Få maks ut av plassen i boden

Har du en bod full av hauger og bunker, og synes det virker uoverkommelig å få orden i kaoset? Slapp av, du er ikke alene! Og det er fullt mulig å lage et system som fungerer.  

– Det beste rådet er å ta alt ut av boden og starte med å sette opp smale hyller, sier interiørarkitekt Eva Isachsen.

Sammen med ryddeekspert Line Marie Skaget har hun grunnlagt ryddekonseptet Slank ditt hjem og driver firmaet Rom for sjelen.

Begynn med å se på hvilke oppbevaringsverktøy du har. Esker, bokser, hyller og knagger er nyttige redskap.

– Bestem deg så for hva du ønsker og kan oppbevare i boden din, og gi tingene dine en fast plass når du har fått oversikt. Det er for eksempel praktisk å få kost, rake og spade opp på veggen med knagger beregnet for dette. Da er det også lett å få kosten ned når du trenger den, og lett å henge den tilbake, sier Isachsen. 

Les også: Slik holder du barnerommet ryddig.

Velg riktig løsning til boden

Det finnes mange praktiske oppbevaringsløsninger på markedet.

– Noen fungerer i ditt hjem, mens andre kanskje ikke fungerer i det hele tatt. Når vi er på befaringer ser vi ofte familier som har kjøpt inn mange ulike organiseringsverktøy uten at de er i bruk, sier Isachsen.

Det er nemlig fort gjort å falle for en løsning i butikken, men så innse at for eksempel boksene du kjøpte ikke passer inn i hyllene hjemme.

­– En feil mange gjør, er å bruke for dype oppbevaringsløsninger. I en liten bod fungerer ikke dette, sier Skaget.

(Foto: Elfa)  

Merk innholdet i boksene

I riktig størrelse er bokser et svært godt valgt. Aller helst gjennomsiktige.

– Når du har fått på plass hyller, kan du organisere hyllene med blanke bokser. Sorter og bestem deg for hva du skal ha oppi hver boks, for da blir det lettere å ta boksen ned og finne det du trenger, sier Skaget. 

Har du allerede mange bokser som ikke er gjennomsiktige, er det lurt å merke dem med innhold.

– For å utnytte plassen best mulig, er det lurt å tenke vertikalt. Da slipper du å flytte for mange bokser for å få tak i det du trenger som ligger nederst.

Hva trenger du i boden?

Tenk også gjennom hva du bruker mest. Disse tingene bør være lett tilgjengelig.

– Du skal oppleve det som like enkelt å hente ting som å sette dem tilbake, hvis ikke blir det et ork å sette det du har brukt inn i boden igjen, sier Isachsen.

Siden vi bor i et land med flere årstider, vil det kanskje variere hvor ofte vi bruker de ulike tingene i boden, så om vinteren kan for eksempel gressklipperen settes lenger bort.

Tenk også gjennom om du kan lagre noe et helt annet sted enn i boden.

– Jeg har selv en ganske liten bod, så i høst fant vi ut at vi kunne plassere bort syklene våre på sykkelhotell. Det samme gjorde vi med sommerdekkene til bilen, sier hun.

(Foto: Elfa) 

Ikke fyll opp boden helt

Til slutt må du passe på å ikke fylle boden for full. Vil du unngå kaos, er det helt nødvendig å ha noen åpne rom der du for eksempel kan sette fra deg ting du akkurat har fått eller kjøpt.

– Hvis det er for fullt i boden, blir det fort kaos når det kommer nye ting inn. Pass også på å få mest mulig opp fra gulvet. Det er fort gjort å sette fra seg ting på gulvet i en bod, men utnytter du høyden, vil du se hvor stor plass du plutselig får, sier Skaget.

 

(Foto:Line Marie Skaget, Ryddeglede)
 


27.09.2016 09.40.23