Maks kos med julelys og lyslenker

  Når mørket senker seg over landet, er det lite som er hyggeligere enn litt lys. Ikke bare er det rent praktisk, siden vi trenger lys for å se bedre, men fin belysning skaper en trivelig atmosfære og et godt hjem å være i.

  Levende lys er kjent for å umiddelbart høyne kosefaktoren, men også elektrisk belysning kan gjøre susen for innehyggen. Nå er det blitt populært med stearinlys som går på batteri, og flere og flere får såkalt smart belysning hvor du selv kan velge farge på lyset og dimme det fra mobilen. I tillegg finnes det mange andre spennende produkter som lyser opp og skaper stemning.

   

   

  Julelys inne

  Maria Aarli-Grøndalen, interiørdesigner og daglig leder i Nordic by Maag AS, slår et slag for julelys og lyslenkene.

  – Lyslenker er undervurdert! Disse kan vi gjerne se mer av. Slyng dem rundt en plante eller legg dem i en gjennomsiktig vase, fest i gardinstang eller på knagger i gangen – eller på kryss og tvers i taket på barnerommet, foreslår hun.

  De aller fleste elektriske produkter er laget med ledlys, noe som betyr at de både sparer strøm og ikke avgir varme. Det gir også en annen trygghet enn hva levende lys kan by på.

  – Mørke hjørner er for øvrig perfekt for ledlys-pynt, sier interiørdesigneren.

  – Det fine er jo at man ikke trenger uroe seg for brannsikkerhet på samme måte som med stearinlys. Og jo mørkere hjørne, jo mer effekt av julelysene. Om det er stemningen du er ute etter, kan du gjerne plassere lysene slik du ville plassert stearinlys – oppe i et vasket syltetøyglass, i en tradisjonell lyslykt, eller på badet, for eksempel, tipser hun.

  Om du liker å lyse opp trappen eller entredøren utendørs med lykter med lys i, så er det tryggere å bruke ledstearinlys enn lys med ekte flamme.

  – Da slipper du jo også å gå ut og sjekke om de har blåst ut eller ikke med jevne mellomrom.

   

   

  Julelys ute

  Det lages flere og flere flotte julelys i lenker som også kan brukes ute og tåler det røffe klimaet i Norge. Alle produkter skal merkes tydelig med om de kan brukes ute eller inne, eller begge deler.

  Får du lyst opp uteområdet ditt, stopper ikke øynene opp ved store mørke vindusflater – og dermed virker også innearealet større.

  – Ved å bruke bruke julelys utendørs blir øyet ledet lenger ut og får en større flate å ta inn, i stedet for at lyset stopper i vinduskarmen. I tillegg kan du glede deg mer over naturen og uteplassen din om du faktisk kan se den, sier Aarli-Grøndalen.

  Julelys i lenker på trær og busker i hagen eller på balkongen gir en trivelig og «varm» opplevelse selv om det er kaldt ute.

   – Lyslenker med små lys eller lysnett gjør seg veldig godt om du har en busk eller et tre i hagen – det behøver slett ikke være et bartre. Når mørket setter inn og lysene tennes, synes kun lysene og silhuetten av treet eller busken.

   

   

  Varmt eller kaldt lys?

  Hva slags tone julelyset har, har en del å si for opplevelsen og er verdt å være obs på.

  – Varm farge på lyset signaliserer hygge til hjernen, og virker stemningsskapende og beroligende. Kaldt lys virker oppkvikkende, men kan også oppleves som stressende. I kaldt lys skal ting gå raskt og effektivt, mens juletiden burde handle mer om å ta det med ro og nyte denne perioden av året. Derfor anbefaler jeg varmt lys inne, sier Aarli-Grøndalen.

  På lyslenker har du ofte ikke muligheten til å velge om du vil ha kaldt eller varmt lys.

   – Men som eneste lyskilde på en mørk plass, fungerer lyslenker med kaldt lys også godt, så lenge det er små lyspærer, avslutter interiørdesigneren.