Netthandle julegaver? Her er det du bør vite

Se for deg et shoppingsenter en lørdag i desember. Du er i butikk nummer 14 med tre tunge bæreposer i hendene og silende svette under vinterklærne, og du har ennå ikke funnet julegave til bestefar.

Du går for en overpriset selvbiografi bare for å bli ferdig, og stiller deg i en kassekø som er så lang at den bretter seg to ganger.

Alternativet er å ligge på sofaen med laptopen i fanget, og en verden av gaver noen tastetrykk unna ...

LES OGSÅ: Julegavene han kommer til å digge!

Julegaver som er perfekte å kjøpe på nett:

1. Elektronikk


ELEKTRONISK FULLTREFFER: Hvem har sagt at dataspill ikke kan være sosialt? Det kan til og med bygge bro over generasjoner! 

Enten det er DAB-radio, dataspill, massasjepute eller ny telefon, er dette en kategori som garantert inneholder noe som vil gjøre dine kjære overlykkelige. Det er også lov å glede seg selv med en robotstøvsuger.

2. Smarte dingser

Selv om det kan virke sånn, er det ingen som har alt. Og i nettbutikken har du roen til å finne nettopp de smarte tingene som disse personene ikke visste at de ønsket seg. Som f.eks. powerbank, hodelykt eller en hendig liten vindusvasker. 

3. Treningsutstyr

De fleste som er glade i trening, blir også glade for ting som hjelper dem å ta treningen til nye høyder. Hva med å gi dem et fitnessarmbånd til jul? Eller splitter nye kompresjonstights?

4. Kjøkkenutstyr

Matlagings- og bakeinteressen bare øker her til lands. Så noe lekkert, moderne kjøkkenutstyr er populært hos både eldre og unge voksne. Dette får du i mange prisklasser og for enhver smak.

LES OGSÅ: Julegavene du ikke visste at du ønsket deg


KAN DET VÆRE FROST-ELSA OPPI HER?: Da kan vi være sekunder unna et gledeshyl! Når det gjelder leker, er netthandel absolutt å anbefale framfor en overfylt og utplukket leketøysbutikk.

5. Leker

Barn kan virke som de enkleste å kjøpe til. Men når vi står i butikken kan plutselig Lego-hyllene være utplukket, og Frost-dukkene utsolgt. Mens en nettbutikk har større lager å hente fra – og også større sortiment.

6. Ulltøy

Er det én ting som både store og små trenger på denne tiden av året, så er det ulltøy. Og siden verken ulltrøye, stillongs eller ullsokker er så avhengig av passform, er dette gaver som er som skapt for nettkjøp.

LES OGSÅ: Julegavetips til liten og stor

Kjøp i tide

Men før du går amok med kredittkortet (vel, du bør kanskje uansett unngå å gå amok...), er det noen ting du bør tenke på:

Husk å handle tidsnok til at gavene rekker fram til jul! Sjekk leveringstiden før du bestiller, og legg gjerne til noen ekstra dager. Siste frist for netthandel hos Obs med garantert levering før julaften er i år 17. desember.

Og om du skal sende gavene videre: For innenlands levering med post, anbefaler Bring at pakker også bør sendes innen 17. desember.


MÅLET: Ja, vi kommer stort sett i mål hvert år. Men greit å velge den enkleste veien hit!

Handler du fra utlandet må du beregne enda bedre tid, og være oppmerksom på at pakken kan bli liggende hos Tollvesenet en stund før den blir videresendt til deg.

De fleste butikker har flere leveringsalternativer, som varierer på pris. Obs har i tillegg en gratis Klikk & Hent-løsning, hvor bestillingen står pakket og klar til deg innen 24 timer, så du selv kan hente varene i butikken. Slik er du helt sikret å få gavene i tide.

LES OGSÅ: Julegavene hun vil elske

Viktig å huske på ved netthandel

Husk at når du handler på nett, kommer frakten i tillegg. Du kan også måtte betale toll om du handler i utenlandske nettbutikker. Så en vare som i utgangspunktet kan se billig ut, kan ende med å koste deg mye mer.

Derfor bør du regne ut totalsummen før du bestiller, og sjekke at du har fått oppgitt alt av kjøpesum, fraktkostnader, leveringstid og leveringsmåte.

Gå også over ordrebekreftelsen som du skal få tilsendt i etterkant, for å forsikre deg om at alt er riktig. Det er i tillegg lurt å sjekke vilkårene for forsinkelse, avbestilling og retur av varer før du bestiller.

Hvor mye en vare vil koste deg i toll og merverdiavgift, kan du finne ut ved hjelp av Tollvesenet sin importkalkulator her.

TIPS! Handle mest mulig i samme nettbutikk for å få ned fraktkostnadene. Med Obs sitt store sortiment, er det lett å gjøre unna hele julegavehandelen på samme sted.

LES OGSÅ: Julegavene barna vil ha


PASS PÅ: Bruk kredittkort, ikke andre betalingskort. Da er du bedre rustet mot svindel.

Slik sikrer du deg mot svindel

💳  Det tryggeste er å gå for norske nettbutikker. Handler du fra utenlandske nettsider øker risikoen for svindel, eller at varene er piratkopier, av dårlig kvalitet eller inneholder helseskadelige stoffer.

💳  Forbrukerrådet anbefaler å sjekke selgerens kontaktinformasjon for å avgjøre om det er en legitim nettbutikk. Ærlige selgere oppgir oftere kontaktinformasjon som navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer.

💳  Sjekk om nettstedet har et hengelåssymbol i starten av adresselinjen.

💳  Google nettsiden for å se om det kommer opp noen klager fra andre kunder.

💳  Betal med kredittkort eller betalingsløsninger som f.eks. Paypal. Med kredittkort har du rett til pengene tilbake om du ikke får det du har bestilt.

💳  Ikke oppgi personlig informasjon eller kortnummer før du har bestemt deg for å handle, og ikke gi selgeren flere personlige opplysninger enn nødvendig. Det er ingen grunn til at nettbutikken skal vite personnummeret ditt.

 Kilder: bring.no, forbrukerradet.no, postnord.no


20.11.2017 13.22.00