Sjekk om regntøyet holder vann

I Norge regner det mye, og aktive barn har derfor bruk for regntøy som tåler mange timers lek ute.

– Godt regntøy skal hemme barnets bevegelighet minst mulig og gi dem mulighet til å løpe og klatre i barnehagen eller på skolen, sier Maria Bohlin, kategorisjef i Obs.

Men viktigst av alt er at barnas regntøy tåler vann. Vanntette plagg kommer i ulike grader av vanntetthet, der vannsøyle er et begrep som brukes for å angi hvor mye vann et stykke stoff tåler før vannet trenger igjennom. Det som måles er hvor høyt vanntrykk stoffet tåler.

– Tenk deg et rør som er fem meter høyt. Stoffet plasseres med utsiden mot vannet, under røret. Tåler stoffet dette trykket uten å lekke inn vann har det en vannsøyle på 5000 mm. I Norge beregnes 3 000 mm. vannsøyle som vanntett. Men vær obs på at vannsøylen reduseres hver gang du vasker stoffet, sier Bohlin.

Det er også viktig at sømmene er tapede, slik at vannet ikke lekker inn der.

Riktig passform på regntøyet

Det finnes både mykt regntøy med stretch og stivere varianter som er svært slitesterke. Det er ingen tvil om at et mykt regntøy med stretch er mer behagelig, men det er heller ikke like slitesterkt som de mest robuste modellene. Har du et barn som er svært aktiv og raskt sliter ut klær kan det være en fordel å prioritere en slitesterk variant.

Det er uansett viktig at regntøyet er praktisk i hverdagen og enkelt å ta av og på. Ikke kjøp det for stort, og ikke bruk fjorårets regntøy dersom det er litt for lite. Blir det for stort eller for lite kan bevegelsene til barnet hemmes. God passform er også viktig når du skal kjøpe støvler til barna.

– At hetten ikke hemmer utsikten og at glidelåsen ikke gnager i halsen er også viktig for at regntøyet skal være godt å ha på, tipser Bohlin. 

For barnehage- og skolebarn er det også viktig å tenke sikkerhet.

– Unngå snører og andre løse detaljer som gjør at barna kan sette seg fast under lek. Hetten bør være festet med trykknapper sånn at den lett løsner hvis barnet skulle henge fast i noe. En annen viktig detalj er reflekser som gjør barnet godt synlig på mørke høst- og vinterdager.

6 tips til kjøp av regntøy til barn:

  • Velg riktig størrelse. Store eller for små klær er ukomfortable å leke i.

  • Vekt er viktig. Lette klær er ofte mer behagelige å ha på.

  • Buksebeina bør være så vide at buksen enkelt kan trekkes over støvlene.

  • Seler på buksen er praktisk, da passer den lenger.

  • Strikken under føttene bør kunne skiftes ut, eller være så god at den ikke slites.

  • Velg hette med trykknapper og unngå løse detaljer.

2022_42_Coop Obs0694_Artwork.jpgBilde: Regntøy fra vårt eget merke Friends vår/sommer 2022. Pris: fra kr 299,-

Når er regntøyet vanntett?

Her er en liten guide til vannsøyler:

  • 600-1000 mm: Lav motstand. Brukes normalt til rimelige produkter. Kan brukes til praktiske formål og til en lett vindjakke.

  • 3000 mm: God og sterk motstand. Brukes ofte til produkter hvor man har krav til plaggets yteevne når det gjelder regn og til kortere turer.

  • 5000 mm: Meget god motstand. Brukes til plagg hvor det er krav til høy yteevne. Som I teknisk pustende regnklær, der det kreves høy vanntetthet i produktene.

  • 10000 mm: Ekstremt god motstand, brukes på produkter som er produsert til å tåle ekstreme værforhold og mye regn.