– Bli venn med regnet

Søndagen kan bli lang om barna skal være inne hele helgen. Kle på dere godt, så blir utetiden i regnværet en morsom opplevelse likevel.

På Østlandet kan gjerne fotballkamper for barn bli avlyst fordi det regner for mye. I Bergen er det lite som blir avlyst på grunn av regn. Som bergenserne selv sier: "Da kunne vi jo aldri gått ut". I denne byen går de ut uansett vær, og ifølge tobarnsmor Ingvild Jarnæs er barna i Bergen vanntette.

– Så lenge barna kan gjøre noe kjekt i regnværet, så vil de gjerne ut. Det er vi voksne som setter begrensningene. Slutt med det. Kle på dere, vær positive og kom dere ut i regnværet, oppfordrer Jarnæs, som også leder Telenor Xtra sin fotballfritidsordning i Sandviken IL.

Barna bryr seg ikke om regn

Hun forteller en historie om sin yngste sønn på 8 år som var hos mormor på besøk. De to så ut på regnværet som pisket på ruten. ”Huff for et grisevær, vi kan ikke gå ut i dette været, sier mormor. "Men mormor, det er jo bare litt regn", svarer åtteåringen.  

– Et godt eksempel på at barna ikke bryr seg om de blir våte, det er det vi voksne som gjør.

Ingvild forteller også at hun har sett barn med regntøy og støvler og fotballdrakt utenpå møte til kamp. Så ordtaket d"et finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær", lever i beste velgående.

Vind verre en regn

Én ting kan likevel føre til at også barna på Vestlandet må kapitulere for været.

– Faktisk er vinden et større problem enn regnet. Når det er fare for at barna kan blåse bort og fotballmålene flytter på seg, så tar vi gjerne treningen innendørs. Men regnet fører aldri til at vi gjør det. Vi har hatt fotballskole her med drittvær i tre dager, så kom sola og barna ble klissvåte likevel, for da hadde de vannkrig, ler hun.

Det er kanskje ikke så fristende å ta turen ut når det plaskregner, men Ingvilds beste råd er å kle seg komfortabelt og vanntett.

– Hvis gutta mine vil ut og spille fotball, så tar de på seg tynn ull- eller superundertøy, ull i skoene og regntøy utenpå. Min erfaring er at det er best med et tynt og lett regntøy som gjør at de kan bevege seg og hoppe og sprette litt. Er regntøyet for tungt og stivt blir det vanskelig å leke, sier hun og legger til at en skotørker også kan være en god investering.

Slik vet du om regntøyet er vanntett. 

Fisken biter i regn

Det skjer mye i naturen når det regner, det gamle ordtaket om at fisken biter best i regn, kan med fordel brukes for å komme seg ut.

– Marken kommer ut, fisken biter og det skjer mye spennende for eksempel ved sjøen også når det regner. Det kan være god motivasjon for å gå ut, sier tobarnsmoren og fotballfritidslederen.

Tips til uteaktiviteter i regn

  • Kle på dere støvler og regntøy alle sammen og hopp i sølepytter sammen med barna. Hvem finner den største sølepytten, hvem lager det største plasket og hva ligner sølepyttene på? Barna kommer til å elske det, og kanskje synes du det er morsomt også.

  • Har du barn som er glad i mark og insekter, kan dere ta med dere en boks og se hvor mange dere finner. Husk bare å sette de tilbake i naturen etterpå. Mark, snegler og andre insekter dukker opp som padder når det regner.

  • Lag en regnmåler, og sjekk hvor mye det har regnet i løpet av dagen.

  • Lekeplassjakt kan være morsomt i regnet. Da får dere en tur, noe som kanskje er litt kjedelig for barna i utgangspunktet, og så oppdager dere nye steder i nærområdet.


27.09.2016 12.41.00