Slik tar du vare på regntøyet

    Regntøy skal tåle sand, vann og søle den ene dagen, og være rent, tørt og klart til en ny runde dagen etter. Her er tipsene til hvordan du vasker og steller regntøyet.

    De er jo et sjarmerende syn der de kommer hjem fra barnehagen med søle fra topp til tå og sand rundt munnen, men hvordan bør regntøyet vaskes etter å ha fått en runde i søla?  

    – Første råd er å alltid sjekke vaskeanvisningen på regntøyet. Mange klipper av disse lappene, og da mister man jo all informasjon om hvordan plagget skal vaskes, sier Torunn Olsen i Helly Hansen. Hun legger til at regntøy som oftest kan vaskes på 40 ˚C og anbefaler å bruke flytende vaskemiddel.

    – I vaskepulver er det små partikler som kan bli liggende igjen i folder og sømmer, og som etter hvert kan slite på plagget. Med flytende vaskemiddel slipper du det problemet.

    Du kan også redusere mengden vaskemiddel når barnas regntøy skal en runde i maskinen, ettersom glatte tekstiler ikke trenger like mye vaskemiddel for å bli rene, ifølge Olsen.

    – Og lukk igjen glidelåsen på jakka, da blir den vasket bedre utvendig.

    🌧️ TIPS! Barneklær for vanskelig vær! 🌧️


    HURRA, DET REGNER!: Regntøyet til barna får gjerne litt hard medfart, derfor er det ekstra viktig å ta godt vare på det. FOTO: Helly Hansen

    Salt sliter

    Hvor ofte regntøy må vaskes har Torunn Olsen ingen fasit på, men for å unngå slitasje fra sand og salt bør det vaskes jevnlig.

    – Noen unger er jo veldig aktive og klatrer i trær og leker i søla, mens andre er mer forsiktige og blir knapt nok skitne. For de mest aktive kan det jo være lurt å ha et sett regntøy hengende i barnehagen og et hjemme, og så passe på at et av settene til en hver tid er tørt og rent.

    – Men husk at det saltes mye om vinteren, og salt har samme effekt på klær som på sko. Derfor er det ekstra viktig å skylle regntøyet ofte og godt. Det har jo hendt at vi har fått inn plagg som aldri har vært i nærheten av en vaskemaskin, og da er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor regnbuksa ikke lenger er tett, sier Olsen. 

    Tørke og vrenge

    – På laveste styrke tåler de fleste plagg en runde i tørketrommelen, men her er det også viktig å følge vaskeanvisningen. Henger du opp regntøyet over et varmt badegulv, så tørker det også ganske fort.

    Olsens triks for å fremskynde tørkeprosessen er å vrenge regntøyet når det er halvveis tørt.

    – Fordi regntøy til barn ofte er laget av et 100 % vanntett materiale, må det få tilgang til luft for å tørke, og da kan det være lurt å hjelpe til litt. 

    NYE STØVLER? Dette bør du vite!


    GOD STRIKK: Strikk under skoen er praktisk til barn. Men da bør ikke regnbuksa være for stor, siden strikken ikke vil sitte så godt. FOTO: Color Kids

    Impregnere regntøy?

    – Vanlig regntøy til barn skal ikke impregneres. Det tykke regnstoffet er 100 % vanntett, så hvis plagget begynner å ta inn vann så skyldes det at det har gått hull i stoffet, og da hjelper det lite med impregneringsspray.

    – Har du derimot pustende regntøy, bør det etterimpregneres med jevne mellomrom, for her er ikke stoffet 100 % vanntett i seg selv.

    ☔ TIPS: Slik blir det gøy med regn! ☔

    Olsen legger også til at mange kjøper regntøy og annet yttertøy i for store størrelser, noe som kan fører til unødvendig slitasje på plaggene.

    – Jeg skjønner at man ønsker å kjøpe klær som barnet kan vokse i, men når det gjelder regnbukser, så blir de fort tråkket i stykker nederst og blir utette når strikken ikke sitter godt utenpå skoen.