Barneklær for vanskelig vær

    Når vinter blir vår betyr det kalde morgener, mildere dager – og mye slaps! Hvordan kler du på ungen da?

    Søkkvåte barn er noe de fleste foreldre kjenner til så snart vi ser de første vårtegnene. Enten er det på grunn av vann og slaps, eller svette fordi de har for mye klær på seg ...

    – Denne tida av året er helt klart en utfordring for oss som jobber i barnehage. Været svinger både fra dag til dag, og fra morgen til ettermiddag. Da er det lett for at barna har både for lite og for mye klær på seg, sier førskolelærer i Tøra Familiebarnehage i Grimstad, Hilde Lokander.

    Hun har 20 års arbeidserfaring i barnehage, så hun vet hva hun snakker om ...

    – I tillegg er barn svært ulike, noen er veldig aktive og har høy kroppstemperatur, mens andre er mer passive og fryser lettere fordi de er mye i ro, legger hun til. 

     
    SØLEVÆR: Typisk tidligvår! Da er det lurt å ha noe tørt liggende når de små kommer inn ... FOTO: Istock

    Ha to skift liggende

    Det beste er å kunne regulere påkledningen etter hvert som dagen går og temperaturen stiger, ifølge førskolelæreren.

    – Mange er ute i barnehagen to ganger om dagen, så da er det lurt å ha et dobbeltskift liggende og stadig fylle på når det gjelder det innerste laget, mellomlaget, sokker og truser. To par votter er også en fordel, men det handler også om økonomi for mange.

    Når det gjelder skolebarn, er de ikke så mye ute som barnehagebarn.

    – Men det er lurt å ha et skift liggende med undertøy, bukse, genser og sokker. Spesielt så lenge barna går på SFO, sier hun.

    SPENNENDE ALTERNATIV: Kan bambus erstatte ull?

    Førskolelærerens tips til barneklær i vårvær:

    1. Ullundertøy innerst

    Selv om det ikke er minusgrader lenger, er det fremdeles kaldt, og ull isolerer best. Det er stor forskjell på kvaliteten på ullundertøy for barn, og noen er svært tynne og varmer dårlig. De beste variantene er de med et dobbeltlag med ull.

     

    2. Fleece eller ull som mellomlag


    VELG TODELT: Til vårsesongen er det lurt med todelt sett i i ull, da er det lettere å ta av og på om temperaturen endrer seg. FOTO: Janus

    Mellomlaget bør tilpasses hva slags ytterplagg barnet skal ha på seg. Ved regndress trengs det tjukkere fleece og tjukkere ull, gjerne en hjemmestrikket variant, enn om barnet har på seg en parkdress. Det er mange som blir kalde når de bruker regndress og kun har et tynt mellomlag, uansett om det er fleece eller ull.

     

    3. Mellomtjukke ullsokker på føttene

    Unngå de tynneste ullsokkene, de gir ikke nok varme. Hjemmstrikkede sokker kan ofte være litt i tjukkeste laget slik at skoene blir trange å ha på, så de egner seg kanskje best til å ha på innendørs. 

    Cherrox eller andre vanntette støvler fungerer best i slaps. Pass på at varianten dere kjøper er vid nok til å få plass til både ullundertøy og mellomlag øverst i skaftet. Noen er svært smale.

    🐑 QUIZ: Hva vet du om ull? 🐑

     

    4. Vanntett yttertøy


    VANNTETT: Det trenger ikke regne for at regndressen er mest fornuftig. Både i fuktig vårskog og slaps er det mest praktisk. FOTO: Color Kids

    Om det regner, er det best å bruke regndress. Vær obs på at strikken rundt ermet ikke er for stram, det skal være plass til å få votter under. Hvis ikke, renner det vann inn i vottene.

    💧 OBS! Sjekk om regntøyet holder vann! 💧

    Pass også på at buksene har seler, voksenbukser egner seg ikke for barn siden de får en glipe i korsryggen og blir våte. Buksene må også ha strikk til å feste under støvlene. Regntøy med fôr suger til seg vann via ermer og nede ved beina og blir vått innenfra. Gå heller for et tjukt mellomlag.

    Regntøy passer også best om det er slaps, uavhengig av om det regner eller ikke. Om barnet skal ha på seg parkdress, bør du sjekke vannsøylen på merkelappen først. Vannsøylen viser hvor vanntett plagget er. Noen parkdresser er relativt vanntette, men langt ifra alle. Om vannsøylen ikke er høy, vil barnet bli våt og kald veldig fort.

    TIPS! 5 tabber du bør unngå ved valg av parkdress

     

    5. Fleksibelt på hodet


    LETT LUE: De tjukkeste vinterluene blir fort for varme i vårsola. Bytt ut med litt lettere luer. FOTO: Color Kids

    I overgangsperioden funker det med en god hals og en tynnere lue, slik at barnet kan lufte seg ved å ta av en av delene eller begge når det er varmt.

     

    6. Regnvotter på hendene

    Riktige votter er veldig viktig, siden disse blir raskt våte! Regnvotter uten fôr og ullvanter eller ullvotter til å ha inni dem er bra. Regnvotter med fôr er som regel altfor lange, og barna vil helst ikke ha dem på fordi de mister evnen til å gripe ting.

    Dessuten er det veldig viktig å dytte vottene under ermet slik at det ikke renner vann inn i vottene.

     

    TIPS! Slik fjerner du vanskelige flekker fra ull