Rengjør du kaffetrakteren din riktig?

Norge er i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking i forhold til folketallet. Hele 69 prosent av oss drikker i snitt 3,7 kopper med kaffe hver eneste dag, og det er svart traktekaffe vi foretrekker aller mest.

Det er imidlertid én viktig ting mange kaffeelskere glemmer: Å rense kaffetrakteren.

– En møkkete kaffetrakter er ikke bare uhygienisk, det ødelegger også den gode kaffesmaken, sier Bjørn Grydeland, rådgiver i Norsk Kaffeinformasjon.

For det hjelper lite med en god kaffetrakter, så lenge du ikke er nøye med rengjøringen.

– I kaffen er det en del fettstoffer, og i vannet er det humus. Det er disse stoffene som setter avleiringer i selve trakteren. Når kafferester samler seg på innsiden av glasskolben og i filterholderen, er det på tide med en rens. Om møkka ikke blir fjernet, så vil det harskne og sette en sur og bitter smak på kaffen, utdyper Grydeland.

 Så ofte bør du rengjøre kaffetrakteren

Hvor ofte du bør rengjøre kaffetrakteren avhenger av hvor mye kaffe du drikker i løpet av uken. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler på generelt grunnlag å rense trakteren hver fjortende dag.

 – Brygger du flere kanner om dagen, er det er ingenting i veien for å rense maskinen enda oftere. Allerede etter 20 brygg, så kan det lukte ganske ille oppi trakteren, sier Grydeland.

Også termokannen har behov for en rens fra tid til annen, for ingenting smaker vel verre enn kaffe servert fra en illeluktende og møkkete serveringskanne. 

TIPS: Her er alt du må vite om kaffe! 

Glem gamle kjerringråd

Bakepulver, sitron og eddik er alle gamle kjerringråd som visstnok skal gjøre god nytte for kaffetrakteren. Grydeland er derimot forsiktig med å anbefale dette.

– Mange mener bakepulver og eddik kan brukes til alt, men har du bakepulver oppi en kaffetrakter, så risikerer du å ødelegge trakteren din. Eddik kan nok rense mye, men er sterk på lukt og kan sette en uheldig bismak på kaffen, sier han.

Det enkleste – og sikreste – er derfor å bruke egne rengjøringsmidler spesielt beregnet for kaffetraktere. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler Clean Drop, som er effektiv og enkel i bruk. Det eneste du trenger å gjøre, er å helle middelet sammen med vann i vannbeholderen og starte maskinen. Når trakteren er ferdig renset, bør du kjøre den en gang eller to på nytt (med bare vann) for å forsikre deg om at alt rensemiddel er borte. 

Smart kaffefilter-tips

Synes du fortsatt kaffen har bismak, til tross for nyrenset og ren maskin? Da kan det være kaffefilteret.

– Kaffefilter er laget av tynt papir som rett og slett kan sette litt papirsmak på kaffen. Du bør derfor huske på å skylle kaffefilteret i vann før bruk. Et vått kaffefilter sitter dessuten bedre fast i filterholderen, tipser Grydeland.