Alt dette kan du rengjøre med salt

Salt er en naturlig skrubb, og booster andre ingredienser. Det gjelder også i rengjøringen.

Salt inneholder dessuten ingen ubehagelige miljøgifter, så du kan med god samvittighet skylle det ut i økosystemet. Du kan bruke det vanlige husholdningssaltet, enten det er jodberiket eller ikke. 

Rust på bestikk og armatur

Strø salt over de utsatte områdene, og hell sitron- eller limesaft over det igjen. Pass på at saltet dekker rustflekkene, og at sitrussaften ikke får det hele til å flyte utover. Blandingen skal ha en pasty konsistens. La det stå i to–tre timer før du skyller med vann.

Rengjøring av jerngryter og -stekepanner

Fastbrente flekker fjerner du ved å helle et tykt lag med salt i bunnen av gryta. Sett den på komfyren og varm den opp til det begynner å ryke godt. Hjelp til ved å skrape et metallredskap langs bunnen mens du varmer den opp. Etter et par minutter kan du helle ut saltet og vaske gryta som vanlig.  

PSST! Etter en slik rengjøring bør du sette inn jerngryta med fett. Det gjør du ved å varme opp noen spiseskjeer matolje i gryta og la det kjøle seg ned, før du heller ut overskuddet og tørker kjelen.

TIPS! Her er den enkleste veien til skinnende rent hus.

Rengjør ovnen med salt

En blanding av salt, eddik og natron kan få selv de fastbrente flekkene i ovnen på gli. Gjør blandingen tyktflytende og la den virke på flekkene noen minutter før du går løs på dem. Bruk et skraperedskap av hard gummi eller tre, så du ikke skraper opp belegningen på innsiden av ovnen.

Rengjør sluket med salt

Du kan gjerne gjøre dette om morgenen, så er du sikker på at avløpet er tilnærmet vannfritt. Bland 1 dl salt, 1 dl bakepulver og 1 dl hvitvinseddik. Hell ned i sluket og la det stå i ti minutter før du skyller med kokende vann.

For å forebygge tette, fettete og illeluktende avløp, kan du helle en kopp med varmt saltvann i sluket og la det stå over natten. 

Bevar fargen i jeans 

Den crispy blåfargen på ny dongeri bevarer du lengre ved å gi jeansene dine et kaldt saltbad. Hell to teskjeer bordsalt og fire til seks liter kaldt vann i en bøtte eller vaskebalje, rør litt rundt og legg olabuksene dine oppi. Pass på at hele buksa blir våt.

La jeansene ligge i vannet i en times tid før du vrenger dem og vasker dem på kaldt vann i vaskemaskinen.

Naturlig skrubb til huden med salt

Saltkrystaller er et fullgodt miljøvennlig alternativ til andre typer eksfolianter, som ofte bruker små kuler av mikroplast til å skrubbe og mykgjøre huden. Her er noen forslag til hjemmelagde skrubber du forsiktig gnir på huden og skyller av:

  • To deler salt, én del honning

  • Én del sitronsaft, to deler salt og to deler olivenolje

  • Én del salt, én del kaffegrut, én del kokosolje


09.08.2017 12.55.42