

Skal dere kjøre langt, kan barna lett komme til å kjede seg. Da er det slutt på hyggen. Du kan unngå dette ved å forberede en del ting på forhånd:

En quizbok for barn kan være fin å bruke i bilen. Still noen spørsmål nå og da. Utstyr deg gjerne med en pose med leker som passer til å brukes i baksetet, og litt godteri – seigmenn eller annet. Del ut litt etter litt, så varer det lenge. 

En morsom lek kan være at dere ser etter biler med forskjellige farger. Når dere sammen har sett for eksempel ti røde biler, deler du ut en rød seigmann til hver. 

Mat og drikke på biltur

Med tanke på bilsyke, bør dere unngå altfor mye søtsaker i bilen. En liten bit nå og da holder.  Dropp også  juice og brus, ta med vann. Det kan være fristende med en is hvis det er varmt, men ta denne ute på en bensinstasjon og ikke i bilen. Det blir nesten garantert klin. 

Tung mat er heller ikke noe sjakktrekk å ta med, det kan gjøre vondt verre for de som har tendens til bilsyke. En matpakke eller to med mat barna liker godt, er det beste.

Barn har ofte ikke tid til å kjenne etter om de er sultne. Hvis dere skal starte turen litt utpå dagen, er det ofte når dere kommer i bilen at du får høre «Jeg er sulten»! Da kan det være lurt å ha maten klar. Ta også med søppelpose og rene klær til de små. 

Slik får du barna til å sove i bilen

Hvis du har anledning til det og synes det er greit å kjøre om kvelden, er det lurt å starte turen omtrent ved barnets leggetid. For sikkerhetens skyld bør du ikke kjøre hele natten – husk at du også kan bli trøtt! Skal du kjøre sent på kvelden, må du sjekke at du har et sted å overnatte underveis hvis dere skal langt.

Hvis du kjører på dagtid og har med barn som trenger en formiddagslur, kan du prøve å kjøpe en sovemaske og gi til barnet når det begynner å bli søvnig. 

LES OGSÅ: Gode tips for bedre søvn.

Hvis barnet bruker smokk, er det lurt å feste den til et bånd som du knytter til for eksempel skulderselen i barnesetet. Du må bare passe på at båndet er kort nok til at det ikke kan få lagt seg rundt halsen på barnet.

Det gir en beroligende effekt å få et teppe over seg, kanskje den dynen som barnet bruker hjemme i sengen – og selvfølgelig yndlingsbamsen og eventuell smokk. 

Følg de vanlige leggerutinene så langt det går. Er barnet vant til en nattasang eller eventyr, følg denne vanen i bilen også.

Med baby i bilen

Babyer behøver også å få litt forandring fra den samme stillingen, så ta jevnlig pauser og la babyen få komme litt opp – når den ikke sover, naturligvis! 

Her er en liste over hva du bør ta med når dere skal ut på tur:

  • Bleier

  • Søppelpose til skitne bleier og annet

  • Våtservietter

  • Eventuelt ekstra smokk

  • Plastsmekke

  • Ekstra klesskift

  • Kosebamsen, koseklut eller annet som barnet pleier å ha i sengen

  • Babyens dyne eller teppe

  • Eventuell babymat (husk skje!)

 

Unngå kvalme på bilturen

Det beste rådet mot bilsyke er å stoppe ofte og ta pauser. Jo mer svingete og humpete vei, jo oftere pauser.

Vær en avslappet sjåfør! Kjør jevnt og rolig, spesielt i svingene, og unngå å akselerere og bremse brått. Lesing og tegning er ikke å anbefale hvis dere kjører på en vei med mye svinger. Det hjelper å se ut. En pute under baken gjør at barnet kommer høyere opp og kan følge med på veien.

Du får kjøpt reisesykearmbånd til både voksne og barn på apoteket. Dette har en liten kule som skal trykke på et spesielt akupunkturpunkt på håndleddet. Instruksjoner kommer med armbåndet. Mange opplever at dette hjelper mot både sjøsyke og bilsyke.

Ingefær er et godt gammelt kjerringråd mot reisesyke. ¼ ts i litt grøt eller annet er trygt å gi til små barn, men smaken kan ofte være for sterk til at de liker den. Du får kjøpt ingefærtabletter på apotek og helsekost, spør i butikken hva som passer til små barn. Ingefær bør gis en times tid før bilturen starter.

(Kilder: familieverden.no, naf.no, kvinneguiden.no, klikk.no)


15.06.2017 10.03.00