Hvordan fjerne lukt fra klær samtidig som du bevarer fargene

Skap gode minner i sommer med hagefester, grilling i parken og koselige piknikturer. Og de uønskede flekkene som ofte dukker opp? Følg disse smarte vasketipsene for å bli kvitt flekkene og fjerne vondt lukt, samtidig som du bevarer fargene i tøyet.

La oss starte med det som kan virke mest skjemmende og kanskje litt flaut først, nemlig svetteflekker. Det er ikke uvanlig at det dukker opp gule flekker under armene. Årsaken kan være kombinasjonen av svette og hvilken deodorant du har brukt. Det enkleste tipset å følge mot svetteflekker på klærne, er å la deodoranten tørke godt før du kler på deg.  

En annen grunn til at du finner gule flekker på klærne, kan være klesvasken. Har du ikke vasket tøyet på høy nok temperatur (så høy som plaggene tåler, så klart), vil svetten alene kunne etterlate seg spor. 

Oppdaget flekken først i etterkant? Fortvil ikke! Det er fortsatt håp for å få yndlingsskjorta i form igjen. Start med å forbehandle flekkene med litt flytende Omo – slik:

  • Hell litt Omo Ultra Hvitt eller Omo Color - alt etter hvilken farge plagget har, direkte på flekken og gni vaskemiddelet lett inn. 
  • Vent omtrent en halvtime, før du vasker klærne som vanlig i vaskemaskinen. Jo høyere temperatur, desto bedre vil vaskemiddelet virke på flekkene. 
  • Bruk et vaskemiddel med blekemiddel, som Omo Ultra Hvitt pulver. Husk at vaskemiddelet må være i pulverform fordi det er kun pulveret som inneholder blekemiddel.

Du trenger heller ikke bekymre deg for at fargene skal falme, for Omo Color inneholder et Expert Color System som bevarer farger over tid – vask etter vask. 

Artikkelbilde - produkter i kurv_2.jpg

Fjerne vond lukt   

Med svette kan det også komme vond og ubehagelig lukt i klærne. Dette er heldigvis ikke det vanskeligste problemet å løse. Nok en gang er det beste trikset å vaske på den høyeste temperaturen som plaggene tåler. Men hva om klærne lukter vondt etter at de har blitt vasket? Det kan det være flere årsaker til:

  • Vaskemaskinen eller tørketrommelen trenger en rens: Disse maskinene er uunnværlige i et hjem, bare tenk over hvor mange maskiner du setter på i løpet av en uke. Men det er viktig å huske at disse også trenger en rens innimellom for å hindre at klærne ender opp med å lukte vondt etter vask. Rengjør derfor filteret, gummibelgen og doseringskammeret ofte nok – helst en gang i måneden. 
  • Klærne ligger for lenge i vaskemaskinen: Rene klær kan vel ikke lukte vondt? Feil. Blir klærne liggende for lenge i maskinen etter vask, kan det ende opp med at de begynner å lukte surt til tross for at de er nyvasket. Pass derfor på å henge dem opp til tørk, eller i tørketrommelen, så fort maskinen har gjort jobben sin. Et tips for å huske dette, er å sette på alarm på mobilen. 

Les også: 10 tips mot svette sommersko

Fjerne flekker, bevare farger 

Flekker på klær er ikke sesongbasert. De kan komme når som helst – og det gjør de! Is, frukt, bær, ketchup, grønske og jord er noen av de vanligste sommerflekkene. Her får du en liten oppskrift til hvordan du blir kvitt flekkene:

  • Reager raskt! Jo lenger en flekk får sitte på klærne, desto vanskeligere blir den å fjerne. Derfor gjelder det å fjerne den så fort som mulig. 
  • Fjern mest mulig av det du har sølt. Is og ketchup kan du skrape bort med en skje, mens gress og jord plukker du av. Unngå å gni for mye på flekken slik at den ikke sprer seg.
  • Løs opp flekken med vann. Vann er det beste løsemiddelet vi har, og det enkleste å få tak i umiddelbart. En fuktig klut kan være nok om du ikke har en vannkran i nærheten. Ellers bør du la vannet renne direkte på flekken, men på motsatt side - altså skal flekken ut den samme veien den kom på. 
  • Hell litt Omo flytende direkte på flekken, gni forsiktig inn og la det virke i omtrent en halvtime.
  • Vask plagget som vanlig i vaskemaskinen på høyeste temperatur plagget tåler

Artikkelbilde - tøy til tørk.jpg

Vaske klær på reisefot  

Har du planlagt å dra på tur og reiser langt bort fra vaskemaskinen, kan du fortsatt friske opp klærne. Blir det mye å drasse med seg vaskemidler i originalemballasje, kan du heller over Omo flytende på en mindre reiseflaske.

Alt du trenger for å fjerne lukt fra klær uten vaskemaskin, er en bøtte med vann og vaskemiddel. Husk riktig dosering! 20 milliliter vaskemiddel til en håndvask med 5 liter vann. Forbehandle alle eventuelle flekker det måtte være på tøyet. Legg så tøyet i såpevannet. Ikke la klærne bli liggende i bløtt eller ha oppi for mye klær samtidig, rør rundt med jevne mellomrom. Etter omtrent 10-15 minutter er klærne rene og kan skylles godt, vris og henges til tørk.

I din nærmeste Obs finner du det du trenger til klesvasken  – og alt annet du måtte trenge i sommer. Velkommen til en smart handel! 

 

 

 


22.06.2021 08.40.06