Den enkleste veien til et julerent hus

Husvask er noe alle bør gjøre jevnlig, både for trivselens skyld og for inneklimaet. Spesielt før julepynten settes på plass er det hyggelig å ha det rent rundt seg. Tenk så deilig det er å slappe av foran peisen uten å bli distrahert av hybelkaninen i sidesynet.

Du bør sette av litt tid hvis du skal få det skikkelig rent. Men det finnes heldigvis en rekke tips og triks for å gjøre rengjøringen mer effektiv.

La barna hjelpe til og rydde sine egne rom. Sett på en klassiker på anlegget og sving deg rundt med moppen. Kanskje var det ikke så kjedelig å vaske likevel?

Flere rengjøringstips? Meld deg inn i PlussTidklubben her.

Vanlige vasketabber

Malin Skaar er rengjøringsekspert i PlussTid og er rågod på effektiv rengjøring. Hun er klar på hva som er viktig å huske på:

- Vask alltid ovenfra og ned. Smuss og støv faller nemlig ned når du vasker. En annen generell regel er at du alltid skal tørke tørt med tørt og fuktig med fuktig. Det vil si at du for eksempel skal tørke støv med en tørr klut og såpesøl i vasken med en fuktig klut.

Hva er de største tabbene man kan gjøre under rengjøringen?

- Mange bruker for mye fuktighet. Husk at området som vaskes ikke skal være vått etter vask. Det er verken bra for materialet eller resultatet. En annen tabbe er å bruke feil rengjøringsprodukt. Husk å være bevisst på hva du bruker, og sjekk alltid hva materialet tåler. Hvis du er usikker, prøv på et lite synlig sted først, sier Skaar.

 
For å gjøre det enkelt for deg, tar vi her for oss veien til kjapp og effektiv rengjøring, rom for rom.

 

 

Viktig rengjøring av kjøkkenet

- Her bør du starte med å vaske alle fronter med en ren og fuktig klut. Sjekk eventuelt med produsenten hvordan de anbefaler rengjøringen, råder Skaar.

Vask deretter inni skuffer og skap med en fuktig klut og rengjøringsspray. Tørk godt av det våte før du legger tingene på plass igjen, og benytt gjerne sjansen til å kaste det du ikke trenger og varer som har gått ut på dato.

Kjøleskapet er også deilig å ha rengjort før all julematen skal på plass.

- Det er hyggelig med rent kjøleskap. Om du trenger mer plass til julematen, er det lurt å gå gjennom kjøleskapet og se hva du kan bruke opp. Ta ut skuffer og løse deler og vask dem godt. Ofte kan disse vaskes i oppvaskmaskin. Vask inni kjøleskapet med en god mikrofiberklut og Jif kjøkkenspray, råder Skaar.

 

 

Så var det stekeovnen – kanskje den aller viktigste å klargjøre til jul.

- En skitten stekeovn kan fort avgi mye røyk, spesielt hvis man lager mye fet mat. For å rengjøre ovnen anbefaler jeg å bruke Jif Ovn & Grill. Ta ut alle plater og vask dem godt, avslutt gjerne med en runde i oppvaskmaskinen. Spray deretter inni ovnen og la vaskemiddelet virke slik det står i bruksanvisningen. Tørk over og gjenta ved behov, sier Skaar.

- Vask til slutt over med en fuktig klut og luft godt før du lager mat. Husk å sjekke om ovnen er selvrensende før du setter i gang vaskingen.

Tips! Legg avispapir under ovnen for å unngå at du søler på gulvet.

 

 

 

Rengjøring på badet

Badet kan være vanskelig å få rent, men Skaar har noen triks i ermet.

- Jif Baderom fjerner enkelt kalkbelegg og såperester. Der du ønsker en ekstra blank finish kan du til slutt gå over med Jif universal og en mikrofiberklut.

Når det gjelder toalettet, er det en helt spesiell rekkefølge og fremgangsmåte som anbefales:

Slik vasker du toalettet riktig:

 1. Hvis toalettet er støvete, kan det være lurt å tørke bort dette først for å unngå at det klumper seg. Tørk over med en mikrofiberklut eller tørkepapir.

 2. Hell deretter Jif WC Power gel i toalettet og la det virke etter anbefaling.

 3. Bruk en toalettbørste til å børste godt rundt med nedi doen, før skylling.

 4. Bruk deretter en engangswipe til å tørke oppunder kanten, der kan det være vanskelig å komme til med børsten.

 5. Vask til slutt resten av toalettet: Først det utvendige, så over og under toalettsetet. Bruk Klorin rengjøringsspray og tørkepapir eller en ren fille som skal kastes til dette.  

 6. Husk at dersom det er brukt mye fuktighet bør du tørke over til slutt slik at du blir kvitt overflødig vann og vaskemiddel. Ikke glem å skylle ned til slutt!

 

Når du er ferdig med toalettet kan du gyve løs på speilet. For å unngå et flekkete speil gjelder det å være ekstra nøye.

- Spray med Jif Universal og vask over med en mikrofiberklut eller tørkerull som ikke loer. Hold avstand når du sprayer, og vask i rette linjer. Det kan være lurt å fjerne konkrete flekker, som for eksempel tannkrem, først, sånn at de ikke dras utover.

Helt til slutt vasker du over baderomsgulvet.

Vil du ha flere geniale vasketips som sparer deg tid på den kjedelige husvasken? Meld deg på Plusstids nyhetsbrev, og få gratis magasin rett i postkassa hver måned!

 

 

Rengjøring av stue, gang og soverom

- Start med å riste og lufte løse tepper, dyner og puter. Tørk deretter støv og støvsug på de områdene det egner seg. I disse rommene trenger man minimalt med rengjøringsmidler, men der det trengs er Jif Multispray et godt produkt, sier Skaar.

Hvis du skal tørke over vegger bør du unngå fuktighet, men heller bruke en god tørrmopp.

Få flere rengjøringstips

Ønsker du flere gode tips til en enklere hverdag? Bli med i PlussTidklubben, helt kostnadsfritt! Medlemmer får tips og inspirasjon som skal gjøre dagliglivet så praktisk og positivt som mulig.

Medlemskap i PlussTid gir:

 • Praktiske tips til barnefamilien.

 • Nyttige råd og klesvask og rengjøring.

 • Lettlagde og gode matretter.

 • Tips om helse og sunnhet. 

 • PlussTid magasin med utvalgte vareprøver kommer helt gratis i postkassen din 3 ganger i året. 

  Meld deg inn i PlussTidklubben her.

 

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre


23.11.2016 08.32.19