Dette må du vite før du kjøper støvler til barna

  Det er mye å ta hensyn til når barna skal få nye støvler. Varme, tørre føtter, i passe store støvler med god støtte og godt grep, bør være målet.

  Øystein Skiri, salgs- og konseptsjef for sport og fritid i Coop Handel Norge, understreker det mange har erfart; er man våt og kald på føttene, blir det meste utrivelig.

  – Det betyr at man ikke må slippe fuktighet inn, men gjerne slippe den ut med pustende skotøy, eventuelt bruke riktige og sokker i gummistøvler og Cherrox. Det beste er sokker i ren ull eller en blanding av ull og teknisk materiale.

  Dette bør du ha i støvlene

  Barn svetter mye på føttene, og bomullssokker blir våte og kalde, og bør derfor unngås i støvler. Det er heller ingen god ide å bruke flere lag med sokker, for det blir fort trangt og ubehagelig.

  Til vinterbruk er det best å kjøpe støvler som holder på varmen selv i mange kuldegrader, slik at barna klarer seg med et par relativt tynne sokker i ull eller ullblanding. Mange støvler med fôr er rett og slett ikke laget for å ha plass til veldig tykke sokker, og skal barna holde føttene varme, er det også viktig å ikke ha det for trangt. Luft isolerer godt rundt foten, og gjør også at man kan bevege tærne. Det er viktig i kulda. Før var skinn det eneste materialet man virkelig kunne satse på mot kulda. Slik er det ikke lenger.

  – Skinn er jo bra, og det puster, men det kreves godt vedlikehold for å holde det mykt og vanntett. Nå har vi mange andre materialer som også puster, og som i tillegg er lettere og enklere å ta vare på i hverdagen med barn, mener Skiri.

  Vinterstøvler som både puster og er vanntette er ofte merket med enten «Sympa-Tex» eller «Gore-Tex», som er de mest kjente membranene.

  Gummistøvler i vannpytt

  Dagens støvler bedre enn før

  Også gummistøvler beregnet til vinterbruk blir stadig bedre.

  – For noen år siden ble Cherrox anbefalt ved mildt vintervær, men i dag er fôret varmere, og støvlene skal holde kulda unna helt ned i 20 minusgrader. Men med slike støvler er det altså ekstra viktig å velge riktige sokker, for å unngå at barneføttene blir våte nettopp fordi støvlene er så tette, understreker Skiri. 

  Det er også lurt å tenke på at skaftet på støvlene beskytter mot snø, og at barn som leker ute bør ha en viss høyde på skaftet for å unngå å få vann og snø i støvlene. Velger du støvler i et teknisk materiale må de impregneres før de blir tatt i bruk, og jevnlig gjennom vinteren. Noen støvler har gummifot, men pustende tekstil i skaftet, og da må også dette impregneres for å beskytte godt.

  Unngå skader på føttene

  God støtte for foten er også svært viktig. Sjekk at hælkappa gir støtte, og at støvelen ikke er for trang over vristen. Det er lett å skape varige skader på små barneføtter. Runde former og myke såler er bra for føttene.

  Skal barna holde seg på beina, og unngå skader og utrygghet, må dessuten støvlene ha et godt grep på underlaget. Se etter støvler som har grovt mønster med skarpe avslutninger.

  Støvler i gjørme

  Finn riktig størrelse på støvlene

  • En god regel for barn er å ha 1,5 cm å gå på fra tåspissen til kanten på sålen fremme. I gummistøvler kan inntil to cm være lurt. Det handler både om plass til å vokse og plass til bevegelse. Når barnet går og løper vil foten bevege seg rundt 0,5 cm i støvelen.
  • Slik måler du foten: Legg et papir inntil veggen og la barnet stå oppå med hælene mot veggen. Merk av på papiret rett foran den lengste tåa på begge føtter. Mål deretter fra kanten av papiret til merket, og legg til 1,5 centimeter. I butikken vil du da få hjelp til å finne riktig størrelse.
  • Når foten har mindre enn en halv centimeter ekstra plass, er det på tide å skaffe nye støvler.