Triksene som holder bær friske lengre

Stadig flere av oss plukker med en kurv ferske bær fra butikken når vi er ute og handler. Blåbær, bringebær og jordbær er i dag tilgjengelig hele året, og mange synes ferske bær er et sunt og godt alternativ til sjokolade og smågodt.

Faktisk er bær noe av det sunneste du kan spise, de fleste er proppfulle av vitaminer og antioksidanter som bidrar til å minske risikoen for både hjerte- og karsykdommer og flere former for kreft.

  

Bær som sunn snacks

Helseeffekten er selvfølgelig et kjempepluss, men først og fremst smaker bær, ferske eller frosne, utrolig godt. Du kan spise dem som snacks, ha dem i smoothien eller frokostblandingen, som tilbehør i bakverk eller koke dem inn til en nydelig dessertsaus.


Det er egentlig bare fantasien som setter grenser, og det beste av alt er at du kan spise bær så ofte du vil. Oppskrifter på desserter du kan spise hver dag uten dårlig samvittighet finner du her!

Utfordringen med ferske bær, er hvordan du skal få dem til å holde seg friske og appetittlige lengst mulig, for det jo ikke sikkert at du spiser alle bærene i løpet av en dag.

Trikset er å oppbevare og behandle de ulike bærsortene på riktig måte. Multer er for eksempel mye mer ømtålige enn rips. Holdbarheten kan også variere noe mellom norske bær og bær som er importert fra varmere land, som er det mest vanlige utenom sesongen.

 

Slik behandler du bærene riktig

 

  • Jordbær bør alltid skylles med stilken på. Hvis du ikke gjør det, kommer det vann inn i bæret. For at jordbærene skal smake så godt som mulig, bør de være romtemperert. Jordbærene kan holde seg i to til tre dager i kjøleskapet i én til fire grader. Ta de ut av kjøleskapet i god tid før du skal spise dem.

  • Bringebær kan du skylle, men ganske forsiktig. Bærene er ømtålige for all slags behandling, og kan miste litt av smaken når de blir våte. Bringebærene kan holde seg i flere dager i kjøleskapet.

  • Blåbær bør være faste og hele når du kjøper dem. Ved lagring ned mot null grader, kan blåbær oppbevares i flere dager. De holder seg dårligere om temperaturen er høyere.

  • Kirsebær kan se fine ut på bordet, men du bør oppbevare dem i kjøleskapet i to til seks grader. Da holder de seg i to til tre dager.

  • Rips kan holde seg i én til to dager dersom du oppbevarer dem i kjøleskapet. Rips har bedre holdbarhet enn de fleste andre bærsorter. Lagrer du dem så nær null grader som mulig, unngår du at de blir bløte.

 

 

  • Bjørnebær holder seg i to til tre dager i kjøleskapet. Hvis bjørnebærene ikke er innpakket, må de ha høy luftfuktighet og beskyttes for lufttrekk.

  • Stikkelsbær oppbevarer du i kjøleskap så nærme null grader som mulig. Da kan de holde seg i tre til fire dager.

  • Solbær legger du i kjøleskap i to til fire grader. Bærene har en holdbarhet på to til fire dager.

  • Multer inneholder benzosyre. Dette gjør dem nærmest selvkonserverende. Det betyr at de kan være lagret lenge. Bærene bør oppbevares så nær null grader som mulig, slik at de ikke begynner å gjære. Multer er ømtålige for all slags behandling, og blir fort bløte.

  • Tranebær er et av de mest lagringsdyktige bærene som finnes, og kan holde seg i flere måneder ved riktig lagring. Bærene bør oppbevares i kjøleskap i to til tre grader.

 

 

Frysing av bær alle bær kan fryses og de kan holde seg fint i flere år, men kvaliteten vil forringes etter et års tid. Det er viktig med god emballasje og ikke pakk dem altfor tett. La bærene tines i kjøleskapet, da unngår du at de blir slappe og vasne i konsistensen.

 


Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt