Tipsene som gir ryddig barnerom

I de fleste hjem er ryddige barnerom et sjelden syn, men det finnes løsninger som gjør at du kan skimte gulvet litt oftere enn du gjør i dag. 

Kristin Bjørkavåg, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Paradis Interiørarkitekter, har selv tre barn og lang erfaring med planlegging – og rydding – av barnerom.

– Utfordringen er ofte at barnerom er små og skal romme mye. Skreddersydd oppbevaring er veldig lurt, da slipper du å kaste bort rom på åpen plass rundt tingene og trenger mindre oppbevaring. Utnytt også plassen under senger og oppå skap, råder hun.

 (Foto: Elfa)

Barnerom med to funksjoner

Ifølge interiørarkitekten kan det kan fort bli mye visuell støy på barnerom. Gode oppbevaringsmuligheter til leker egner seg derfor best bak skapdører og i skuffer. 

– Gi barna enkle løsninger for å holde rommet ryddig, og unngå masse åpne hyller hvor leker og ting stilles ut. Husk at barnerommet har to veldig ulike funksjoner: Aktivitet om dagen og ro om kvelden. Når lekene ryddes enkelt bort i skap og skuffer vil rommet oppleves rolig, og stimulere til avslapping og ro, sier Bjørkavåg.

Leker og bøker i skap, skuffer og bokser med lokk minimerer dessuten støvdannelsen, og du slipper å gjøre rent hele tiden.

Les også: Slik får du orden i boden. 

Store kasser under sengen

En av utfordringene med lego, og andre små ting som oppbevares i store kasser, er at de mest spennende delene alltid ligger på bunnen. Resultatet er at alt innholdet tømmes ut og spres over hele gulvet. 

– Da er det bedre å ha alt i en stor, flat kasse med lokk som kan stå under sengen, slik at barna lettere kan finne det de trenger uten å rote. Så er det bare å putte på lokket og skyve kassen tilbake under sengen når de er ferdig, tipser Bjørkavåg.

Etter hvert som barna blir større, fylles det stadig på med nye leker og utstyr. Her er det derfor ekstra viktig å ta en skikkelig opprydning med jevne mellomrom.

– Sorter, pakk bort, gi vekk eller kast det som ikke brukes. Har barnet veldig mange leker kan det også være greit å rullere litt på dem. De minste barna har lett for å bli overveldet hvis det er for mye å velge i, sier Bjørkavåg.

Setter du bort togsettet eller duploklossene en stund, er også interessen større når de tas frem igjen.

 (Foto: Elfa) 

Innred barnerom med tanke på barna

Bjørkavåg mener man bør prøve å innrede slik at barna selv kan nå tak i det de trenger.

– Skap som er 160 centimeter høye passer fint på barnerom, da har du plass til fire hyller på 40 centimeter. Det er en fin høyde for lekekasser.

Høye skap og bokhyller bidrar også til at rommet oppleves som trangt. Ved å ha hovedvolumet av møbler og ting lavt nede virker rommet større og luftigere. Så kan du heller bruke plassen lenger opp på veggen til bilder og lamper. 

Klær ut av barnerommet

Ikke bruk plassen på små barnerom til klær, er interiørarkitektens siste tips. Hun mener dette er barnets fristed og bør innredes deretter.

– Har du mulighet til det anbefaler jeg at klærne tas ut av rommet og oppbevares andre steder. Dette hjelper på uttrykket i rommet og det hjelper også småbarnsforeldre å holde orden i klær når småen skifter «100» ganger om dagen.

 (Foto: Elfa) 

6 tips til et ryddig barnerom

  • Oppbevaringen bør utformes slik at det er lett for barna å nå det de trenger.

  • Ha lekekasser i forskjellige farger. Lego i den røde, biler i den gule osv. Det er både dekorativt og praktisk.

  • Gjennomsiktige plastbokser med lokk er oversiktlige og kan enkelt stables i skap eller i hyller.

  • Ha tingene på en fast plass, slik blir det enklere både å finne frem og rydde bort lekene.

  • Myke skittentøyskurver med hank er også smarte for oppbevaring av leker. De kan enkelt forflyttes uten å lage riper og hakk i gulvet.

  • Sorter, pakk bort, gi vekk eller kast det som ikke brukes med jevne mellomrom.

 

Sjekk paradisinterior.no for flere interiørtips og smarte løsninger.


27.09.2016 08.15.07