5 tabber du bør unngå ved valg av parkdress

Aller viktigst? Først og fremst bør parkdressen være vann- og vindtett, slik at smårollingen kan bade i søle og fremdeles være like tørr og varm.

– Slit- og rivestyrke er også viktig, siden barn skal kunne leke og herje uten at dressen rakner, forteller Maria Bohlin, kategorisjef i Coop.  

Vi gjør det enkelt og lager ei sjekkliste. En god parkdress bør ha:

  • Reflekser som gjør barnet synlig

  • Vann- og vindtett stoff som ikke inneholder PVC eller ftalater (stoff som blir brukt som mykningsmiddel i plast og kan være skadelige)

  • Nikkelfrie knapper og glidelås

  • Teipede sømmer

  • Strikk som går under foten

  • Mulighet til å stramme inn livet for bedre passform

TIPS! Sjekk hva som er forskjellen på de ulike støveltypene

 
TØRR OG VARM: Alle som har fått hjem en unge som er våt og skitten inn til skinnet, vet å sette pris på parkdressen. Disse to dressene er fra Friends.

Det er også noen parkdress-feller det kan være greit å unngå:

1. Parkdressen er for stor

Det kan virke fornuftig å kjøpe en parkdress til å vokse i. Men en altfor stor dress vil gjøre det vanskelig for barnet å bevege seg, og det kan ta gleden ut av enhver utelek. Ikke går det an å brette opp bein og armer heller, siden fôret da vil bli vått, og beina skal kunne festes med strikk under støvlene.

Da er det bedre å kjøpe en litt billigere dress, slik at du har råd til å bytte den ut oftere.

– En god kvalitetsdress behøver ikke koste så mye, sier Bohlin.

2. Hetta sitter fast

Har du lurt på hvorfor parkdresser har en sånn irriterende hette som bare er kneppet på, slik at den alltid faller av og er forsvunnet når det regner? Det er faktisk en grunn til at den er konstruert sånn.

– Det er helt avgjørende at hetta er avtagbar, og festet med med knapper og ikke glidelås, forklarer Bohlin.

– Den skal nemlig kunne løsne lett om den blir sittende fast i et tre eller lekeapparat, og ikke utgjøre en kvelningsrisiko.

Det er rett og slett for sikkerheten for de små, og den er jo aller viktigst!


PÅ HODET: Det er viktig at hetta på dressen er avtagbar. Ha gjerne noen løse hetter på lur dersom den som hører til dressen forsvinner ...

3. Dressen er for tung

Det er viktig at parkdressen er laget av et materiale som puster og ikke er for tungt, selv om den skal være vind- og vanntett, ifølge Bohlin. 

En tung dress vil hemme bevegeligheten og hindre barnet i å utfolde seg. Og siden høy aktivitet kan gjøre at barnet svetter, trenger det en pustende dress med fukttransporterende evner.

4. Parkdressen er todelt

En todelt dress kan virke vel og bra. Men selv om buksa er høy i livet og festet med seler, kan du være sikker på at jakka sklir opp når poden åler seg rundt i sandkassa. Hel dress gjør også påkledningen mye lettere for barnehagepersonalet, som da bare har ett ytterplagg å forholde seg til.

 
DRESS FOR SUKSESS: Når du har kvalitetssjekket parkdressen, kan kanskje barnet få bestemme fargen? For eksempel en lilla fra Helly Hansen.

 5. Tro at én dress holder

Uansett hva produsentene lover, er det få dresser som passer til både opphold og regn, høst som vinter. Barnehagebarn trenger en tynnere dress til høst og vår, ordentlig regntøy til regnværsdager, og helst en vattert vinterdress når kulda setter inn.

– Når en skal gå fra parkdress til vinterdress kommer helt an på været, og hva en velger som mellomlag. Med gode plagg i ull under kan parkdressen fungere godt litt lenger. Men når kulda setter inn og det blir minusgrader, bør en bytte ut parkdressen med en vattert vinterdress, råder Bohlin.

For ikke å snakke om at det trengs et tørt skift når gårsdagens søkkvåte dress ikke har funnet veien til barnehagens tørkeskap.

Bohlin anbefaler å ha i hvert fall to dresser.

– Det er greit å ha et skift hvis uhellet er ute, eller været er slapsete og vått flere dager i strekk. Da kan det bli vanskelig å få dressen tørr mellom slagene. Mange velger et litt billigere alternativ som dress nummer to.


06.09.2017 10.47.00