Finn din personlige favorittkaffe

Det finnes mange typer kaffe og det skal mye til å finne en type som passer alles smaksløker. Derfor kan det være greit å teste for å finne din favoritt.

Som vi nevnt i avsnittet om hvordan lage god kaffe, består en kaffekopp av to ingredienser: vann og kaffe. Kaffebønnen står for mye av smaken, men vannet er viktig for sluttresultatet.

- En viktig faktor for å brygge en god kopp kaffe er vannkvaliteten og mineralinnholdet i vannet vi bruker er viktig. I Norge er vi heldige fordi de aller fleste steder er vannet av høy kvalitet og egner seg godt til å brygge god kaffe, forteller tidligere verdensmesteren i barista, Tim Wendelboe, som driver sitt eget lille kaffebrenneri i Oslo.

Kaffebønnenes egenskaper

Når godt vann er på plass er det på tide å sette seg mer inn i den andre faktoren - nemlig kaffebønnene.

Det finnes i hovedsak tre hovedtyper bønner:

  • Coffea Arabica: Utgjør 75-80 prosent av all kaffe. Gir en mild, frisk og syrlig smak, og brukes i de fleste kaffer i Norden.
  • Coffea Robusta: Utgjør 20-25 prosent av all kaffe. Gir en fyldig smak med hint av tre. Brukes hovedsakelig i espresso og regnes som en mindre eksklusiv kaffe enn Arabica.
  • Coffea Liberica: Er omtrent ikke å regne med i utbredelse. Smaken kan minne om Robusta, men er mer fyldig og kraftfull.

Innenfor disse 3 typene finner vi ulikeheter på kvaliteter og brennegrader som gir utslag i forskjellige smaker. Litt årvåkenhet i butikken gjør det enkelt å skille mellom gode og dårlige bønner.

– Se etter informasjon på posen i butikken, jo mere informasjon jo større er sjansen for at kaffen er av god kvalitet. Se etter opplysninger som gårdsnavn, variant, prosess, innhøstingsdato, brennedato og brenningsgrad, sier Wendelboe.

Opprinnelsesland er en god indikasjon på smak trekker Baristaen frem.

– Kaffe fra øst-Afrika er ofte intense, fruktige og med mye friskhet og syrlighet. Kaffe fra India og Brasil er mer rustikke og med smak av sjokolade og nøtter, mens kaffe fra Colombia og Mellom-Amerika ofte er søte med litt friskhet og fruktighet.

 

Brenningsgrad og brennedato

Hvor lenge og på hvilken temperatur kaffebønnene brennes under produksjonen har også stor innvirkning på smaken. Dette refereres ofte til som brenningsgrad, og som regel skiller vi mellom mørk og lys.

– Mørk brenningsgrad gir bitter og kraftig smak, lys brenningsgrad ofte gir mer syrlig, fruktig og florale smaker. Mørk brenning oppleves ofte sterkere enn lys, selv om styrke ikke handler om brenningsgrad, men om blandingsforhold, sier Wendelboe.

Brennedato er viktig å sjekke i tillegg til brenningsgrad på bønnene, brent kaffe har dårligere holdbarhet. Om kaffen blir liggende for lenge vil fettstoffene som gir den gode smaken oksidere, og du mye av den gode smaken blir borte.

– Inntil fem uker etter brenning smaker kaffen best, men det er verdt å merke seg at den vil smake litt rart de første dagene etter brenning. Det er derfor ikke om å gjøre å kjøpe ferskest mulig, sier den tidligere verdensmesteren, før han kommer med en generell anbefaling:

– Dra gjerne til et lite brenneri en plass nær deg og spør om tips og råd. På disse stedene har du et mye bredere utvalg og sjansen er større for at du finner nettopp din personlige favorittkaffe.

 

Wilfas kaffeskole

For mange nordmenn er den daglige dosen med kaffe nærmest en nødvendighet, og vi drikker rundt 13 millioner kopper kaffe hver eneste dag. Wilfa tar med seg dette når vi utvikler våre produkter og det er viktig med riktig og god info for få mest mulig ut av din kaffe. Deres mål er å kunne tilby gode produkter og inspirasjon tilpasset deg og dine behov, enten du er kaffeentusiast eller ikke. Riktig utstyr og riktig tilbereding av din kaffe er viktig for Wilfa. Derfor har de laget en rekke artikler som skal hjelpe deg til å brygge kaffe på riktig måte og kanskje gi deg en ny opplevelse.

God lesning.

 


14.04.2021 10.40.38