Hvordan kan jeg bruke fleece med god samvittighet?

Det er derfor gledelig at Obs kan tilby produktene til norske Skogstad Sport, som er de første i verden til å lage plagg i en microfleece som oppfyller de strenge kravene til Svanemerket.

Svanemerket er en offisiell nordisk miljømerkeordning, og den garanterer at produktet er blant de minst miljøbelastende innenfor produktgruppen. Det betyr at det stilles krav til hvordan råvarene fremstilles og til bruk av energi, sprøytemidler og kjemikalier, men også til at de ansatte har gode arbeidsforhold og at plagget har god kvalitet, ikke mister farge fort og ikke krymper for mye.

– Vi har gått inn i dette prosjektet med klare ambisjoner. Dette er i tråd med våre verdier og mål, og vi har ikke tenkt å stoppe her. Vi ser frem til å ta neste steg, understreker Henning Skogstad, daglig leder i Skogstad Sport.

Klær slites og avgir fibre når vi bruker dem og vasker dem. Men det viser seg at syntetiske tekstiler av høy teknisk kvalitet mister mindre fiber i vask enn syntetiske plagg av dårligere kvalitet. Det er altså ikke helt likegyldig hva du velger.

Skogstad sport microfleece
Foto: Skogstad Sport

Selv om svanemerkingen ikke løser alle miljøutfordringene når det kommer til syntetiske tekstiler, er det et stort steg i riktig retning. I tillegg kan vi som forbrukere også ta noen grep.

  • Vær bevisst når du handler. Kjøp klær av god kvalitet. Ulike merkeordninger gjør det enklere å ta gode valg.
  • Ikke vask klærne oftere enn nødvendig. Mange ganger kan det være nok å lufte plagget eller å fjerne flekker med en fuktig klut.
  • Vaskepose kan hindre fibre fra å havne i avløpsvannet, men sørg for å kaste fibrene som samler seg i posen i restavfallet.
  • Tøm filteret på vaskemaskinen jevnlig.
  • Tørketrommelen sliter på tøyet. Se om du kan lufttørke klærne i stedet.

    Tips: 🏅Slik vasker du treningsklær riktig 🏅