7 steg for en perfekt traktet kaffe

Slik går du fra middels traktekaffe til traktekaffe av ypperste klasse. Her er syv tips som hjelper deg godt på vei!

1. Rengjøring

Rengjøring av alt utstyr som er i kontakt med kaffen både, før, under og etter selve bryggingen er det første du bør gjøre. Dette fordi kafferester som sitter igjen i filterholder eller kolbe vil bidra til å sette uønsket smak på kaffen. Her er det overraskende lite som skal til før du kaffesmaken bærer preg av dårlig rengjøring.

Til den daglige rengjøringen benytter du såpevann av mild såpe og skyller grundig i etterkant. En gang i mellom er det viktig å kjøre kafferensemiddel som for eksempel Clean Drop gjennom maskinen. Kaffetrakterne fra Wilfa er utstyrt med renseindikator  som forteller deg når det er på tide å rense trakteren.

2. Ferske nykvernede bønner

Nykvernede bønner er viktig for å få en god og smakfull kaffe. Kaffe bønner inneholder rundt 800 aroma/smaksstoffer og når bønnene er knust begynner aromaen og smaken å fordufte. En pose filterkaffe kjøpt på butikken inneholder omtrent 400 aroma/smaksstoffer sammenlignet med de 800 som ligger i en fersk kaffebønne. Dette er årsaken til at det er viktig å kverne kaffen selv og helst så tett opptil brygging som mulig. Et viktig punkt for en god kopp kaffe. Som en tommelfingerregel bør det ikke være mer enn fem uke fra brennedato til kaffen er pakket i en tett og solid pakning.

Kaffekvern

Copyright Wilfa

 

3. Skylle filteret

Selve filteret er laget av papir og gir fra seg en ufordelaktig papirsmak, som blir med ned i kolben dersom ikke filteret skylles før traktingen. Wilfa anbefaler alltid å benytte hvite filter fremfor brune, da disse avgir mindre smak.

Les også: Nyttige tips for å finne din personlige favorittkaffe.

4. Rent, friskt vann

En kopp kaffe består av 98,5% vann og resten er kaffe. Derfor er vannet som skal brukes av stor betydning for sluttresultatet. I Norge er vi heldige som har god tilgang på friskt og godt vann i springen, og som egner seg godt til brygging av god kaffe. Dersom du vet at du kun har tilgang til dårlig vannkvalitet kan det være lurt å kjøpe vann på butikken.

Vi anbefaler at det kun benyttes kaldt vann ved brygging. Dette fordi kaldt vann inneholder mer oksygen som igjen bidrar til å hentet ut aroma/smaksstoffene i kaffen på best mulig måte.

 

 

5. Riktig mengde og flat kaffeseng

Det første du må ta stilling til er hvor mye kaffe du har tenkt å trakte. Det er nemlig sammenheng mellom mengden vann og hvor mye kaffebønner denne mengden krever for mest optimalt resultat. Wilfa anbefaler at du regner 60 gram kaffebønner pr liter vann.

Kaffetrakterne fra Wilfa kommer med mengdeindikator på vannbeholdere. Dette sikrer deg riktig blandingsforhold enten du brygger en kopp eller en liter kaffe. Når riktig blandingsforhold er på plass er det viktig å riste filterholderen før du setter den på plass. Dette gir de gen «flat kaffeseng», og på den måten sørger du for at all kaffen kommer i kontakt med vannet.

 

6. Temperatur og kontakttid

For å trakte en perfekt kopp kaffe er det viktig å ha riktig vanntemperatur og kontakttid mellom vann og kaffe. Den optimale temperaturen på vannet skal ligge mellom 92-96 grader. Wilfa sine kaffetraktere oppnår denne temperaturen allerede fra første dråpe som igjen bidrar til bedre kaffe. Kontakttid betyr hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen før det havner i kolben. Den optimale kontaktiden er 4-6 minutter – avhengig av hvilken kaffetype som benyttes.


Både temperaturen og kontakttiden er faktorer som er Krav fra European Cofee Brewing Center (ECBC) ved godkjenning av kaffetraktere. Ikke alle traktere som selges i dag oppfyller disse kravene i dag, men alle traktere fra Wilfa er blant de godkjente trakterne.


Wilfa sine traktere er utstyrt med justerbar dryppstopp som gjør at du sikrer riktig kontakttid uavhengig av mengde kaffe du brygger. Med riktig justering kan du sørge for samme kontakttid ved trakting av én kopp som ved trakting av en hel kanne.


En annen måte å tilpasse kontakttiden på er å justere kverningsgraden. Finere kverning trenger mindre kontakttid for å ekstrahere smakene, og egner seg godt når du skal trakte mindre mengder kaffe.

7. Oppbevaring

Vi anbefaler at du etter endt brygging heller kaffen over på en forvarmet termokanne. Ferdig brygget kaffe bør ikke oppbevares lengre en 30 minutter, da den fort mister smak og friskhet. Dersom du ønsker å ha kaffe gjennom hele dagen er det bedre å trakte lite av gangen flere ganger i løpet av dagen.

 

Wilfas kaffeskole

For mange nordmenn er den daglige dosen med kaffe nærmest en nødvendighet, og vi drikker rundt 13 millioner kopper kaffe hver eneste dag. Wilfa tar med seg dette når vi utvikler våre produkter og det er viktig med riktig og god info for få mest mulig ut av din kaffe. Deres mål er å kunne tilby gode produkter og inspirasjon tilpasset deg og dine behov, enten du er kaffeentusiast eller ikke. Riktig utstyr og riktig tilbereding av din kaffe er viktig for Wilfa. Derfor har de laget en rekke artikler som skal hjelpe deg til å brygge kaffe på riktig måte og kanskje gi deg en ny opplevelse.

God lesning.

 


14.04.2021 10.40.38