Lag julens koseligste pepperkakehus

  Pepperkakehus er en koselig aktivitet å lage sammen på juleverksted. La barna delta i pyntingen, her er det bare fantasien som setter grenser. Gøy å lage, godt å knaske på – og ikke minst er et pepperkakehus et koselig element i stua eller på kjøkkenet.

  Men, ikke alltid er det like lett å lykkes med huset. Kanskje passer ikke delene helt sammen, og kanskje sitter ikke ”liminga”.

  Fortvil ikke, med denne guiden kan du trygt begi deg i kast med pepperkakebyggeprosjektet!

  Andre ting som er perfekte nå i førjulstiden er å ha et koselig juleverksted med barna eller hva med å lage spiselig julepynt sammen?

   

  Bak delene til pepperkakehuset

  Lag først pepperkakedeig, eller kjøp en ferdig deig på butikken. Bruk en ferdiglaget mal, det finnes mange på nettet, til pepperkakehuset - eller tegn en selv basert på et bygg du har lyst til å etterligne. Tegn malen på et matpapir eller tykk kartong, skjær ut eller klipp ut delene.

  Kjevle deigen direkte på bakepapiret før du skjærer ut delene. Kjevle deigen til den er ca 3-4 mm tykk. Legg på formene på deigen og skjær rundt dem. Bruk gjerne en pizzaskjærer og/eller en liten kniv. Fjern den overflødige deigen.

   

   

  Knus drops i en morter eller pose, og legg et jevnt lag i vindusåpningene.

  Stek delene til pepperkakehuset i en forvarmet ovn på 180 grader til gyllenbrune, ca 10-12 minutter.

  Smart tips! Etter halve tiden tar du ut stekebrettet og presser alle delene litt inn langs alle kantene, så unngår du at de eser ut av form under stekingen.

  La alle delene avkjøles helt før du begynner å sette pepperkakehuset sammen.

   

   

   

  Sett sammen pepperkakehuset

  Det finnes flere måter å montere sammen pepperkakehus på. Bruker du knekk som lim, blir huset svært solid.

  Slik lager du knekk:

  Dette er en jobb for voksne, knekken har høy varmekapasitet og er vanskelig å fjerne fra huden. Barn holdes unna.

  1. Smelt sukker på svak varme. Bruk gjerne en panne med tykk bunn. La det smelte helt før du rører forsiktig. Knekk er vanskelig å fjerne så huset bør settes sammen over bakepapir.

  2. Dypp endene på den ene av de to bitene som skal limes sammen i knekken eller smør på knekk langs kanten med en tresleiv.

  3. Hold formene sammen under lett press.

  4. Når knekken begynner å størkne vil den bli vanskeligere å jobbe med. Varm den da opp igjen for å gjøre byggingen enklere.

   

   

  Pynting av pepperkake

  Lag først glasur til pynting:

  • Pisk 2 stk eggehviter og ½ ss sitronsaft til det er hvitt, tilsett 7 dl melis (ca. 1 pk) til du har en blank og kremete glasur. Tilsett mer sitronsaft hvis glasuren er for stiv.

  • Fyll glasuren i sprøytepose (bruk gjerne engangs sprøyteposer). Legg på glasuren i forskjellig mønster på pepperkakehuset. Du kan også lage istapper fra taket.

  • Til pyntingen brukes det godteriet dere liker. Eller pynt med klassiske godteri som non stop, seigmenn, polkastenger, geletopper eller sølvkuler.

   

   

  Huskeliste pepperkakehus:

  • Skjær ut delene til pepperkakehuset på bakepapiret.

  • Før steking - legg knuste drops i ”vinduene”. Dekorativt og stemningsfullt.

  • Lim sammen huset med knekk.

  • Lag melisglasur med eggehvite og sitronsaft.

  • Pynt med godteri du liker.

   

   

  Smart tips! Sett en lysslynge eller et batterilys inn i pepperkakehuset eller utenfor - det gir koselig stemning.

  God jul!

   

  Lagre

  Lagre

  Lagre

  Lagre

  Lagre